2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nincsenek a kormányzat prioritási listáján

Erre a CNN londoni tudósítója hívta fel a figyelmet. Az amerikai hírtelevízió megszólaltatta Zahid Chahuan brit háziorvost, aki szerint meghökkentő, hogy az egészségügyileg veszélyeztetett csoportnak minősülő otthontalanok nincsenek a kormányzat prioritási listáján. 

„Ezek az emberek 43-44 éves koruk körül meghalnak, olyan rosszak az életkilátásaik”– mondta az orvos. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a hajléktalanok, illetve azok, akik korábban hajléktalanok voltak, nagyobb eséllyel betegszenek meg a SARS-CoV2 következtében, lesznek súlyos tüneteik, és halnak bele a fertőzésbe.


Zahid Chahuan – GPonline
A hajléktalanság és a betegség kéz a kézben jár 

Az Egyesült Királyságban tavaly 976 ember halt meg hajléktalanként, ez 37 százalékos növekedés az előző évihez képest. Az otthontalanok sokkal könnyebben kiesnek a szociális háló lyukain, és kisebb részük kap oltást az egyébként sikeres brit oltási rendben. Az egészségügyi ellátás ugyan ingyenes az Egyesült Királyságban, de az ellátáshoz szükség van arra, hogy a beteg regisztrálva legyen egy háziorvosnál. Akinek viszont nincs állandó lakcíme, annak nehéz lehet egy körzeti orvoshoz bekerülni. Chahuan doktor egyben az oldhami városi tanács tagja is, így azt javasolta a helyi önkormányzatnak, hogy vegyék előre az oltási rendben az otthontalanokat, és miután helyben sikerrel járt, ezt javasolta országszerte is.

Az otthontalanoknak elsősorban a szállás és az élelem fontos

A hajléktalanokkal foglalkozó Glass Door alapítványnál azt mondják, az otthontalanság egészségügyi probléma is. Melissa Kerschen, a szervezet kommunikációs vezetője szerint a hajléktalanság és a betegség kéz a kézben jár, mert a hajléktalanok között több a beteg, és a tünetekre sokszor senki sem figyel fel. A Glass Door két menedékhelyet is üzemeltet Londonban, ezekben több mint 100 hajléktalan ember húzhatja meg magát. Egy háziorvosi praxis rendszeresen ellátja az ottani betegeket, segédkezik a szálló lakóinak beoltásában is. A Good Praxis vezető háziorvosa, Justin Hammond szerint náluk 346 hajléktalan regisztrált, közülük 64-et már beoltottak. Hammond szerint a hajléktalanoknak nem könnyű eljutni idáig. Az otthontalanoknak elsősorban a szállás és az élelem fontos, az egészség és a vakcinák csak ezután következnek. Ráadásul mivel még mindig többen szeretnék beoltatni magukat, mint amennyi oltóanyag van, ezért a gyorsaság is számít. „Felvenni a telefont, és időben eljutni a rendelőbe sokszor nehéz” – mondta az orvos.


Melissa Kerschen, a Glass Door kommunikációs vezetője (Twitter)Chahuan doktor javaslatát azóta országszerte befogadták, sok helyen kiemelten foglalkoznak a hajléktalanok oltásával. De a szakembereknek nincs könnyű dolguk. „A hajléktalanok ugyanis kiestek a szociális hálóból, sokuk úgy érzi, hogy az állam cserbenhagyta őket, ezért nem igazán bíznak az oltásban sem” – mondta Becky Evans, a Groundswell alapítvány kommunikációs és adománygyűjtési munkatársa. Szerinte sokat segít, hogy az alapítvány munkatársainak kétharmada maga is megtapasztalta a hajléktalanságot, így az otthontalanok sokkal jobban hisznek nekik.

A CNN tudósítása szerint Chahuan doktor nem az új koronavírus-járvány idején kezdett el a kiszolgáltatott emberekkel foglalkozni, 2019-ben II. Erzsébet királynő is kitüntette szolgálataiért.


Glass Door alapítvány (Twitter)Forrás: Euronews