2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A matematika-tankönyvet már jóváhagyták

Bár vannak iskolák, ahol az oktatást online kezdő diákok még nem kapták meg a tankönyveket, azokban a tanintézetekben, ahol sikerült megszervezni a biztonságos jelenlétet, már becsengetéskor kiosztották őket. Az első osztályosok újat, a nagyobbak használt tankönyveket kaptak. Az akadozó tankönyvellátás miatt eddig is kísérleti évfolyamnak számító nyolcadikosok, akiknek záróvizsgát kell tenniük a tanév végén, egyelőre a magyar nyelv és irodalom, valamint a román nyelv és irodalom tankönyvekkel kell megelégedjenek. 


E kettőn kívül nagy szükség lenne a matematika-tankönyvre is, lévén vizsgatantárgy – jegyeztük le pedagógusok és szülők aggodalmát. Ugyanakkor vannak szülők és diákok, akik nem hiányolják a tankönyveket, munkafüzeteket, arra hivatkozva, hogy így könnyebb az iskolatáska. Ami, ha minden könyv és munkafüzet benne van, súlyban valóban jóval túlhaladja a megszabott határt. 

A kérdésre, hogy a nyolcadikosok mire számíthatnak, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet közleményéből értesültünk. Ez leszögezi, hogy a tankönyvek elkészülte fontos célkitűzése a szakminisztériumnak, és ezen belül a nemzeti kisebbségek nyelvén zajló oktatásért felelős főosztálynak, valamint az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központnak is.

Jó hírnek tartják, hogy az új tanterv szerinti magyar és román nyelv és irodalom tankönyvek eljutottak a diákokhoz. A matematika-, fizika-, történelem- és vizuális nevelés tankönyvek román változatát már jóváhagyta a minisztérium, a héten egyeztetnek a kiadókkal a fordításokkal kapcsolatosan, és a főosztályon abban reménykednek, hogy ezek is hamarosan eljutnak a diákokhoz. A többi tankönyv közbeszerzési eljárása a fellebbezések miatt még fejeződött be. 

A munkafüzeteket, példatárakat és egyéb segédanyagokat a kiadók az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központhoz kell benyújtsák, itt bírálják el őket, kereskedelmi forgalomba kerülésük pedig a kiadók hatáskörébe tartozik.

Amint a közleményből kiderül, az új típusú tételek mintái is elkészültek, és az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ honlapján olvashatók  a következő címeken:

Magyar nyelv és irodalomtétel minta:

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/min/ENVIII_2021_model_limba_maghiara_materna_varianta.pdf

Magyar nyelv és irodalom javítókulcs minta: 

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/min/ENVIII_2021_model_limba_maghiara_materna_barem.pdf


Román nyelv és irodalomtétel minta: 

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/ENVIII_2021_model_limba_romana_pentru_minoritatea_maghiara_varianta

Román nyelv és irodalom javítókulcs-minta: 

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/ENVIII_2021_model_limba_romana_pentru_minoritatea_maghiara_barem.pdf

Matematikatétel-minta:

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/ENVIII_2021_model_matematica_varianta.pdf

Matematika javítókulcs minta:

https://rocnee.eu/sites/default/files/2020/modelsub2020/ENVIII_2021_model_matematica_barem.pdf

Amíg az új  tankönyvek eljutnak a diákokhoz, lévén csak segédeszközök, a pedagógusoknak elsősorban a tantervekre kell alapozniuk – olvasható a közleményben. Az érvényben levő tantervek a https://rocnee.eu/programescolare/15-09-2019.html linken érhetők el. 

A pedagógusok szakmai tapasztalatán, pedagógiai érzékén és kreativitásán múlik, hogyan boldogulnak, és készítik fel diákjaikat a sikeres záróvizsgára – zárul a közlemény.