2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rekorddöntő lélekszám, tartalmas programok

Vasárnap este véget ért a VIBE fesztivál. A harmadik alkalommal megszervezett marosvásárhelyi megabulin ismét fergeteges koncerteken, jó hangulatú beszélgetéseken és értékes előadásokon vehetettek részt az érdeklődők, akik legnagyobb része a legfiatalabb partigeneráció tagjai közül került ki. 

A VIBE legfőbb célközönsége a Z generáció, a mai tizen- és huszonévesek, azok, akik még iskolába járnak, épp végeztek, avagy friss egyetemisták. A technológia bűvöletében, azzal együtt, fél lábbal az online térben felnövő generáció értelemszerűen a pillanatra fókuszál, a fesztivál zenei kínálata is ezt tükrözi: a pillanatnyi legnagyobb neveket hívták meg a szervezők mind a nemzetközi, mind a magyar, illetve erdélyi zenei körforgásból, mellettük az elmúlt évtizedek alatt maguknak nevet szerző, ám rétegzenei formációk és előadók voltak jelen a fesztivál több színpadán.

Fotó: Nagy Eduárd


Ami a VIBE nagy előnye és határozottan értéke a hasonló fesztiválok mellett, avagy azokkal szemben, az a VIBE Kolinak hívott szabadegyetem, amely a fesztivál összes napján, több helyszínen, több alkategóriában, számos tematika mentén zajlott, legfőképp olyan előadások és beszélgetések keretében, amelyek ugyan az említett generációt célozzák, mégis egyetemes hallgatóságot vonzanak, mert érdekesek, egyediek és betekintést nyújtanak mindabba, ami ma folyik a technika, a művészetek, az oktatás, a divat vagy akár a mezőgazdaság terén. Csak az első nap folyamán előadást tartott például dr. Seer László marketingszakértő, a BBTE oktatója a digitalizáció marketingjelenségeiről, a mezőgazdaság technologizálódásáról beszélt Pál Ákos, Vincze Tamás és Laczkó Dénes, a közösségi ügyek mellett elkötelezett fesztiválokról szólt a VIBE-igazgató Rés Konrád-Gergely és Juhász László, és aznap volt a fiatal irótrió bemutatója is: Lupescu Kata író, Kali Ágnes költő és Kemény Zsófi író nevét köteteik, slamjeik, írásaik és közösségi szerepvállalásaik által sokan megismerték, a fesztiválon generációjuk és közösségük gondolatairól beszéltek. Ugyancsak a Koliban esett szó a Vállalkozásfejlesztő ökoszisztémák című előadás keretében az erdélyi inkubátorházak lehetőségeiről Vas Réka, Talpas Botond, Borzási Sarolta, Szakács-Paál István előadásában, Nagy Egon középiskolai magyartanár pedig arról beszélt, hogy mennyire kell nyitottnak és rugalmasnak lennie annak, aki hatékonyan szeretne a Z generációval együtt dolgozni, a menő tanárok nem hétköznapi történeteiről pedig Szőcs Imre, dr. Kálmán Attila marosvásárhelyi pedagógusok és Solymosi Zsolt kolozsvári pedagógus számolt be. Kassay Anna blogger, aki világ körüli élményeiről és kalandjairól mesélt, azt ajánlotta, hogy mindenki olyan úti célokat keressen, amelyeket meglátogatva választ talál az önmagában lévő kérdésekre, Koltai Balázs vállalkozó pedig arról beszélt, hogy hogyan lehet elszállt ötletekből sikeres vállalkozást építeni. A VIBE fesztivál Fashion Cornerében divatbloggerekkel beszélgethettek és az aktuális fesztiváldivatról hallhattak a fesztiválozók, míg a Kerengő nevű kulturális térben az Ady 100 interaktív programban vehettek részt az érdeklődők.


Az összességében több mint hatvan előadást, beszélgetést kínáló napi tudásfórum és szabadegyetem, sportkupák és kocsmajátékok után az esti koncerteken olyan formációk, illetve nevek léptek fel, mint a Foreign Beggars, Modestep Dj Set, a Halott Pénz, Saiid, Akkezdet Phia, az USNK, a Lost Frequencies, a Punnany Massif, a Follow The Flow, a Fran Palermo, az Alle Farben, a Stanton Warriors, a Kowalsky meg a Vega, Horváth Tamás, a Fran Palermo, a YesYes, a Sky Fanatic, a Drop The Cheese, a Wellhello, Bye Alex és a Slepp, az Intim Torna Illegál, a Kistehén, NB vagy Bëlga.

A számadatokról, a további tervekről, a fesztivál jövőjéről mintegy összegzésképpen Tőkés Hunort, a VIBE sajtófelelősét kérdeztük. 

– Az idén 48.000 látogató érkezett a fesztiválra, 10.000-rel többen jöttek, mint a tavaly, rekordot döntöttünk! Több mint 100 zenei fellépő, a Fashion Cornerben 20-30 előadó, a Koli keretében több mint 60 előadó, a Csemetezugon kívül napi több mint 20 nappali program várta őket. Nagy sikernek könyveljük el az idei VIBE-ot, a fesztivált természetesen jövőre is megszervezzük. Július első hetében, 2-a és 5-e között kerül rá sor. A helyszín nem változik, a VIBE a Maros-parton marad, és tanultunk az idei tapasztalatainkból: kibővítjük az idén már péntek estére megtelt kempingterületet, valamint tovább fokozzuk a zenei fellépők listáját, még több nemzetközi névvel a felhozatalban. Mindezek mellett továbbra is kiemelt figyelemmel kísérjük az erdélyi magyar zenekarokat és pályakezdőket, az Instagramon ugyanúgy lesz Epic Music Battle, mint az idén. A helyszínen lévő kelléklistát is bővíteni fogjuk, designban is fejlődünk. Minél sokszínűbbé kívánjuk varázsolni a fesztivált, mert az erdélyi közönség minden egyes tagja egyedi érték, és különböző érdekeltségű. A környezetvédelem kiemelten fontos a számunkra, eddig is és ezután is környezettudatosságra, médiatudatosságra érzékeny generációt kívánunk nevelni, ezt a vonalat is továbbvisszük. A Marosvásárhelyi Rádióval évenkénti közös projektünk a Maros-part takarítása, a jövőben pedig még inkább biofesztiválban gondolkodunk, amelynek tudatos, környezetvédő vendégei megfelelő ajándékokban részesülnek – válaszolta kérdéseinkre Tőkés Hunor.

VIBE tehát lesz jövőre is, színes, szerteágazó és mégis egységes koncepció szerint, júliusban, a Maros-parton.