2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

• Milyen hatásai vannak a koronavírusnak a várandós nőkre?

A várandós nők nem fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre, mint a lakosság többi része. Ez a várandós nőknél enyhe megfázás-/influenzatüneteket produkál. Nyilvánvalóan magasabb a kockázat, ha a kismama asztmás vagy cukorbeteg, esetleg más krónikus betegségben szenved. Eddig egyetlen várandós nőről sincs adat, hogy meghalt volna a koronavírus miatt.

• Milyen hatása lehet a magzatra nézve, ha elkaptam a fertőzést?

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedhet a magzatra is. Nem valószínű, hogy a vírus veleszületett rendellenességeket okoz. Nincsenek adatok a vetélés megnövekedett kockázatáról sem.

• Mit tehetek, hogy elkerüljem a koronavírus-fertőzést?

A legfontosabb, amit tehet, ha rendszeresen és alaposan kezet mos, és kerüli a tömeget, a zsúfoltságot.

• Mit tegyek, ha fertőzésgyanús vagyok?

Maradjon otthon 14 napig. Ha magas láza van és köhög, ne menjen a háziorvosi rendelőbe vagy sürgősségi osztályra, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot, és az ott kapott utasítások szerint járjon el.

• Mit tegyek, ha igazoltan fertőzött lettem?

Ha pozitív lett a koronavírustesztje, értesítse erről a kezelőorvosát.

• Milyen szabályokat kell betartani a házi elkülönítésben?

Otthon használjon külön törülközőket, evőeszközöket és személyes tárgyakat, az étkezés is a család többi részétől eltérő időben történjen; a család, a barátok és a házhoz szállítással hozott tárgyakat hagyják a lakás ajtaja előtt. Ne fogadjon látogatókat, és szellőztessen gyakran.

• Mit tegyek, ha nőgyógyászati rutinvizsgálatra van időpontom, de házi elkülönítésben vagyok?

Hívja fel kezelőorvosát, és kérjen tanácsot tőle. Valószínű, hogy javasolni fogja a vizsgálat halasztását. Amennyiben halaszthatatlan a kivizsgálás, orvosa külön, a rendelési idő végére fogja beütemezni.

• Mit kell tennem a terhességem további szakaszában, miután meggyógyultam?

14 napra rá érdemes elmennie egy ultrahangvizsgálatra, hogy győződjön meg arról, hogy a babájával minden rendben van.

• Mit tegyek, ha megbetegszem a házi elkülönítés ideje alatt?

Szülészetre vagy sürgősségi osztályra csak akkor menjen be, ha sürgős ellátásra van szüksége. Ez esetben telefonon előre értesítse a szülészetet, személyautóval közlekedjen, és a kórházba való belépés előtt értesítse a szülészetet arról, hogy megérkezett.

• Befolyásolja a szülést, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a természetes úton történő szülés kockázatot jelentene ebben az esetben, vagy hogy a császármetszés biztonságosabb lenne. Természetesen ha légzési problémák merülnek fel, javasolt a császármetszés. Arra sincs bizonyíték, hogy az epidurális vagy gerincérzéstelenítés ellenjavallt lenne koronavírus jelenlétében.

• Mit tegyek, ha beindult a szülés a házi elkülönítésben?

Hívja fel a kezelőorvosát és/vagy a szülészetet, és tájékoztassa, hogy fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött. A vajúdás korai szakaszában érdemes még otthon maradni. Folyamatosan konzultáljon orvosával.

• Átadhatom a koronavírust a babának?

Mivelhogy egy új vírusról van szó, nincs bizonyíték arra, hogy a szülés alatt a babák elkapták volna a koronavírust. Nincs adat arról, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a magzat megfertőződött volna az anyaméhben.

• Elvégzik a tesztet az újszülött babán?

Igen. Ha ön fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött volt, a babán is elvégzik a koronavírustesztet.

• Maradhatok az újszülött gyermekem mellett, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Igen. Ha a gyermeke jól van, mindenképpen az anya mellett van a helye.

• Biztonságos a szoptatás, ha fertőzött vagyok?

Igen. Nincs bizonyíték a koronavírus anyatej útján történő terjedéséről. A jelenlegi ismeretek alapján a szoptatás előnyei jelentősen meghaladják a lehetséges kockázatokat. Szoptatáskor ajánlatos az elővigyázatosság, a fokozott tisztasági követelmények betartása. Ne köhögjön vagy tüsszentsen a kisbabára.

A válaszok a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium iránymutatásai, valamint a romániai eljárás alapján készültek.

(Forrás: korona.rmdsz.ro)

Illusztráció