2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az olimpiai címvédő Franciaország elődöntőbe jutott a magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságon, miután óriási csatában 30-29-re legyőzte a világbajnok Dániát a középdöntő negyedik, utolsó fordulójában, szerdán a budapesti MVM Dome-ban.

Az eddig hibátlan dánok már korábban biztosították helyüket a legjobb négy között, a franciáknak ehhez mindenképpen pontot kellett szerezniük. A dolgukat látszólag megkönnyítette, hogy az ellenfélnél Mikkel Hansent, Mathias Gidselt és Magnus Saugstrupot sem nevezték be a meccsre.

Ennek ellenére is a skandinávok kezdték jobban a mérkőzést (3-0), a franciák pedig a hatodik percben időkérésre kényszerültek. Támadásban némileg rendezte sorait Franciaország, egy gólra felzárkózott (10-9), ám védekezésben továbbra sem remekelt, Vincent Gerard húsz percen át egy lövést sem védett, érkezett is Wesley Pardin a kapuba, neki jött össze az első francia hárítás a 25. perc végén.

A dánok az első félidőben az egyaránt hatszor eredményes Niclas Kirkelökke és Jacob Holm vezetésével elöl is hatékonyabbak voltak, azonban a különbséget igazán a védelmek közti differencia jelentette: a szünetig a franciáknál a két hálóőr összesen egyet hárított a 18 dán kísérletből (6 százalék), míg a túloldalon Kevin Möller húsz kapura tartó lövésből nyolcat védett (40 százalék).

A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymás után két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan felzárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített is (28-28) az olimpiai bajnok, amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először.

A hektikus utolsó perceket jobban bírták idegekkel a franciák, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak. A kiélezett találkozót úgy nyerte meg Franciaország, hogy Gerard négy, Pardin egy lövést védett, szemben Möller nyolc és Landin hat hárításával.

Franciaország így a középdöntő-csoport első, míg Dánia a második helyezettjeként jutott a négy közé, a csoportkörben a magyar érdekeltségű négyest megnyerő Izland pedig az elődöntőről lecsúszva az ötödik helyért mérkőzhet ma.

Az összecsapás legeredményesebb játékosa a tíz gólos Kirkelökke, a mérkőzés legjobbja a kilenc találatig jutó Holm lett, a túloldalon Dika Mem és Hugo Descat egyaránt nyolcszor volt eredményes.


A francia Ludovic Fabregas (b) és Nikola Karabatic (j2), valamint a dán Henrik Mollgaard Jensen (b2), Simon Hald Jensen (b3) és Jacob Tandrup Holm (j)      Fotó: MTI/Illyés TiborEredményjelző

Kézilabda-Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport: Franciaország–Dánia 30-29, Horvátország–Hollandia 28-28, Izland–Montenegró 34-24.

A végeredmény: 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124-136), 5. Hollandia 3 (137-156), 6. Montenegró 2.

Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A további program

Január 28., péntek:

* 16.30 óra: Norvégia–Izland (az 5. helyért, TV: DigiSport 2, Telekom Sport 1, Look Sport)

* 19.00 óra: Svédország–Franciaország (elődöntő, DigiSport 2, Telekom Sport 2, Look Sport+)

* 21.30 óra: Spanyolország–Dánia (elődöntő, DigiSport 2, Telekom Sport 2, Look Sport+)

Január 30., vasárnap:

* 16.30 óra: bronzmérkőzés (DigiSport 2, Telekom Sport 2, Look Sport)

* 19.00 óra: döntő (DigiSport 2, Telekom Sport 2, Look Sport)