2024. august 9., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Javában zajlik az immár 19. alkalommal megszervezett Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál, amelyre ezúttal is több marosvásárhelyi helyszínen került és kerül sor. Az augusztus 6-án kezdődött és e hónap 11-ig tartó, rendkívül rangos szemle koncertjeire idén is – a fesztivál hagyományaihoz híven – ingyenes a belépés, holott olyan művészek lépnek fel esténként, mint például az idei díszvendég, a világhírű Tommy Emmanuel. Az alábbiakban a szemle mai és holnapi – két utolsó – napjának programját, illetve a fesztiválon meghívottként fellépő és az elmúlt, illetve elkövetkező napokban esténként koncertező művészeket (és formációkat) ismertetjük.


Augusztus 10., szombat:

10:00–13:00 óra: egyéni mesterkurzusok – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. 

10:00–13:00 óra: a Harmonia Cordis nemzetközi gitárverseny döntője (D kategória) – Kultúrpalota (Kisterem). Döntősök: Nagy Tamás (Magyarország), Jonas Egholm (Dánia), Eliot Girardon (Franciaország), Vincenzo Fiamingo (Olaszország), Tudor Torge (Románia), Barta Gergely (Magyarország), Edith Pageaud (Franciaország), Ysé Dastugue (Franciaország).

10:00–13:00 óra: mestergitár-kiállítás – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Meghívottak: Eduardo Alférez (Spanyolország), Constantin Dumitriu (Románia), Vlad Nedelcu (Románia), Mezei Szilárd (Románia).

16:00–18:00 óra: a Harmonia Cordis nemzetközi gitárverseny díjátadó ünnepsége és gálakoncertje (A, B, C, D kategória) – Kultúrpalota (Kisterem).

19:00–22:00 óra: koncertek – marosvásárhelyi vár. Meghívottak: Duo Celeste (Románia), Lydie Fuerte & Juan-Manuel Cortes (Franciaország), Los Tres Magníficos: Jerónimo Maya, Rycardo Moreno & Pepe Fernández (Spanyolország/Franciaország).

Augusztus 11., vasárnap: 

10:00–13:00 óra: egyéni mesterkurzusok – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

10:00–13:00 óra: mestergitár-kiállítás – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Meghívottak: Eduardo Alférez (Spanyolország), Constantin Dumitriu (Románia), Vlad Nedelcu (Románia), Mezei Szilárd (Románia).

16:00–18:00 óra: flamencogitár-workshop – marosvásárhelyi vár (Tímárok bástyája). Meghívott: Lydie Fuerte (Franciaország).

19:00–22:00 óra: koncertek – marosvásárhelyi vár. Meghívottak: Alexandr Misko (Oroszország), Tommy Emmanuel (Ausztrália).

Az idei Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztiválon fellépett, illetve fellépő művészek és formációk a következők:


Babţan-Varga Flórián (Románia): 13 évesen kezdett el gitározni a Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban. Tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia előadó-művészeti karán folytatta, ahol elvégezte az alapképzést, illetve a mesterképzést. Jelenleg a kolozsvári zeneakadémia doktori iskolájának ösztöndíjas hallgatója és egyben kamarazene-tanára. Kolozsvár zenei és művészeti életének aktív tagja, a Kolozsvári Román Nemzeti Operával, a Kolozsvári Magyar Operával és a kolozsvári Nemzeti Filharmóniával is közreműködik. Gitárt tanít a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban és az Instrumentor Egyesület keretében, koncerteket és gitárfesztiválokat szervez a Harmonia Cordis Egyesületen belül, és folyamatosan koncertezik. Munkásságát a magyarországi Collegium Talentum 2022/2023-as programja támogatja, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány a 2020/2021-es év alkotói ösztöndíjával jutalmazta. Flórián egy Vasilis Sigletos mestergitáron játszik, AER hangosítórendszereket és Savarez húrokat használ.


Tritonus Guitar Trio (Magyarország). A triót Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint alkotja. Több rangos nemzetközi fesztiválon nyertek első díjat. A trió célja, hogy olyan műveket szólaltasson meg három gitáron, amelyeket ilyen formában ritkán vagy eddig soha nem hallhatott a közönség. Az együttes tagjai átiratokat is készítenek, küldetésüknek tekintik, hogy minél nagyobb közönséghez juttassák el a klasszikus gitárzenét.


Cassie Martin  (Franciaország) 5 évesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban, majd 2015-től Párizsban. Részt vett számos workshopon és mesterkurzuson. Kilencéves korától számos nemzetközi verseny díjazottja, többek között a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díját nyerte el 2018-ban – ezáltal bekerült az Eurostrings Young Stars programba.


Marcin Dylla (Lengyelország) a világ legrangosabb nemzetközi zenei versenyein 1996-2007 között 19 első díjat nyert, köztük a világ legrangosabb gitárversenyeként ismert Los Angeles-i Guitar Foundation of America International Competition aranyérmét. Minden jelentős európai és észak-amerikai gitárfesztiválon fellép. 1976-ban született Chorzowban, 1995 és 2000 között a Katowicei Zeneakadémián tanult, tanulmányait a bázeli (Svájc), a freiburgi (Németország) és a maastrichti (Hollandia) zeneakadémián fejezte be. Jelenleg a Katowicei Zeneakadémia és a münsteri Westfälische Wilhelms-Universität Münster gitártanára.


Duo Mateusz Kowalski & Tomasz Radziszewski (Lengyelország). 

Mateusz Kowalski  lengyel gitárművész 1995-ben született Koszalinban. Több nemzetközi versenyen is kimagasló eredményt ért el, első helyezett volt a Rusti Nemzetközi Gitárfesztiválon 2018-ban, ezzel nemzetközi elismerésre tett szert. 7 éves korában kezdett gitározni tanulni a Koszalini Zeneiskolában. 2014-ben kezdte meg tanulmányait a Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg az FCU-n tanul. 2018-ban jelent meg első lemeze. A 2018/2019-es évadban EuroStrings-művészként koncertezett számos országban, az EuroStrings gitárfesztiválok nyertesei között rendezett verseny győztese. 

Tomasz Radziszewski 7 éves korában kezdte zenei tanulmányait Lengyelországban, ahol született. Számos versenyen vett részt, ahol több mint 30 alkalommal díjazták. A varsói Frédéric Chopin Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, számos európai országban koncertezett. Szenvedélyesen érdeklődik a történelmi hangszerek iránt is, hangszerei közül gyakran használ egy 1979-es Jose Ramirez III, egy 1900-as Salvador Ibanez és egy 1890-es Jérôme Thibouville Lamy gitárt. Másik foglalkozása: operaénekes. Eddig Rossini Il Barbiere di Siviglia című operájában Conte Almaviva főszerepét, Mozart Requiemjét szólistaként és Stanisław Moniuszko néhány operáját adta elő.


Nino D’Amico  (Olaszország) Ottavioanóban született 1997-ben. 12 évesen kezdett el gitározni, 5 év múlva Nápolyban folytatta tanulmányait. Az Eurostring-ösztöndíj segítségével jutott el Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál versenyén és kurzusain. 2019 augusztusában első díjat nyert a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárversenyen, ami által bekerült az Eurostrings Young Start programba, és nyert egy 5000 euró értékű mestergitárt, amit Vasilis Sigletos görög mester készített.


Duo Bandini – Chiacchiaretta  (Olaszország/Argentína). A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo gitáron és bandoneonon játszik. 2002-ben alakultak, és argentin zenét játszanak az országra legjellemzőbb hangszereken. Hamar a nemzetközi koncertkör fontos tagjává váltak, és a világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban léptek fel, számos rangos díj birtokosai. Az első CD-jük, a Hombres de Tango több mint tízezer példányban kelt el, híres rádió- és tévécsatornák közvetítették dalaikat. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken tanítanak.


Beke István Ferenc  (Románia) a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert országos és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken. Számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott Európában és Amerikában. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis nemzetközi gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.


Csáki András & Bálint János (Magyarország). Csáki András 1981-ben született Budapesten. 11 éves korától gitározik. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta. Sok rangos versenyen nyert díjat. Szólókarrierje mellett kamarazenével is foglalkozott. Tartott mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszországban, az USA-ban és hazájában. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora.  


Pavlovits Dávid (Magyarország) 17 éves korában kezdett el gitározni, 3 évnyi tanulás után nemzetközi gitárversenyt nyert Lengyelországban. Részt vett a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár- és kompozíciós osztályában, a Darmstadti Zeneművészeti Főiskolán diplomázott gitárból, majd a mainzi Gutenberg Egyetemen és a müncheni zeneművészeti főiskolán tanult. Számos jelentős zenei versenyen vett részt, 1999-ben neki ítélték a Kodály Zoltán-díjat. 1996-ban kezdett el gitárt, zeneelméletet és zenetörténetet tanítani. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem tanára. 1994 óta szinte minden európai országban fellépett, rendszeresen kap meghívást mesterkuzusokra és zsűritagként nemzetközi zenei versenyekre.


Rovshan Mamedkuliev  (Oroszország) 1986-ban született Bakuban (Azerbajdzsán), pár év elteltével Oroszországba költözött családjával. 11 éves korában kezdett el gitározni, és 2009-ben diplomázott a Nyizsnyij Novgorod-i Zeneakadémián. Oroszország egyik legnépszerűbb gitárosa, több mint 25 országos és nemzetközi díjat nyert, legfontosabb eredményei közé tartozik a XXX. Guitar Foundation of America első díja, a 45. Francisco Tarrega és a 48. Michele Pittaluga nemzetközi versenyek első díja. Pályafutása alatt világszerte koncertezett és fellépett olyan híres koncerttermekben, mint például a New York-i Carnegie Hall (2012) vagy az Amsterdami Concertgebouw (2017). Több lemezt adott ki az évek során, jelenleg a Maimonides Állami Zeneakadémia gitártanára Moszkvában.


Roberto Fabbri Trio (Olaszország). Roberto Fabbri nemzetközileg elismert olasz klasszikus gitáros. Sony művész, zeneszerző és előadóművész, konzervatóriumi tanár. Új projektje a klasszikustól a popzenéig terjed. Ez egy crossover koncert, ahol a gitár tiszta hangjai keverednek a lánya, Valeria hegedűjével, hogy a másik lánya, Francesca Romana meleg hangját kísérjék. Mind a hegedűs, mind az énekesnő konzervatóriumi diplomával büszkélkedhet, hegedűből, illetve operaéneklésből.


Pusztai Antal Jazz Band (Ausztria/Románia). Pusztai Antal 1978-ban született Győrben. Napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta. Népszerű személyisége a dzsessz- és a klasszikus gitár világának, koncertezett Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.


Cenk Erdoğan Trio (Törökország). Cenk Erdoğan – gitár. Robert Mehmet Ikiz – dob. Alper Yilmaz – basszusgitár. Cenk Erdoğan Isztambulban született 1979-ben. Az isztambuli Bilgi Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzői Tanszékén első osztályú kitüntetéssel diplomázott. Az Aria filmzenetársulattal együtt komponálta és rendezte az Issız Adam című film zenéjét, amellyel 2009-ben elnyerte Az év filmzene díját. 2014-ben elkészítette az első oktatási weboldalt a fretless gitározáshoz, és elkezdte tanítani a török gitározás módját és saját gitárjátékának technikáit. Négy lemezt adott ki, turnézott világszerte. Producerként, zeneszerzőként és előadóművészként tevékenykedik, filmzenét ír és szólóban, illetve a Cenk Erdoğan Trióban koncertezik.


Duo Celeste  (Románia). Tudor Gliga és Orosz Dávid pályafutásukat a klasszikus gitár terén a marosvásárhelyi művészeti iskolában kezdték. Mindketten részt vettek számos országos és nemzetközi versenyen. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói. A közönség hallhatta már őket közös színpadon koncertezni a virtuóz Al Di Meolával és Tommy Emmanuellel. Számos verseny győztese a duó, megnyerte az Erdélyi Nemzetközi Gitárfesztivált, ugyanakkor magáénak tudhatja a szebeni klasszikusgitár-verseny (A barokk stílustól a rock stílusig) első helyezését is.





Lydie Fuerte & Juan-Manuel Cortes (Franciaország). Lydie Fuerte nyolcéves korában kezdett gitározni tanulni első tanárától, aki megismertette őt a flamencóval, a dzsesszel és a dél-amerikai zenével. 2012-ben szerzett zenei tanulmányi diplomát a hagyományos flamenco gitárzenéből. Az évek során több zenekar megalakításában is közreműködött, elnyerte a Laureats 2011 Guitarist Acoustic díjat. Ma saját műveket komponál, több mint 15 éve tanít több toulouse-i zeneiskolában, 2007 óta pedig a cugnaux-i EMEA (városi művészeti iskola) tanára. 





Los Tres Magníficos: Jerónimo Maya, Rycardo Moreno & Pepe Fernández.

Jerónimo Maya igazi gitárzseni, Ramón Montoya közvetlen leszármazottja, már 5 éves korában elkezdte zenei karrierjét. Játéka tele van személyiséggel, karakterrel, virtuozitással. Összetett harmóniái és zenei felfogása határozottan előremutató. Számos énekest kísért már: Diego el Cigala, Chano Lobato, Esperanza Fernández, Estrella Morente, José de la Tomasa, Ricardo Losada el Yunque, Ginesa Ortega vagy Paco del Pozo. Olyan művészekkel osztozott a színpadon, mint Paco de Lucia és Sabicas.




Pepe Fernandez gitáros Franciaországban született, granadai cigány családban. Ritmusérzéke és kreativitása megdöbbentő. Nyolcéves korában kezdett gitározni édesapja tanítása alatt, és már az első pillanattól kezdve világossá váltak veleszületett képességei. Korán színpadra került az aktuális flamenco színtér olyan neves művészeivel, mint José Maya, David de Jacoba vagy Rubio de Pruna.




Rycardo Moreno 1981-ben született a sevillai Lebrijában, és zenei producerként, hangmérnökként, zeneszerzőként és gitárosként dolgozott. Gerardo Nuñez fedezte fel, aki úgy döntött, hogy szólógitárosként indítja el karrierjét. Első két albumát a Nuba Karonte kiadó adta ki. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Concha Buika, Arcángel, Esperanza Fernández, Jorge Pardo, El Lebrijano, Lole Montoya, Alba Molina, Juan de Juan, Raimundo Amador, Javier Ruibal, Montse Cortés, Guadiana, Josemi Carmona, José Valencia, Yelsi Heredia. Albumain a flamenco-chill, illetve a flamenco gospel zenei stílusok dominálnak, amelyekre nagy hatással van az arab-andalúz vagy a roma népzene, Pedro Aznar, Ludovico Einaudi, Pat Metheny és a jazz standardok. Ugyanakkor hatással van a flamenco jazz egy olyan ágára, amely kapcsolatba lép a különböző latin ritmusokkal, a tangótól a boleróig, a brazil hatású buleriával vagy a mabo ritmusokkal. Első albumát többek között olyan rangos helyeken mutatták be, mint a Római Filharmónia, a Cabo Verde Cidade Velha Fesztivál, az Izraeli Mediterrán Fesztivál és a sevillai Flamenco Bienal. 




Alexandr Misko (Oroszország) fingerstyle akusztikus gitáros, világszerte koncertezik és négy szólóalbumot adott ki. A 2015-ös Guitar & Pen Tapping Song című videója több mint egymillió megtekintést ért el, a Billie Jean című dal általa játszott feldolgozása több mint 30 millió megtekintést kapott a Facebookon. 2017-ben kiadta második albumát Beyond the Box címmel. A felvétel első száma, George Michael Careless Whisper című dalának feldolgozása egy hónapon belül több mint 80 millió megtekintést hozott a Facebookon és a YouTube-on. YouTube-csatornáját több mint 600.000-en követik. 2019-ben adta ki Roundtrip című albumát, 2020-ban pedig a kiemelkedő orosz hárfaművésszel, Alexander Boldachevvel lépett fel a New York-i Carnegie Hallban. 12 évesen kezdett el klasszikus gitáron játszani egy magántanárnál szülővárosában, Krasznodarban. Miután megismerkedett az interneten a fingerstyle gitárzene stílusával, önállóan kezdett el tanulni. Négy albumot adott ki, és a világ minden táján koncertezett, tanított, zenét vett fel. 2018-ban a brit MusicRadar magazin neki ítélte az Év Gitárosa címet.





Tommy Emmanuel (Ausztrália) világhírű gitárművész. 1955. május 31-én Muswellbrookban (New South Wales, Ausztrália) született. Négyéves korában kezdett el gitáron játszani, 1960-ban alapította első zenekarát, a The Emmanuel Quartetet. Zenei sokoldalúsága egyértelmű, több különböző zenei stílusban is játszott – jazz, rock and roll, bluegrass, country, klasszikus zene. A Maton gitár a  kedvenc hangszere, nyolcat birtokol, és a cég szaktanácsadója. (Knb.)




Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató