2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 13–15. között a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) négy munkatársa képviselte az intézményt Budapesten a 22.  Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon.

A BBTE munkatársai idén tizedik alkalommal álltak a külföldi továbbtanulás iránt érdeklődők rendelkezésére a rangos nemzetközi oktatási seregszemlén. A 2021-ben online megszervezett rendezvény után idén a budapesti Hungexpo terében gyűltek össze a kiállítók. A szakkiállításon 108 magyarországi és határon túli felsőoktatási és egyéb, továbbtanulást, szakképzést és munkalehetőséget kínáló intézmény képviseltette magát. A hibrid formában (személyes jelenléttel és virtuális standokkal) zajló kiállításon 44.000 érdeklődő fordult meg, 36.000 a fizikai és 8.000 az online térben.

A célközönséget elsősorban a továbbtanulni kívánó középiskolások képezték. Közel ötezren regisztráltak csoportosan. A BBTE a kolozsvári továbbtanulás lehetőségeit ismertette a standnál megforduló érdeklődőkkel. Az egyetem 22 karáról, a nappali és a távoktatásról, a felvételi folyamatáról, a kolozsvári lakhatási és kikapcsolódási lehetőségekről, valamint a karriertávlatokról tájékoztatták a csoportosan, illetve családdal érkező középiskolásokat, de azokat is, akik már rendelkeznek alapképzési vagy magiszteri diplomával, és a továbbtanulás felől érdeklődtek.

Az Educatio szakkiállítás emellett az intézményközi kapcsolatépítésnek is kiváló platformja, mivel a felsőoktatási intézmények között formális és informális együttműködések lehetőségei is felmerültek a találkozások során, amelyeknek az európai egyetemi szövetségek (így pl. a GUILD egyetemi konzorcium, az EUTOPIA európai egyetemi szövetség) további teret biztosítanak.

A kiállítás rendkívül hasznosnak és tanulságosnak bizonyult, mivel az összegyűjtött tapasztalatok mentén a BBTE tovább alakíthatja a kínálatát, hogy minél inkább megfeleljen a nemzetközi színtérről érkező érdeklődők igényeinek is.

A rendezvényről készül fotók megtekinthetők a BBTE Magyar Tagozatának Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/bbtekolozsvar. 

A BBTE közleménye