2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét végén tartották a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi Középiskolás Program (e-KP) 2020–2021-es tanévének záróeseményét, ahol az erdélyi diákokon kívül szép számban voltak jelen résztvevők a Kárpát-medence más térségeiből is. 

A június 12-i eseményen a program diákjai Farkas Krisztina pszichoterapeuta Értelem az életben. Az értelem megalkotása egy értelmetlen világban és Varga Anikó Viktória doktorandusz (Bowling Green State University, Ohio, USA) Külföldön tanulás és iskolai nehézségek. Hogyan reagáljunk hatékonyan a stressz-szórókra? című műhelymunkáin vehettek részt. Az interaktív foglalkozásokat egy szakmai program és ünnepélyes programbizonyítvány-átadás zárta. 

Az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) idei tanéve több szempontból is rendhagyónak bizonyult, egyrészt az online képzési alkalmakon az erdélyi diákokon kívül lehetőség nyílt a határon túli diákoknak is bekapcsolódni, így eseményeink egyfajta kapcsolatépítésként is szolgáltak. Másrészt, az online térbe való költözésnek hála, olyan neves szakemberek és oktatók adtak elő eseményeinken, mint dr. Markó Bálint egyetemi tanár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, dr. Fónagy Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára, dr. Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének vezető kutatója, dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem oktatója. A Mathias Corvinus Collegium erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, Talpas Botond gratulált az e-KP végzőseinek, és elismerését fejezte ki a képzési program munkaközösségének. Elmondása szerint „az erdélyi intézményhálózatnak az a célja, hogy a tehetséges fiatalok Erdélyben maradjanak. Segítünk, hogy itthon kiépíthessék kapcsolataikat annak érdekében, hogy ebben a régióban érvényesülni tudjanak, és közösségük fejlesztésében is aktívan közreműködhessenek”. 


A neves előadók mellett nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy interaktív képzéseink, workshopjaink aktuális, a gyakorlatban is hasznosítható tudást nyújtsanak. A programkínálatunkban diákjaink számtalan izgalmas témakörrel találkozhattak: amerikai belpolitika, a nagy világjárványok történelmi tanulságai és társadalmi következményei, média- fogyasztási trendek, információs társadalom, rendezvényszervezés, evolúciós pszichológia, migrációs folyamatok, tudatos internethasználat, az eutanázia jogi és etikai vetülete, tudatos pályaválasztás és még sorolhatnánk. Zsiga Karola, az e-KP koordinátorának elmondása alapján „annak ellenére, hogy a képzési alkalmaink online zajlottak, a programtagok lelkesedése hónapról hónapra növekedett”.

Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás véget ér. A Középiskolás Programon belül a diákok amellett, hogy tovább mélyíthetik tudásukat, olyan készségeiket fejleszthetik, amelyek későbbi tanulmányaik, karrierjük során is hasznosak lehetnek. 

„Az online, e-learning alapú képzések mellett havonta készségfejlesztő napokat is tartunk, amikor a diákoknak lehetőségük nyílik ismert és elismert szakértők által tartott előadásokon, gyakorlatias tréningeken és műhelymunkákon részt venni. A járvány idejére sikeresen ültettük át digitális környezetbe fejlesztő módszertanainkat” – nyilatkozta Wittmann Zsolt, a Középiskolás Program (KP) megbízott programigazgatója. Ez az országos szintű esemény Magyarországon budapesti, míg Erdélyben kolozsvári helyszínen valósul meg, valamint kihelyezett vidéki képzéseink tehetségtáborokkal, tanulmányi kirándulásokkal, angol és román nyelvi kurzusokkal is színesítik a programkínálatot.

Az e-KP 2013-ban kezdte meg működését Erdélyben, idén ősztől a program tevékenységei az alábbi erdélyi városokban lesznek elérhetők: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely. (közlemény)