2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Málnássy László Gombászegyesület küldetése

Az élénksárga, nagy méretű gévagombától a ritka bocskorosgombáig újra változatos felhozatallal mutatkozott be május 14-én, a civil szervezetek vásárán a marosvásárhelyi Málnássy László Gombászegyesület. Erdők, mezők gombavilágát állították ki standjukon, és meséltek lelkesen azokról a gombafajtákról, amelyekből ínycsiklandó étel készül, az enyhe mérgezési tüneteket okozókról és azokról, amelyek elfogyasztása végzetes kimenetelű lehet. 

Az egyesület tagjainak célja a gombamérgezések megelőzése érdekében átadni a megszerzett tudást és tapasztalatokat az érdeklődőknek, megtanítani az embereknek az alapvető minimális ismereteket annak érdekében, hogy gombászás közben felismerjék, melyik gomba mérgező, mit ne szedjenek le, és melyik fogyasztható. Varga Kálmán, a Málnássy László Gombászegyesület elnöke beszélgetésünk kezdetén leszögezte, hogy a mérgező gombafajtákból kevesebb van, ezért ha felismerjük őket, el lehet kerülni a sokszor halálos kimenetelű gombamérgezést. Igyekeztek a legváltozatosabb felhozatalt kiállítani a megyeszékhely főterén felállított standjukon, gondosan felcímkézve, hogy az érdeklődők megtapogassák, megszagolják vagy akár megízlelhessék a környéken megtalálható idénygombákat. A címkéken zöld színnel jelölték a fogyasztható gombafajtákat, sárgával azokat, amelyek hatása nem mérgező, de fogyasztásra alkalmatlanok, és pirossal a mérgező gombafajtákat. A frissen szedett gombafajták mellett szárított gombából készült fűszerporokkal is ismerkedhettünk, amelyek ételek ízesítésére alkalmasak.

Varga Kálmán elnök kérdéseinkre válaszolva az egyesület megalakulásának a kezdeteiről mesélt, amely 1991/92-re nyúlik vissza, 1996-ban már közös gombásztúrákat szerveztek. Az egyesület létrehozását Málnássy László alapozta meg, ő volt egyike azoknak a szakembereknek, akik komolyan foglalkoztak a gombatannal, a mikológiával. Az egyesület elnöke 2004-ben az apa nyomdokaiban haladó Málnássy András lett, és 2009-ben a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület leányfiókjaként jegyezték be a marosvásárhelyi gombászegyesületet. Amint nőtt a gombászást kedvelő tagok létszáma, kilenc alapító tag (közülük sajnos öten már elhunytak) úgy döntött, hogy külön jogi személyiségként jegyeztetik be a marosvásárhelyi gombászegyesületet. 

Fotók: Szer Pálosy Piroska


Csak azt szedni, amit ismerünk!

A gombamérgezésről nem áll rendelkezésünkre statisztikai adat, tény, hogy évekkel ezelőtt gombászidényben gyakran haltak meg gombamérgezésben. Mára valamelyest sikerült az embereket a járható útra vezetni, nem gyakoriak a halálos gombamérgezésekről szóló hírek. A vadon termő gombák ellenőrzése kapcsán megtudtuk, hogy Marosvásárhelyen 2018-ig tizenkét diplomás szakellenőr volt, de a helyi hatóság nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a tudásukat a lakosság szolgálatába állítsa. Azóta a szakellenőrök közül egyesek elhunytak, mások elköltöztek, utánpótlás nincs, mivel a fiatalok nem érdeklődnek a mikológia tudományága iránt.

– Milyen kérdésekkel fordulnak önökhöz a látogatók a hasonló bemutatkozások alkalmával?

– Vannak olyan téveszmék, miszerint eső idején a mérgező gombáról a vízcsepp az ehető gombára hullva azt is mérgezővé teszi, de ez tévedés. Sokszor telefonon érdeklődnek, leírják vagy átküldik a fotót, erre azt szoktuk mondani, hogy képről tányérba nem azonosítunk gombát. Amit ismer a természetjáró, azt szedje le, amit nem, azt hagyja ott. De ne rúgja fel, mert ha szétrúgja a spórákat, az az egyes gombafajtáknál jó, a mérgező gombák esetében azonban nem.

– Maros megyében, illetve környékünkön milyen mérgező gombákkal találkozhatunk ebben az időszakban?

– Mifelénk tavasszal a pókhálós gombák, a papsapkagomba, a kertekben elterjedő susulyka okozhat enyhe mérgezési tüneteket. A hatásuk 20 perctől 3 órán belül jelentkezik, és időben orvosi beavatkozásra kerülhet sor. A gyilkos galóca elfogyasztása rendkívül veszélyes, mivel jóval hosszabb idő alatt – 6 órától akár 36 óra is eltelhet – jelentkeznek a mérgezési tünetek. Annyi idő alatt a méreganyag már felszívódott a sejtekben, és súlyos vese- és májkárosodást, halált is okozhat.

(Folytatjuk június 9-i Harmónia-mellékletünkben)