2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 14.950 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 75.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az új esetekkel 1.602.830-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 7711-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. napot követően lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor 1.358.530 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 512 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezek közül négy haláleset korábban következett be. A GCS szerint 265 férfiről és 247 nőről van szó, akiket kórházban kezeltek. Az 512 halálos áldozat közül 465-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 464-nek volt valamilyen társbetegsége. (Agerpres)


A cél a nyájimmunitás elérése

A hatóságok célkitűzése az, hogy az év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot – mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltáskampány koordinátora.

Az oltásparancsnok elmondta: eddig a teljes lakosság 33 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság csaknem 39 százaléka, illetve a 18 év feletti lakosság több mint 41 százaléka kapott a koronavírus elleni oltásból legalább egy adagot. Ezzel az átoltottságal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Regionális szinten továbbra is Bukarestben a legmagasabb, csaknem 60 százalékos az átoltottság, Kolozs megyében pedig 52 százalékos, míg Suceava megyében a legalacsonyabb, 24 százalékos.

Gheorghiţă arra alapozta a lemaradás gyors behozásával kapcsolatos derűlátását, hogy az utóbbi héten – amióta az államfő bejelentette, hogy mindenütt kötelezővé válik a védettségi igazolvány használata – háromszorosára ugrott az oltási hajlandóság, és immár országszerte hatalmas sorok várakoznak az oltópontok előtt, amelyek egész nyáron kongtak az ürességtől.

Kedden több mint 111 ezren jelentkeztek immunizációra. Az országban most először haladta meg a százezret az első adag vakcinával egy nap alatt beoltottak száma. Ha Románia tartani tudja az utolsó hét oltási ütemét, amikor átlagosan több mint 80 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma, akkor két hónap alatt valóban elérheti az uniós beoltottsági átlagot és a nyájimmunitást. (MTI)