2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felhívás

Szeretsz játszani? Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét? Szeretnéd megismerni, milyen legendák keringenek a magyar népről, a magyar területekről a Kárpát-medencében? Szeretsz fotózni, videót készíteni, beszélgetni, kipróbálnád magad egy új rádiós műfajban? Ismerkednél az online térben? Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az 5 határon át vetélkedő!

A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjai, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 5 határon át online, interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.


Mikor?  

A Négy határon át vetélkedő folytatásaként létrejövő 5 határon át vetélkedő a 2020/2021-es tanévben kerül megrendezésre 2020 októberétől 2021 februárjáig.


Hol?  

A karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon keresztül, az online térben.


Miért?    

Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, mítoszokat, mondákat és legendákat a határon túli régiókban és az anyaországban élő nemzedékek számára.


Hatása…  

A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és elfogadják a másokét.


Célcsoport…

Külhoni és anyaországi magyar általános iskolák 6., 7. és 8. osztályos tanulói. Idén egyéni versenyt hirdetünk, a tanulóknak lehet felkészítőjük, de nem feltétel a versenyben való részvételhez.


Tematikája…

Mondák, valamint mítoszok és legendák a Kárpát-medencéből.


Szerkezete...

Az 5 határon át – Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Erdély, Magyarország – vetélkedő 6 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai

• Regisztráció – október 26-ig.  

A regisztrációkor az alapadatok mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek! Regisztrálni és a hozzá tartozó feladatot elvégezni a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon lehet a fenn megadott időintervallumban.

• 1. forduló: október 27. – november 13.

Készíts podcastot a megadott szempontok alapján! – hanganyag beküldése

• 2. forduló: november 14. – december 8.

Mennyire ismered a mondákat és a legendákat? – kvízjátékok (6 kérdéssor) és 2 feladat

• 3. forduló: december 9. – január 15.

Helyi legendák nyomában – helyi legendák felkutatása, térképkészítés, a nyomozás részleteinek leírása  

• 4. forduló: január 16. – február 8.

Improvizálj! – improvizációs gyakorlat izgalmas témákra   – videó beküldése

• 5. forduló: február 9. – február 25.

Együtt mondjuk! Készíts videót egy megadott mondarészlettel a településeden vagy szűk környezetedben lévő versenytársaiddal a különdíjért!

Az egyes fordulók részletes követelményrendszeréről a diákok a fordulók megnyitásánál értesülnek.  

A feladatok többsége az összeállított kötelező irodalmon alapul, mely a regisztráció után érhető el a diákok számára. A kötelező irodalom egy-egy szövegválogatás a hat országból, összesen kevesebb mint 120 oldal. Nem csak a saját régió szövegválogatását kell ismernie a diáknak, hanem az összes régióét.  

Ezenfelül pedig kreativitás és kutatás szükséges a feladatok megoldásához.


Értékelés, elbírálás…

A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (erdélyi erdélyivel, vajdasági vajdaságival, muravidéki muravidékivel stb.).  

A vetélkedő 5. fordulójában minden régióból az öt legügyesebb diák méri össze tudását. Tehát itt már együtt versenyez az összes régió.

A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük.  

Minden forduló után tájékoztatjuk a versenyzőket a részeredményekről.  


Díjak...

A járványhelyzetre való tekintettel eszköznyeremények, laptop és egyéb értékes számítástechnikai eszközök várják majd a legjobban teljesítő diákokat.


A program a Nemzeti összetartozás éve programon belül a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósul meg.