2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A CODA kapta a legjobb film díját a 94. Oscar-gálán, amelyen Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője is Oscar-díjat vehetett át a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt.

A produkciós tervezés Oscar-szobrát hét további kategória díjával együtt még az élő közvetítés kezdete előtt osztották ki a Dolby Színházban, és csak a köszönőbeszédeket vágták be az adásba, hogy a gálaműsor gördülékenyebb legyen.

A Frank Herbert klasszikusából, Denis Villeneuve rendezésében született Dűne, amely részben Magyarországon készült, tíz jelöléséből hatot is díjra váltott. Hans Zimmer második Oscar-szobrát vehette át a Dűne filmzenéjéért. A film operatőre, Greig Fraser és vágója, Joe Walker is díjazott lett, és a Dűne a legjobb hang, valamint a legjobb vizuális effektusok Oscar-díját is megkapta.

Sipos Zsuzsanna a díj átvételekor magyarul is megköszönte az amerikai filmakadémia elismerését. Patrice Vermette pedig azt mondta, hogy az álma vált valóra a filmmel.

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. Az alkotás egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni. Sian Heder filmjében siket színészek – Marlee Matlin és Troy Kotsur – alakították a lány szüleit. Kotsurnak ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplő díját, s ezzel az első siket férfi színész lett, aki Oscar-díjat kapott.

A CODA azzal is beírta magát az Oscar-történelembe, hogy az első, streamingszolgáltató – az Apple TV+ – által forgalmazott produkció lett, amely elvitte a legjobb film díját.

A legjobb rendezőnek járó díjat az új-zélandi származású Jane Campion nyerte el A kutya karmai közt című filmjéért, így ő lett a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott.

A legjobb színész díját Will Smith vehette át a Richard király című film címszerepéért. Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, mikor Smith felugrott a színpadra, és felképelte Chris Rockot, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött. „Jada, szeretlek. G.I. Jane 2, alig várom, hogy lássam, ugye?” – jegyezte meg, a foltos hajhullásban szenvedő színésznő borotvált fejére célozva.

Smith az Oscar-szoborral a kezében könnyezve beszélt a szeretet fontosságáról és felidézte, hogy az általa játszott Richard Williams is hevesen védelmezte családját, majd bocsánatot kért a filmakadémiától és a közönségtől.

A Los Angeles-i rendőrség később kiadott közleménye szerint Chris Rock nem tett feljelentést az ügyben. A legjobb színésznő Oscar-díját a 45 éves Jessica Chastain nyerte el a Tammy Faye szemei című filmért, amely Tammy Faye Bakker televíziós evangélista felemelkedését, bukását és megváltását mutatja be. A trófeát átvéve Chastain a kisebbségek elleni erőszak ellen szólalt fel.

A legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát a West Side Story afrolatin színésznője, Ariana DeBose vehette át. A Steven Spielberg rendezte musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert ebben a kategóriában. A 31 éves színésznő a díját azoknak ajánlotta, akiknek valaha megkérdőjelezték az identitását. „Ígérem, van hely a számotokra” – mondta. Az Oscart Rita Morenónak is megköszönte, aki a West Side Story 1961-es és mostani, új feldolgozásában is szerepelt.

A legjobb nemzetközi film Oscar-díját a japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el, amelyet Hamagucsi Rjuszuke rendezett Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy japán film kapta meg a kategória díját.

Az eredeti forgatókönyvek mezőnyében Kenneth Branagh nyerte az Oscart Belfast című filmjével, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig a CODA írója, Sian Heder vehette át.

A legjobb filmdal Oscarját Billie Eilish és fivére, Finneas O’Connell kapta a 007 Nincs idő meghalni című Bond-moziban felcsendülő számukért.

A legjobb animációs film Oscarját az Encanto alkotói kapták. A dokumentumfilmek mezőnyében A lélek nyara, a rövid dokumentumfilmek között a The Queen of Basketball győzött, a legjobb animációs rövidfilm díját a The Windshield Wiper kapta, a legjobb kisjátékfilm a The Long Goodbye lett.

A díjátadón egyperces csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háborúról, és az Ukrajnában az orosz katonai invázió miatt kialakult humanitárius válságról. Az ukrán származású Mila Kunis a színpadon arról beszélt, hogy a „közelmúlt globális eseményei sokakat megráztak”, és „lehetetlen nem meghatódni, látva a pusztítással szembenéző emberek erejét és méltóságát”. A megemlékezés a nézőkhöz intézett kéréssel zárult, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a háború sújtotta országban élők megsegítésére.

Az Oscar-díj története

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első díjakat (hivatalos nevükön Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, Charlie Chaplin életműdíjat kapott. A mintegy 270 vendég 36 asztalnál foglalt helyet, a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.

A díjjal járó szobrocskára 1931-ben ragadt rá az 1939-től hivatalosan használt Oscar elnevezés, mert az Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát – állítólag – Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette. A 33,2 cm magas, 3,8 kilós trófea egy filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovagot ábrázol, a talapzat tekercsének öt küllője az Akadémia öt ágát – színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok – jelképezi.

A díjazottak nevét – a korai lapzárta miatt – sokáig előre megkapták az újságok, ám amikor 1940-ben a bankettre érkező vendégek az egyik lapban már olvashatták is az eredményt, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékokra. Az 1932-es gálát közvetítette először a rádió, az 1953-ast a televízió. Az esemény ma már több mint 200 országban és az interneten is nézhető.

Az idén 23 kategóriában osztottak Oscar-díjat, s egy új kategória is bemutatkozott: a rajongók a Twitteren szavazhattak kedvenc 2021-es filmjükre. A legjobb idegen nyelvű – 2020-tól legjobb nemzetközi – film díját először 1956-ban a Federico Fellini rendezte Országúton nyerte el. A díjat magyar alkotások közül 1982-ben Szabó István 

Mephisto, 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta meg. Az első Oscar-díjas magyar alkotás Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben, a rövidfilm kategóriában 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyert.

A humanitárius tevékenységet az 1956-ban alapított Jean Hersholt Humanitárius Díjjal, a kiemelkedő filmes alkotók pályafutását Oscar-életműdíjjal ismerik el.

Első színes bőrűként Hattie McDaniel nyert mellékszereplőként (1939), a legjobb férfi főszereplő kategóriában 1963-ban győzött először fekete színész, Sidney Poitier, 2001-ben lett először Denzel 

Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női színész is afroamerikai. A legjobb film kategóriában 2014-ben diadalmaskodott először fekete rendező, a brit Steve McQueen (12 év rabszolgaság). Ugyanekkor lett először latin-amerikai a legjobb rendező, a mexikói Alfonso Cuarón (Gravitáció). Cuarón három éve a Rómáért a rendezői, operatőri és a legjobb idegen nyelvű filmért járó szobrot is átvehette. A japán születésű Miyoshi Imeki első ázsiai születésű színésznőként nyert 1957-ben (Sayonara). Az első fogyatékossággal élő, siketnéma Oscar-díjas Marlee Matlin volt (1986), hozzá csatlakozhat az idén a CODA című filmben a mellékszereplők közt jelölést kapott Troy Kotsur, akivel a filmben egy siket házaspárt alakítanak.

Női rendezőt kétszer díjaztak, Kathryn Bigelow (A bombák földjén, 2009) és tavaly A nomádok földjét jegyző Chloé Zhao személyében. A kínai származású Zhao egyben az első nem fehér nő, aki a kategóriában jelölést kapott, s filmjével producerként Bigelow-hoz hasonlóan a legjobb film kategóriában is nyert.

A rendezők közül két egymást követő évben John Ford (1940 – Érik a gyümölcs, 1941 – Hová lettél, drága völgyünk?), Joseph L. Mankiewicz (1949 – Egy levél három asszonynak, 1950 – Mindent Éváról) és a mexikói Alejandro G. Inárritu (2015 – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), 2016 – A visszatérő) nyert. Mankiewiczet máig egyetlenként rendezőként és forgatókönyvíróként is két egymást követő évben díjazták.

A legjobb film kategóriába 2009 óta tíz alkotás is jelölhető, a legtöbb, 12 jelöléssel Jane Campion A kutya karmai közt című westernje várja a díjkiosztót a tíz nominált alkotás közt. Az új-zélandi filmes 1993-ban az általa rendezett Zongoralecke forgatókönyvéért Oscart nyert, s a nők közt ő az első, akit rendezőként másodszor is aranyszobrocskára jelöltek.

A díj története során a legtöbb, 14 jelölést a Mindent Éváról (1950), a Titanic (1997) és a Kaliforniai álom (2016) kapta. Eddig három film – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), A bárányok hallgatnak (1991) – győzött mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés, forgatókönyv).

A leghosszabb Oscar-díjas film Ezra Edelman csaknem nyolcórás O.J.: Egy amerikai hős című dokumentumfilmje, amely 2016-ban nyert.

Az élő filmesek között a legtöbb Oscar-jelöléssel John Williams zeneszerző büszkélkedhet, aki két éve 52. nominálását kapta (Star Wars: Skywalker kora), s ő az egyetlen a díj történetében, akit – 1967 óta – hét évtizeden át jelöltek az aranyszobrocskára.

Érdekességek az elmúlt évtizedekből

Az első díjat 1928-ban az egyetlen Oscar-díjas némafilm, a Wings kapta. (2011-ben – eddig utolsó fekete-fehér filmként – a francia A némafilmes nyert, amely szintén némafilm, csak a legvégén hangzik el egy rövid dialógus.) Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939). A legjobb film kategóriában az első nem amerikai győztes a Laurence Olivier készítette angol Hamlet (1948) volt. Két éve a dél-koreai Élősködők a legjobb film kategória első nem angol nyelvű nyertese lett, s a legjobb nemzetközi filmek, a rendezők és az eredeti forgatókönyvek között is díjazták.

Elsőként Leo McCarey nyert rendezőként és forgatókönyvíróként is (A magam útját járom, 1944). Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. A dél-koreai Bong Dzsun Ho az Élősködőkért 2020-ban e három kategória mellé begyűjtötte a legjobb nemzetközi filmért járó szobrocskát is, s ezzel megismételte Walt Disney 1953-as teljesítményét, egyetlen este négy Oscart vehetett át. „Összetettben” még mindig Walt Disney a csúcstartó 26 Oscarjával, amit 59 jelölésből kapott.

Először 1961-ben nyert a legjobb férfi és női főszereplők közt is külföldi, az osztrák Maximilian Schell és az olasz Sophia Loren, Lorent egyben elsőként díjazták nem angol nyelvű szerepért (Egy asszony meg a lánya).

A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas Liza Minnelli: ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, anyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben. (MTI)

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató