2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Szféra-programok

Augusztus 23-án, pénteken a volt 4-es iskola udvarán zajló Szféra-programokkal kezdődik a 7. Vásárhelyi Forgatag. Péntek délután koncertekre kerül itt sor, 17 órától a Hanta, 18.30 órától a Fragmental, 20.30 órától a Funkylvania zenél. 20.30 órától slam poetryvel folytatódik az est, fellép Horváth Benji, André Feri és Vass Csaba. 24-én, szombaton déli 12 órakor plakátkészítő workshop kezdődik a lengyelországi Monika Starowiczcal, illetve 12–15 óra között Storytelling irodalmi workshop zajlik Brassai Eszterrel. 16 órakor Hol voltál 30 évvel ezelőtt? címmel dr. Gáspárik Attila és Makkai János az 1989-es forradalomra való közös emlékezésre várja az érdeklődőket. 18 órakor Heritage revisited címmel helyspecifikus előadás kezdődik (folyamatos beléptetés). A koncertek ezen a napon is 17 órakor kezdődnek, elsőként a Haraszti Ádám Projekt, 18.30 órától az Acetobă, 20.30 órától a Bottah Rankin & Jah Golden Band hallgatható. 25-én, vasárnap 10–13 óra között meglátogatható a nagy zsinagóga és a zsidó hitközség múzeuma, 10–11 óra között magyar és román nyelvű idegenvezetés is lesz. 11 órakor a zsinagógában Milyen a kóser étel, mi az a macesz és miért törnek poharakat az esküvőkön? címmel kezdődik előadás. Déli 12 órától a Tiberius vonósnégyes kamarakoncertje hallgatható meg. Ugyanekkor Monika Starowicz újra plakátkészítő műhelybe várja az érdeklődőket. Vasárnap 15 órától 17 óráig zajlik a Heritage revisited helyspecifikus előadás. 17 órától szabad irodalmi színpad elé várják az érdeklődőket. Ugyanekkor a Szintaxis, 18.30 órától a Palma Hills koncertezik, 20.30 órától az Anima Sound System DJ-set hallgatható. Állandó kiállítások: A lengyel plakátművészet nőábrázolása, Hermann Levente és Csóka Szilárd Zsolt – Index, Makkai István és Gábor Hunor Veress – Dimenziók, Illyés Mariann – Swivel, Székely Sevan – Nők – narkó-erotikus utazás egy férfi agyában. Szervező: Vox Novum Egyesület.

Művészetek utcája

A Maros Megyei Múzeum és a Szféra közös programja az augusztus 24-én, szombaton 16 órakor nyíló Művészetek utcája. A Közigazgatási Palota belső udvarán 16 órakor az AWAKE fesztivál installációiból nyílik kiállítás. Szombaton 18 órakor a Kultúrpalotában harmadik alkalommal nyílik meg a Kereszteződések című kiállítás, amelyen 20 és 40 év közötti fiatal művészek mutatkoznak be. A tárlat szeptember 6-ig látogatható a Kultúrpalota Art Novueau Galériájában. 19 órakor a Tiberius kvartett kamarakoncertjére kerül sor a Közigazgatási Palota belső udvarán, 17 órától ugyanitt a Hána – Dénes Duó dzsesszkoncertje hallgatható. 

Színházi Forgatag 

A Szerelmi bájital a várban

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájára várják a nagyérdeműt augusztus 26-án, hétfőn 20 órától a marosvásárhelyi várba. A Magyar Állami Operaház a Gördülő Kárpát-haza Operatúra program keretében mutatja be a nagy sikerű előadást. 

Forgatagos rendezvények a Nemzeti Színházban

A nyári szünidőt követően a Vásárhelyi Forgatag keretében nyitja meg kapuit a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Augusztus 26-án, hétfőn 18 és 21 órakor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című folklórműsorát mutatja be a színház Nagytermében. Az előadásokra minden jegy elkelt.

Táncrapszódia 

27-én, kedden 18 órakor Bauhaus 100 – A magyarok és a Bauhaus színházi forradalma / Bauhaus 1919–2019 címmel nyílik kiállítás a színház emeleti előcsarnokában. Megnyitja: dr. habil. Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi oktató, színháztudományi szakíró, műfordító és Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója. 18.30 órakor ugyanitt Bánffy Miklós Erdélyi trilógia című könyvét mutatják be. Meghívottak: Markó Béla költő, író, Marius Tabacu műfordító, Lucian Năstase-Kovács történész, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Bánffy-trilógia bevezető tanulmányának szerzője és Kósa András László, a Balassi Intézet igazgatója. 20 órakor az ukrajnai beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka, Szigligeti Ede Liliomfi című darabja tekinthető meg a Nemzeti Színház Nagytermében. 28-án, szerdán 19 órakor Szarvas József – Bérczes László Pustol a hó, avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi című darabja, a budapesti Nemzeti Színház vendégjátéka látható a színház Kistermében. Jegyek elővételben a www.biletmaster.ro oldalon és a nemzeti színház jegypénztáraiban vásárolhatók. 


Kilyén Ilka versműsora

Augusztus 28-án, szerdán 18 órakor Kilyén Ilka Búvópatak. Válogatás helikonista költők verseiből című műsora hallgatható meg a Bolyai téri unitárius templomban.

Koncert a Kultúrpalotában

Augusztus 29-én, csütörtökön 19 órakor Kurt Weill hajója címmel Szilágyi Enikő erdélyi származású színésznő koncertjének ad otthont a Kultúrpalota. A francia, angol, magyar, német nyelvű előadást zongorán kíséri Alceo Passeo olasz koncertzongorista, zeneszerző. 

Tékaforgatag

Augusztus 27-én, kedden, 28-án, szerdán délelőtt 11 órától és 29-én, csütörtökön 11 és 18 órától Főúri palota, tudományok hajléka címmel a Teleki-Bolyai Könyvtár termeiben lesz séta Bányai Réka vezetésével. A Tékaforgatag ünnepélyes megnyitója 29-én, csütörtökön 15 órakor kezdődik a Teleki Téka udvarán. A könyvvásárt megnyitja Vida Gábor író, a Látó főszerkesztője és Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár főkönyvtárosa. 

Bemutatók, gyermekfoglalkozások a Teleki Téka udvarán

Augusztus 29-én 15.30-tól Egyed Emese: Vasárnap. A kötetet illusztrálta Láng Orsolya (Gutenberg Kiadó); 16 órától: Kelemen Lajos: Napló I-II. (EME Kiadó, Kolozsvár). A könyvet bemutatja Sárándi Tamás történész; 16.30-tól: Péter H. Mária: Gyógyszerészképzés a Ferenc József Tudományegyetemen 1872-1919 között (EME Kiadó, Kolozsvár). Bemutatja és a szerzővel beszélget Bíró Annamária, a kiadó vezetője; 17 órától: Fehér Andrea (kiad.): Gróf Székely László önéletírása (EME Kiadó, Kolozsvár). Bemutatja és a szerzővel beszélget László Lóránd, a Borsos Tamás Egyesület elnöke; 17.30-tól Vulkán Vera: Mártonfi József tanulmányi főigazgató és cenzor (EME Kiadó, Kolozsvár). A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Egyed Emese irodalomtörténész; augusztus 30-án, pénteken 11–13 óra között Márton Krisztina Könyves gyerekműhely címmel tart foglalkozást  gyermekeknek. 30-án 17 órától Benkő Levente–Papp Annamária–Vig Emese: Erdélyi srácok (Idea Könyvtér) című könyvét bemutatja és a szerzőkkel beszélget Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár főkönyvtárosa. 18 órától Andrei Pleşu: Jézus példázatai. Az elmesélt igazság (Koinónia Kiadó) című könyvéről az „első olvasói” beszélgetnek: Balla Imre római katolikus káplán, Gál József filozófus és Simon János református lelkész. A beszélgetést vezeti: Mihály Emőke, a kötet szerkesztője. 19 órakor Dósa Zoltán Korai megomlás című könyvét mutatja be és a szerzővel beszélget Ábrám Noémi. 31-én, szombaton 11 órától Bordás Beáta: A kolozsvári Bánffy-palota (Polis Könyvkiadó) című könyvét bemutatja Orbán János művészettörténész és a szerző; 12 órától a Közélet és kaszinó. Dr. Fekete Andor ügyvéd feljegyzései (Mentor Könyvek Kiadó) című könyvet Káli Király István ismerteti; 13 órától Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957-1960) (Lector Kiadó) című könyvét bemutatja és Nagy Mihállyal beszélget Demény Péter író és Novák Csaba Zoltán történész.  

Könyvvásár és Téka Olvasókuckó a Ligetben

Augusztus 30-án, pénteken és 31-én, szombaton 10–19 óra között könyvvásár lesz a Ligetben, a Könyvudvarban. Pénteken 11–13 és 16.00–19.00 óra között, szombaton 16.00–19.00 óra között ugyanitt a Téka Olvasókuckó Izgalmas emberek kedvenc meséi programjára várják az érdeklődőket. Szombaton 11 órától Márton Krisztina könyves gyerekműhelyére is a Ligetben kerül sor.  

Kiállításforgatag

Augusztus 29-én, csütörtökön a Kultúrpalota kistermében megnyílik a Kiss Manyi, Háromszék szülötte című kiállítás. Ugyanitt 18 órakor Schnedarek Ervin marosvásárhelyi fotó- és filmművész emlékére nyílik kiállítás.

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia a Ligetben

Augusztus 30-án, pénteken 21 órakor a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Vásárhelyi Forgatagra készített nagyszabású koncertje hallgatható meg a Ligetben. A filharmónia ezúttal nem csak elhagyja az intézmény falait, de repertoárjában is újat mutat, ugyanakkor – talán a történetében először – egy popzenekarral és énekesnővel egészül ki, a Koszika & The Hot Shots csatlakozik hozzá. A repertoárban híres operaáriák, filmslágerek és popdalok is szerepelnek. A dalok nagyzenekari átiratait Apostolache Zénó írta.

Koncertforgatag 

Augusztus 29-én, csütörtökön 20 órakor a Honeybeast koncertezik a Ligetben, 30-án, pénteken 19 órakor a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann dzsesszkívánságműsora hallgatható. 31-én, szombaton 19 órakor a Kerekes Band & Baricz Gergő, 21 órától Keresztes Ildikó koncertezik a Ligetben. Szeptember elsején, vasárnap 21 órától a Neoton Família Sztárjai lép a Liget közönsége elé. A további programokra visszatérünk.