2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Látó-blog napok óta hirdette, hogy a marosvásárhelyi folyóirat július 23. és 25. között a Fiatal Írók Szövetségével közösen idén is megrendezi immár hagyományosnak tekinthető irodalmi táborát. Akárcsak tavaly, ezúttal is a nyárádszentmártoni Lovasfogadó a találkozósorozat színhelye. A meghívottak mellett oda várnak mindenkit, akit az ilyen színvonalasan tartalmas és hangulatos összejövetelek érdekelnek. A blogon a péntek délután nyílt 5. Látó-FISZ tábor kapcsán a következők olvashatók:

„Tavaly a Látó szépirodalmi folyóirat harmincéves tevékenységére tekintettünk vissza – idén a folytonosság jegyében a legfrissebb irodalmi törekvésekre koncentrálunk, a lap szellemi köréhez tartozó alkotókkal, illetve egyéb erdélyi és magyarországi műhelyekhez kapcsolódó irodalmárokkal folytatott beszélgetések, felolvasások során. Lesz szó drámáról, prózáról, líráról, irodalom- és kultúraszervezési lehetőségekről. A járványügyi szabályok betartásával a programok szabad ég alatt zajlanak, illetve nyitottak, bárki által látogathatóak. A tábor meghívottjai: André Ferenc, Biró Borbála, Biró Mónika-Anita, Biró Sára, Borcsa Imola, Codău Annamária, Cseke Szilárd, Demény Péter, Fekete Vince, Fischer Botond, Gálfalvi Ágnes, György Alida, Kemenes Henriette, Kész Orsolya, Király István, Kovács Péter Zoltán, Láng Orsolya, Láng Zsolt, Mărcuţiu-Rácz Dóra, Mátyus Melinda, Miklóssi Szabó István, Nagy Zalán, Ozsváth Zsuzsa, Patkó Éva, Sánta Miriám, Seres Lili Hanna, Szabó Róbert Csaba, Szőcs Katalin, Sztercey Szabolcs, Tófalvi Zselyke, Vajna Ádám, Vida Gábor, Vincze Bence, Zsidó Ferenc.”


Életkép a 2020-as táborozásról
Forrás: Látó-blogA közzétett program szerint az első napon drámafelolvasás, irodalmi beszélgetés és Esti tangó címmel szerzői bemutatkozások, felolvasások szórakoztatták a jelenlevőket. A szombati nap kínálata a legígéretesebb. A programtervezet szerint erre lehet számítani: 

 10:00–11:30 óra: Szakmai fórum – blogok, irodalmi platformok, kultúraszervezés (Látó-blog, f21.hu, Helikon Hátsó ablak, Versum, Újvárad).

 Hogyan egészítik ki az online tér és a különböző csoportosulások a klasszikus, nyomtatott irodalmi lapok tevékenységét, miért van erre szükség? Milyen szerkesztési elvek érvényesülnek egy online irodalmi vagy kulturális portál működtetésekor? Milyen tanulságokkal szolgált a pandémiás időszak az irodalom- és kultúraszervezés igényeire, lehetőségeire, módszereire nézve? A szakmai fórum résztvevői azt járják körül, hogy miként hangolhatók össze az irodalom online és offline közegei, hogyan tartható fenn a kapcsolat alkotók és alkotók, alkotók és olvasók között, mindehhez a saját gyakorlatok és műhelyek felől közelítve.

 Moderál Demény Péter, beszélgetőtársak: Kemenes Henriette, Mărcuţiu-Rácz Dóra, Ozsváth Zsuzsa, Vajna Ádám, Vincze Bence.

 11:45–12:45 Kötetbemutató: Tófalvi Zselyke Amikor hazajössz és Miklóssi Szabó István Testfüggőség c. prózakötetéről Vida Gábor beszélget a szerzőkkel.

 Tófalvi Zselyke kötetéről: „…az egyszerűen átláthatónak tűnő szövegből a szerkezet, a felvillantott történetek, történetfoszlányok asszociatív szövete többrétű, kevésbé átlátható narratívát bont ki, de a szövegszerkezet mélyebb összefüggések, kevésbé egyértelmű tartalmak felé visz. Egy-egy könnyen átérezhető helyzet, egy erős élmény az, amit ezek az írások kínálnak. A rövid történetek összeérnek, és egy tág, narratív térben kezdenek működni, élni.”

 Miklóssi Szabó István kötetéről: „A kötet főként az emberi kapcsolatokat kutatja, annak hatásait a környező világra, teszi ezt filozófiai, történeti és szellemi síkon. Az első ciklus, A tagadás történetei a görcsös ragaszkodás, a fizikailag be nem teljesíthető kapcsolatok, a szorongás és a pánikbetegség, az apa és fia közti kapcsolat tematikáját dolgozza fel. Az Anzelm éveiről címet viselő második ciklus a folytonosság jegyében született, az 1400-as évektől napjainkig mutatja be a fő karakter változásait. (…) Miklóssit úgy kell olvasni, ahogyan az ember Nietzschét vagy Hamvast olvas.”

 14:30–16:00 Megértő irónia. Kerekasztal a kortárs fiatal irodalom beszédmódjairól.

 Hogyan működik az irónia, önirónia a kortárs fiatal írók, költők szövegeiben, mi a tétje, mire irányul? Milyen elmozdulások érzékelhetőek az előző időszakok írásmódjaihoz képest, és milyen világképről árulkodik mindez? A beszélgetés résztvevői a 2020-as Címtelen föld c. líraantológia által felvetett szempontokból kiindulva, de nem csupán azokra korlátozódva, saját írói, olvasói, illetve szerkesztői tevékenységük során szerzett észrevételeiket osztják meg a kortárs fiatal líra és próza alakulásáról.

 Moderál Kovács Péter Zoltán, beszélgetőtársak: André Ferenc, Fischer Botond, Sánta Miriám, Zsidó Ferenc.

 16:00–17:00 Nyárád-parti felolvasás: Borcsa Imola, Sztercey Szabolcs, Bíró Sára, Biró Borbála, Vincze Bence, Fischer Botond.

17:00–19:00 Kötetlen beszélgetések, írófoci, fürdés a Nyárádban.

21:00 Titkos tábori naplók felolvasása.

A vasárnap már a táborzárásé. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják – hangsúlyozza a Látó-blog.