2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

MCC Erdély

Egyedülálló tehetséggondozás, speciális tudás, összetartó közösség és maradandó élmények. Ezt kínálja a diákoknak a Mathias Corvinus Collegium, azaz az MCC. Ebben az évben Erdély hét városában is kezdődik a jelentkezési időszak az ingyenes, iskola mellett végezhető képzésekre. A Fiatal Tehetségek Programjára augusztus 30-ig lehet jelentkezni, míg a Középiskolás Programra június 13-ig. 

A képzésekről és az MCC-ről Constantinovits Milánt, a Fiatal Tehetségek Program vezetőjét és Talpas Botondot, az MCC erdélyi fiókjának igazgatóját kérdeztük.

– Mi is az MCC?

– Constantinovits Milán: A Mathias Corvinus Collegium 1996-ban jött létre, 25 éve foglalkozik tehetséggondozással. Elsődleges célja, hogy látókörtágító és szemléletformáló kurzusokkal a kiemelkedő képességű diákokat támogassa határainkon innen és túl. Kezdetben egyetemi programmal volt jelen, aztán kiépült a középiskolai képzés, a legfrissebb program a fiatal tehetségeket célozza. Ez utóbbi hat éve működik, kezdetben négy magyarországi városban volt jelen, 2021 őszén már 22 központban fog elindulni az 5. osztályosoknak szóló képzés. Ebből a 22 központból pedig hét új erdélyi lesz.

– Milyen a képzés Magyarországon és Erdélyben?

– Constantinovits Milán: A képzés mindenütt hasonlóan működik, hiszen ugyanazt szeretnénk nyújtani minden diáknak. Például, ha egy ötödikes Budapesten csatlakozik a programhoz, ugyanazokban az élményprogramokban vehet részt, mint Marosvásárhelyen vagy Csíkszeredában. Bár az oktatók személye különbözik, a képzési tematika, a módszerek, az oktatási környezet és a célok hasonlóak, és ezáltal tudjuk elérni, hogy a Kárpát-medence bármelyik pontján a gyermekek ugyanahhoz a tudáshoz, ugyanahhoz a színvonalhoz jussanak hozzá. 

– Hol lesznek elérhetőek Erdélyben a programok?

– Talpas Botond: Az MCC egyetemi programjai eddig is elérhetők voltak Kolozsváron, a Középiskolás Program csapata is ott székelt. A tavalyi évtől Sepsiszentgyörgyön elindult a FIT (Fiatal Tehetségek) Program is. Idén ehhez hozzáadódik Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Marosvásárhely és Csíkszereda.

– Mit takar a Fiatal Tehetségek Programja és a Középiskolás Program?

– Constantinovits Milán: Elsősorban látókörtágító, gazdagító képzés, amely a tudományterületek svédasztalát mutatja meg a diákoknak. Olyan területekre kalauzoljuk el őket, amelyek a mindennapi életben hasznosak, ugyanakkor a közoktatásban nem jelennek meg, vagy nem kellő hangsúllyal vannak jelen. Például az egészségügyi tudatosság, a pénzügyi tudatosság, de kritikus médiafogyasztással, drónozással és robotikával is foglalkoznak a gyermekek. A Középiskolás Program ezen túlmenően olyan programokat kínál, amelyek a pályaválasztást, illetve a későbbi karrierutakat is befolyásolhatják: joggal, pszichológiával, közgazdaságtannal, nemzetközi kapcsolatokkal vagy az íráskészség fejlesztésével. A Középiskolás Programban a diákok maguk választhatják meg, hogy milyen kurzusokban szeretnének elmélyedni, milyen területeken szeretnék képezni magukat. 

– Mely a fő célközönség?

– Talpas Botond: 2020 szeptemberétől a FIT Programba a jelenleg negyedikes diákok jelentkezését várjuk, augusztus 30-ig a fit.mcc.hu-n tudnak ők, illetve a szüleik jelentkezni. Ott lehet kitölteni egy olyan formanyomtatványt, amelynek alapján bekerülnek a felvételi eljárásba. Ezenkívül kollégáink segítenek a szülőknek és tanítóknak a beiratkozásban, illetve több szülői értekezleten is részt fognak venni az MCC-s munkatársak. A honlapon fel vannak tüntetve az elérhetőségek, bátran lehet keresni a kollégákat, illetve a tanítónőknek a tanfelügyelőségek és önkormányzatok által eljuttatjuk az információkat, hogy ők is tudják tájékoztatni a szülőket erről a kezdeményezésről. Jelen pillanatban Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön egy 25 fős csoporttal indul egy ötödikes osztály, és így felmenő ágakban minden évben fog csatlakozni egy újabb 25 fős csapat az illető oktatási központokhoz.

– Milyen újdonságok várhatók az MCC-ben Magyarországon és Erdélyben?

– Constantinovits Milán: Magyarországon a nagy fejlesztésünk jelenleg, hogy különböző városokban az egyetemi programunk is el fog indulni. Eddig ez csak Budapesten működött, illetve a határokon túl Kolozsváron. Most öt új egyetemi város kapcsolódik be: Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc. Fontos tudni, hogy minden városban rátermett régióvezetők várják a szülők jelentkezését, hogy az ötödikes gyermekekkel elindulhasson a program. A munkatársaink, akik vezetni fogják a FIT Program képzéseit: Marosvásárhelyen Nagy Blanka Beáta, Csíkszeredában Mihók Helga és Sepsiszentgyörgyön Baróthi Johanna várja a szülőket, diákokat.

– Talpas Botond: Erdélyben 2013 óta van jelen az MCC, és ami nagy újítás, hogy egy teljes körű csapat által lesz jelen a térségben, kolozsvári központtal. Minden nagyobb városban kiépíti azt a helyi csapatot, azt az oktatási helyszínt, amivel különböző oktatási szinteken mindenki számára elérhető lesz az MCC. Egészen eddig Kolozsvárt működött az egyetemi program, ott az egyetemistáknak most egy kollégium is a rendelkezésükre fog állni. Újdonság, hogy minden nagyobb erdélyi magyar városban kiépül egy olyan oktatási központ, amely a helyi város szövetségének is része szeretne lenni, lesznek olyan helyi munkatársak, akik kiegészítik a munkát. Mindez nemcsak a FIT-ről fog szólni, hanem azt szeretnénk, hogy ezek az oktatási központok mind a szülők, mind a pedagógusok, mind pedig a helyi magyar közösség mindennapi életében részt vegyenek. Továbbá, amennyiben vannak helyi igények és kezdeményezések, az MCC ebben partner tud lenni, akár térként, akár tudással, kapcsolati tőkével járul hozzá a helyi közösség fejlődéséhez.

 Constantinovits Milán, a Fiatal Tehetség Program vezetője, Nagy Blanka Beáta, marosvásárhelyi FIT Program-vezető és Talpas Botond, az MCC erdélyi fiókjának igazgatója