2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jóváhagyták Maros megye 2021-es évre szóló költségvetését

A Maros Megyei Tanács csütörtöki ülésen elfogadta Maros megye 2021-es költségvetését. A büdzsé összeállításakor három alapelvet tartott szem előtt a megyei önkormányzat: az egészségügyi intézmények további fejlesztése, korszerűsítése, európai uniós pályázatok hatékony lehívása, az elkezdett beruházások folytatása, befejezése. 


Maros megye idei összesített költségvetése 924.645.000 lej. Ennek több mint 45%-a az országos költségvetésből a kórházaknak jóváhagyott pénzügyi keret. Maros megye idén 499.820.000 lejes saját költségvetésből gazdálkodhat. „Idén az állami költségvetésből 53 millióval kevesebb pénzt kaptunk a működési költségekre, mint amennyire szükségünk van. A törvény értelmében ezeket a kiadásokat biztosítanunk kell, és ezt meg is tesszük, így a saját bevételeink és a költségvetési többletből származó összeg egy részét ezekre a kiadásokra fordítjuk” – fejtette ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. 


Beruházásokra több mint 74,5 millió lejt fordít a megyei önkormányzat, a működési költségekre 326 millió lejt különítettek el, európai uniós pályázatokból 99 és fél millió lejt kapott Maros megye. 


Továbbra is prioritás a megyei egészségügyi intézmények fejlesztése. 

A Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézményeknek 10 millió lejt hagyott jóvá a tanácstestület, ebből 2,5 millió lejt karbantartási és javítási munkálatokra fordíthatnak. A Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetése több mint 7 és fél millió lej, további 46 millió lejt közvetlen kormánytámogatásból kapnak a világjárvány leküzdése érdekében hozott védelmi intézkedések kivitelezésére. Az Onkológiai Klinika felújításának befejezésére idén több mint 1,5 millió lejt fordítanak a megyei költségvetésből. A közel 12 millió lejes összértékű beruházáson már az utolsó simításokat végzik, májusban használatba is adják. 

Orvosi eszközök beszerzésére idén több mint 2 millió lejt fordít a megyei önkormányzat. A dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Városi Kórház 3 millió lejt meghaladó költségvetésből gazdálkodhat, amelyből 1 millió lejt javításokra, 400 ezer lejnyi közvetlen kormánytámogatást pedig fejlesztésekre fordíthat. 


Az európai uniós alapok lehetőséget adnak a fejlesztésre. 

Annak ellenére, hogy idén kevesebb pénzből gazdálkodhat a Maros Megyei Tanács, az uniós források lehetővé teszik új beruházások elkezdését, a folyamatban levő pályázatok további kivitelezését. Összesen 9 európai uniós projekt kivitelezése van folyamatban, ezek összértéke közel 100 millió lej.

A megyei tanács önrésze 4 millió 33 ezer lej. 

Elkezdett beruházások: a Megyei Tanács ügyfélszolgálati tevékenységének egyszerűsítése, kórházfejlesztés, a Természettudományi Múzeum felújítása, a Kultúrpalota felújítása, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság által elindított, a gyerekek alternatív nevelésére vonatkozó program támogatása, a családon belüli erőszak áldozatainak támogatását célzó Vénusz-program, illetve a veszélyeztetett közösségekben élő gyermekek támogatása, a nappali központok által nyújtott szolgáltatások minőségének javításával. Uniós forrásokból valósul meg továbbá a Nyárádtő – Dicsőszentmárton közötti 151B és 142-es jelzésű megyei útszakasz felújítása, valamint a Szeben és Maros megyét összekötő Szentágota – Segesvár közötti 106-os megyei út korszerűsítése. 

Idén elindítunk két új, több éven átívelő projektet is. 

„Szükség van egy multimodális csomópont kiépítésére, amely a repülőtér, az autópályák és a vasút kereszteződésében összekötné a légi, a közúti és a vasúti teherszállítást. Ennek a projektnek a kivitelezési határideje 2028, idén 190.000 lejt hagytunk jóvá a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére” – fejtette ki Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke. Hasonló összeget szavazott meg a megyei testület a Tudásközpont megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére is. 


Folytatjuk a megyei úthálózat korszerűsítését. 

A 2021-es évre 62,5 millió lejt különítettek el a megyei utak karbantartására, javítására és korszerűsítésére. Idén folytatják a 153C jelzésű megyei út Szászrégen – Laposnya – Hargita megye határa közti 12 km-es szakasz felújítását (50.000 lej), az útpadka kialakítását, az árkok karbantartását a 135-ös megyei út Marosvásárhely – Nyárádszereda – Sóvárad – Hargita megye határa közti szakaszon (5.200.000 lej). Kátyúzásra és hídjavításra is sor kerül a 134-es és 153G jelzésű megyei út egy-egy részén (300.000 – 300.000 lej), betonhíd javítására Nyárádgálfalván a 151D jelzésű megyei út részeként, illetve Széplakon a 151B jelzésű megyei út részeként (500.000 – 500.000 lej). 

Idén elkészül továbbá három nagy útszakasz felújításának műszaki terve is: a 151D jelzésű megyei út Nyárádtő-Ákosfava közötti szakaszán, a 152A, 151A és 151-es megyei utak Marosvásárhely – Bánd – Mezősályi – Nagysármás – Beszterce-Naszód megye határa közötti szakaszán, valamint a 135-ös megyei út Marosvásárhely – Sóvárad – Hargita megye határa közötti szakaszán. 


A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 90.088.000 lej összköltségvetést kapott. 


A csütörtökön elfogadott költségvetés magába foglalja a civil szervezetek számára kiírt pályázatok költségvetési keretét is. A megyei tanács idén 2,1 millió lejt fordít vissza nem térítendő támogatásokra, kulturális, egyházi, szociális, sport- és ifjúsági tevékenységek finanszírozására. 

A Maros Megyei Tanács sajtóirodája