2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2014-ben Brazíliában sorra kerülő világbajnokság selejtezői Európa kivételével minden kontinensen már az idei évtől zajlanak.

Ausztrália–Japán találkozó


A 2014-ben Brazíliában sorra kerülő világbajnokság selejtezői Európa kivételével minden kontinensen már az idei évtől zajlanak.

Afrika – Meglepetések nélkül

Afrikában Mauritánia kivételével minden tagország (összesen 52) részt vesz a selejtezőkben, melynek az első körén vannak túl a csapatok. A FIFA-ranglistán leggyengébb helyezést elérő 22 ország páros mérkőzésen alakította ki a kiemeltek mellé a csoportkörbe jutókat. Ezekre a mérkőzésekre került sor a napokban.

A második körtől 10 darab négyes csoportban folytatódnak a küzdelmek, ahonnan a csoportgyőztesek páros mérkőzéseken oda-vissza vágó rendszerben kerül ki az öt vb-résztvevő.

Eredmények:

Săo Tomé és Príncipe– Kongó 0-5, 1-1, továbbjutott Kongó 6-1-gyel

Dzsibuti – Namíbia 0-4, 0-4, tj.: Namíbia 8-0-val

Komoré-szigetek – Mozambik 0-1, 1-4, tj.: Mozambik 5-1-gyel

Eritrea – Ruanda 1-1, 1-3, tj.: Ruanda 4-2-vel

Szváziföld – Kongói Köztársaság 1-3, 1-5, tj.: Kongói DK 8-2-vel

Egyenlítői Guinea – Madagaszkár 2-0, 1-2, tj.: Egyenlítői Guinea 3-2-vel

Csád – Tanzánia 1-2, 1-0, tj.: Tanzánia 2-2-vel, idegenben lőtt góllal

Bissau-Guinea – Togo 1-1, 0-1, tj.: Togo 2-1-gyel

Seychelle-szigetek – Kenya 0-3, 0-4, tj.: Kenya 7-0-val

Lesotho – Burundi 1-0, 2-2, tj.: Lesotho 3-2-vel

Szomália – Etiópia 0-0, 0-5, tj.: Etiópia 5-0-val

Ázsia – a harmadik kör végén

Ázsiában a kontinens 46 FIFA-tagja közül 43-an (Bhután, Brunei Szultánság és Guam kivételével) vesznek részt a selejtezőkben, melynek első körében a FIFA-ranglistán leggyengébb 16 együttes páros mérkőzéseket vívott június végén és július elején, majd a győztes nyolc jutott a következő körbe. A második selejtezőkörben immár 30 együttes szerepelt, ugyancsak oda-vissza vágó formában rendezett páros mérkőzéseken jutott a harmadik körbe a 15 legjobb.

Az öt négycsapatos csoportkörből (3. selejtezőforduló) az első két helyezett jut a legjobb tíz közé, ahol két ötös csoportban játszanak a csapatok, s mindkét csoport első két helyezettje kvalifikálja magát a vb-re, míg a harmadikok pótselejtezőt játszanak egymással, majd az így győztesként kikerülő még egy interkontinentális pótselejtezőt is játszik.

Jelenleg a harmadik selejtezőkör végén tartanak a csapatok, ahol már nagyjából minden eldőlt. Az A csoportból már biztosan Jordánia és Irak jut a következő körbe, míg a Camacho irányította Kína biztosan lemarad.

A B csoportban még nem teljesen biztos Dél-Korea továbbjutása, hiszen a csoportban 3. helyen álló Kuvait lesz az ellenfele az utolsó fordulóban február végén. Így viszont a második helyen álló, s november 15-én éppen Dél-Koreát legyőző Libanonnak óriási esélye van, hiszen a pont nélkül álló Egyesült Arab Emírségek ellen már egyetlen pont is elég a továbbjutáshoz, sőt, szerencsés esetben vereséggel is továbbjut.

A C csoportban immár biztos Üzbegisztán és Japán továbbjutása, míg az előző vb-n részt vevő Észak-Korea leszerepelt, annak ellenére, hogy kedden sikerült legyőznie Japánt 1-0-ra. Az Alberto Zaccheroni irányította japánok ezzel egy 16 mérkőzéses veretlenségi sorozatot szakítottak meg.

A D csoport élén a „befogadott” Ausztrália már biztosan továbbjutó, a második helyért azonban még mind a három együttes harcban áll. Ráadásul Szaúd-Arábia a csoportelső Ausztrália otthonába utazik.

Az E csoportban Katar van hasonló helyzetben, hisz második helyezettként a csoportelső és már továbbjutott Irán otthonába utazik, míg a harmadik helyen álló Bahrain biztosan nyer Indonézia ellen.

A csoportok állása:

A csoport: 1. (és már továbbjutott) Jordánia 12 pont (10-4), 2. (és már továbbjutott) Irak 12 (7-3), 3. Kína 6, 4. Szingapúr 0.

B csoport: 1. Dél-Korea 10 pont (12-4), 2. Libanon 10 (8-7), 3. Kuvait 8, 4. Egyesült Arab Emírségek 0.

C csoport: 1. (és már továbbjutott) Üzbegisztán 13 pont, 2. (és már továbbjutott) Japán 10, 3. Észak-Korea 6, 4. Tádzsikisztán 0.

D csoport: 1. (és már továbbjutott) Ausztrália 12 pont, 2. Szaúd-Arábia 6, 3. Omán 5., 4. Tájföld 4.

E csoport: 1. (és már továbbjutott) Irán 11 pont, 2. (és már továbbjutott) Katar 9, 3. Bahrain 6, 4. Indonézia 0.

CONCACAF-zóna

A 35 tagországból mind a 35 elindult a selejtezőkön, melynek végén 3 csapat biztosan résztvevő lesz, egy pedig interkontinentális pótselejtezőre kényszerül. Az első selejtezőkörben a 10 leggyengébben rangsorolt válogatott páros mérkőzést vívott, melynek eredményeképpen a második selejtezőkörben immár hat négyes csoportban küzdöttek a válogatottak. November közepén ezen csoportkör fejeződött be. A csoportelsők jutottak a hat kiemelt mellé a harmadik körbe. Meglepetésre nincs ezek között Trinidad és Tobago, Puerto Rico és Haiti sem.

A 2. selejtezőkör végeredménye:

A csoport: 1. (és továbbjutott) El Salvador 18 pont, 2. Dominikai Köztársaság 8, 3. Suriname 7, 4. Kajmán-szigetek 1.

B csoport: 1. (és továbbjutott) Guyana 13 pont, 2. Trinidad és Tobago 12, 3. Bermuda 10, 4. Barbados 0.

C csoport: 1. (és továbbjutott) Panama 12 pont, 2. Nicaragua 6, 3. Dominika 0.

D csoport: 1. (és továbbjutott) Kanada 14 pont, 2. Puerto Rico 9, 3. Saint Kitts és Nevis 7, 4. Saint Lucia 1.

E csoport: 1. (és továbbjutott) Guatemala 18 pont, 2. Belize 7, 3. St.Vincent/Grenadines 5, 4. Grenada 4.

F csoport: 1. (és továbbjutott) Antigua és Barbuda 15 pont, 2. Haiti 13, 3. Curacao (volt Holland Antillák) 7, 4. Amerikai Virgin-szigetek 0.

Óceánia – most kezdődik

Az óceániai zóna 11 tagszervezete mind résztvevője a selejtezősorozatnak – köztudott, hogy Ausztrália kiemelkedett ebből a zónából és saját kérésére az ázsiai selejtezősorozatban vesz részt.

November 21–16. között Szamoában kerül sor a leggyengébb négy válogatott (Amerikai Szamoa, Cook-szigetek, Szamoa és Tonga) részvételével egy tornára Szamoán, ahonnan a győztes csapat csatlakozik a második körhöz, ahol a nyolc válogatott 2 négyes csoportban küzd, ami egyben a 2012-es Óceániai Nemzetek Kupájának felel meg. Innen pedig a legjobb négy kerül az utolsó selejtezőkörbe, amelynek győztese interkontinentális pótselejtezőn vesz részt.