2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vége lehet a benzinmotornak is

Azt már egy ideje rebesgetik, hogy a dízelmotornak befellegzett, mert túlságosan káros a környezetre, illetve több rákkeltő részecskét küld a levegőbe, mint a benzines. Voltak és vannak próbálkozások a dízelmotor életben tartására, de úgy fest, menthetetlen a helyzet, bár teljesen nem kell eltemetni, mert egyelőre a nagy haszonjárművek esetében nincs jobb alternatíva. Az elektromos hajtás a teherautóknál még nem opció, hiszen egyrészt túl rövid utat tudnának megtenni egy töltéssel, másrészt túl sok időt venne fel a töltésük. Ebben a szegmensben inkább a hidrogénhajtás tűnik járható útnak, de arra még sokat kell várni.

Most azonban úgy néz ki, hogy nemcsak a dízeltől, hanem a benzines motoroktól is búcsút kell vennünk, méghozzá rövidesen. Az Euro 7 környezetvédelmi norma bevezetésével annyira szigorúak lesznek a szabályok, hogy nem fogja megérni. Arról is már rég lehet hallani, hogy a kisautókba lehetetlen lesz belsőégésű motort szerelni. A normák miatt rengeteg szűrőberendezésre lenne szükség, ami azt eredményezné, hogy a kisautók ára az egekbe szökne, vagy a gyártók veszteséggel kellene árulják. Ha pedig túl magas árat szabnak meg – vagyis akkorát, hogy üsse a széle a hosszát –, nem lennének vásárlók, és a gyártók elbuknák a fejlesztés és gyártás során keletkezett költségeket.

De vissza a benzinmotorra. A Nissan vezetése nemrég kezdett el tárgyalni arról, hogy ne fejlesszen több benzinmotort Európa számára. Ez a jelenség egyelőre regionális, hiszen például Észak-Amerikában folytatnák a fejlesztéseket. Ott ugyanis nagyobb a piac, és nem ennyire szigorúak a szabályok.

A Renault-Nissan-Mitsubishi a közelmúltban jelentette be, hogy 23 milliárd eurót fordít elektromos járművek fejlesztésére a következő öt évben. Ebből Európában az fog érződni, hogy a Renault és Nissan kínálatának nagy része elektromos autókból fog állni. Azonban egyfajta B terv gyanánt az olcsóbb gépjárműveket kínáló Dacia esetében maradnak még a belsőégésű motorok. Az már más kérdés, hogy meddig?

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a fejlesztés leállítása nem azonos a gyártás leállításával. A Nissannál is tudják, hogy a vásárlók egy része még mindig a benzines hajtásban hisz, így ameddig lehet, biztosan maradnak ezek a motorok is. Egyszerűen nem fognak tervezni és gyártani korszerűbbeket, legalábbis Európa számára.


Új Mazda érkezik Európába

Miközben sorra vonulnak ki a gyártók Európából, a Mazda éppen megújítani készül nagyobb modelljeit. Ezt már korábban is jelezte, és most el is kezdődött a folyamat a CX-60-assal. Senki nem fog meglepődni: ez egy óriási SUV, amit kimondottan az európai piacra tervezett. Nyilván a vállalat is észlelte, hogy a földnek ezen részén a hobbiterepjáró az úr, és ezzel viszonylag sok vásárlót meg lehet fogni.

Az autóról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 300 lóerő feletti összteljesítményű, kimondottan plug-in, azaz tölthető, hibrid kivitelű. Továbbá egy 2,5 literes benzinmotor kerül az autó orrába, amiről nem tudni, hogy saját fejlesztés-e vagy a hajtás többi részével együtt a Toyotától érkezik. A paraméterek alapján komoly esély van rá, hogy a motor a RAV4 szintén plug-in hibrid változatából származik, amely 306 lóerő összteljesítményt nyújthat. Ebből 182 lóerőre képes a benzinmotor önmagában.

A CX-60 méreteiben feltehetően a jelenlegi CX-5-höz áll a legközelebb. Természetesen, ahogy már megszokhattuk az autóiparban, nagyobb lesz az elődjénél, de nem annyival, hogy átvegye a CX-80 helyét, amit az abszolút csúcsnak szánnak a Mazdánál. Az utóbbi modell egy hétüléses SUV lesz, amely csak később várható.

A CX-60 március folyamán már elérhető lesz Európában, legalábbis megrendelhető. Ám nem tudni, hogy mikor fognak megérkezni az autók azokhoz, akik ilyent rendelnek, hiszen a globális csiphiány komolyan érezteti a hatását.


Új elektromos furgon jöhet a Mercedestől

Minden gyártó minden szegmensben próbál áttérni az elektromos autókra. Ennek egyik oka a már említett kvóta és az EU által kiszabott büntetések elkerülése. Illetve tagadhatatlan, hogy a vállalatok ebben látják a jövőt. Továbbá, ahogy a személyautók ára megnőtt az egyre komplexebb, újabb és drágább szűrőberendezések miatt, a haszonjárművek ára is elkezdett emelkedni. Arról nem is beszélve, hogy egyes városok központjába már nem lehet bemenni belsőégésű motorral szerelt autóval, ez pedig lényegesen megnehezíti az áru eljuttatását az üzletekbe vagy máshová.

Azt láthattuk, hogy egyre több gyártó kezd el fejleszteni vagy már forgalmazni is elektromos furgonokat. A csomagszállító vállalatok pedig nagy mennyiségben rendelnek belőlük. Most a Mercedes is beállt a sorba, méghozzá nem is egy kicsi elektromos furgonnal, hanem a Sprinter elektromos változatával. Ez azért is meglepő, mert a többi gyártó kisebb méretű haszonjárművel kísérletezik, abból a meggondolásból, hogy a városokban azokkal oldják meg az áruterítést. A Sprinter viszont egy hosszabb útra tervezett, nagy méretű furgon.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Mercedes már 2018 óta kínálja a Sprinter villannyal hajtott változatát, de ez nagyon sok tekintetben messze van az ideálistól. A legnagyobb hibája éppen a kis hatótáv. Ebből kifolyólag nem igazán alkalmas nagyobb távolságok megtételére, a méreteiből fakadóan pedig városban nem könnyű vele manőverezni. Most azonban a Mercedes azt ígéri, hogy a 2023-ban érkező új elektromos Sprinter sokkal jobb lehet az elődjénél.

Tervben van, hogy megduplázzák a Sprinter jelenlegi hatótávját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben érkező második generációs eSprinter kb. 230 kilométert tudni a megtenni egy töltéssel. A jelenlegi változat hatótávja 115 és 150 kilométer közötti. Szép teljesítmény a duplázás, de nem lélegzet-elállító, hiszen vannak olyan elektromos autók, amelyek gond nélkül elmennek akár 500 kilométert is, és nem a megfizethetetlenül drága típusokra kell gondolni. Az pedig igazán nem lehet kifogás a Mercedes részéről, hogy nincs hova tenni az akkumulátorcsomagot, mert hely van bőven. De hosszú távú szállításra, sajnos vagy nem sajnos, a 230 kilométer még mindig kevés. Főleg, ha ez WLTP mérési ciklus szerinti adat, mert akkor még 20%-ot le kell vonni. Természetesen a Mercedes nem engedhette meg magának, hogy nagyon drága furgont állítson elő, mert azt a piac nem fogadta volna be.

Más konkrét adatokat egyelőre nem közöltek az új elektromos Sprinterrel kapcsolatban. Azt viszont lehet tudni, hogy most készülnek a típus hidegtűrési tesztjei Svédországban. A gyártó pedig azzal dicsekszik, hogy a furgon -30 fokos hideggel is képes megküzdeni.

A tervek szerint az új elektromos Sprintert 2023 második felében kezdik el gyártani, nemcsak Németországban, hanem az Egyesült Államokban is. Ez a lépés logikus is lehet, hiszen ott harcba szállhat az Amazon elektromos furgonjaival, amelyekhez hatótáv szempontjából közelebb áll, viszont méretben kisebbek nála. Arról nincs információ, hogy mennyibe fog kerülni az új eSprinter, de nagy valószínűséggel nem lesz olcsó. Kérdés, hogy a piac mennyire fogja befogadni a nagy furgont, amelynek egyáltalán nem kiemelkedő a hatótávja.

Mercedes eSprinter, második generáció

Forrás: Mercedes