2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar Kupa

Az örökrangsorban éllovas Ferencváros 24., míg a Paks sporttörténelmi első diadalára készül a labdarúgó Magyar Kupa mai döntőjében.

A találkozó esélyesei a jobb erőkből álló fővárosiak, akik sorozatban negyedik bajnoki címük után olyan bravúrt hajthatnak végre, amely az előző három alkalommal nem sikerült nekik, nevezetesen azt, hogy duplázzanak. Legutóbb a bajnoki cím megszerzése és a Magyar Kupa-győzelem ugyanabban az évben éppen az FTC-nek sikerült, még 2016-ban.

Bár a kerete egyértelműen erősebb a Ferencvárosnak, mégsem mehet biztosra a története első kupadöntőjében szereplő Pakssal szemben, mert amióta az atomváros csapatát Bognár György irányítja, kifejezetten gólerős futballt játszik, az adok-kapokból pedig több esetben az erősebb riválisokkal szemben is jól jött ki. Nem kivétel ez alól a Ferencváros sem, ugyanis az idény három bajnoki összecsapásából egy ízben a Paks diadalmaskodott, méghozzá vendégként a Groupama Arénában. Legutóbb, 12 nappal a kupadöntő előtt azonban – hátrányból fordítva – a Ferencváros 2-1-es sikerrel vágott vissza a korábbi kudarcért.

„Nem lesz könnyű dolgunk, mert egy ilyen mérkőzésen mindkét csapat nyerni akar. A szezon akkor lenne teljes a számunkra, ha a bajnoki arany mellett felemelhetnénk ezt a gyönyörű és nehéz trófeát is“ – mondta a finálét felvezető hétfői sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov, a fővárosiak orosz trénere.

„Ez nem egy kupameccs, hanem a kupadöntő, márpedig a finálét nem játszani kell, hanem megnyerni. A Ferencváros jobb képességű játékosokból áll, gyorsabb, kreatívabb és kezdeményezőbb, de alkalmasnak tartom a csapatomat arra, hogy ennek ellenére nyerjen és megfelelő ellenállást tanúsítson“ – fogalmazta meg várakozásait Bognár György.

A Magyar Kupa elhódításán túl a nemzetközi kupaszereplés is tétje lesz az összecsapásnak, ugyanis diadalával a Paks a következő szezonban indulhatna a Konferencialiga selejtezőjében, ha viszont a Ferencváros nyer, akkor bajnoki negyedik helyezettként a MOL Fehérvár készülhet az európai kupaporondra.

A 82. Magyar Kupa-döntő ma 20.30 órakor kezdődik a Puskás Arénában. A magyar szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint hétfőig 30 ezer belépőt vásároltak a szurkolók. A találkozót az M4 Sport közvetíti.


Fotó: a PFC honlapjaOtthon tartotta a három pontot a DVTK

A Diósgyőr hazai pályán legyőzte a Soroksárt a magyar labdarúgó NB II 36. fordulójának hétfői zárómérkőzésén, így két körrel a vége előtt három pont a hátránya a Kecskeméttel szemben, amely a feljutást érő második helyen áll. A találkozót eldöntő egyetlen gólt Eppel Márton szerezte a 28. percben.

NB II, 36. forduló: Diósgyőri VTK – Soroksár SC 1-0. Az élcsoport: 1. (és már bajnok) Vasas FC 81 pont, 2. Kecskemét 71, 3. Diósgyőr 68

A büntetőpárbajra is felkészültek

A Ferencváros játékosai nem teherként élik meg, hogy esélyesebbnek tartják őket ellenfelüknél, inkább előnyt kovácsolnának belőle, mondta el a sajtótájékoztatón a csapattársai nevében nyilatkozó Dibusz Dénes kapus. „Ellenfelünk játékosai fizikálisan erősek, szeretik a párharcokat. Kíváncsi vagyok, mennyire vállalja fel bátor játékát a riválisunk, bár szerintem ellenünk a bajnokikon is óvatosabbak voltak. A védekezésükre biztosan ezúttal is sokkal jobban odafigyelnek majd. Ha úgy alakul, hogy büntetőpárbaj lesz, akkor készen állunk majd, alaposan felkészülünk az ellenfél rúgóiból“ – mondta.

„Lőttem már pár gólt Dénesnek ellenfélként és egy csapatban edzésen is, remélem, most is betalálok majd a kapujába, épp’ tíz éve szereztem utoljára gólt a Fradi ellen, itt az ideje újra – ütötte fel a labdát félmosollyal a Paks (és korábban a Ferencváros) támadója, Böde Dániel. – Mindenben próbálok majd segíteni a csapattársaimnak, sokaknak ez lesz talán eddigi pályafutásuk legnagyobb mérkőzése. Senkit nem kell motiválni közülünk. Jó páran nem játszottak még ennyi néző előtt, de erre is tudok mit mondani: amikor először léptem pályára hatvanezer ember előtt a válogatottal, rögtön gólt tudtam szerezni... Ahogy akkor engem feldobott a sok néző, most szerdán ez az egész csapattal így lehet. Nagyon remélem, hogy a nagy érdeklődés senki számára sem lesz teher, sokkal inkább segítség.


Egykoron csapattársak, ma riválisok: az FTC kapusa, Dibusz Dénes (b) és a Paks támadója, Böde Dániel