2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megpezsdült az élet a hét végén a Mezőség kapujában levő településen, hisz több mint 400 fiatal gyűlt össze a Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) XV. színjátszó találkozójára.


Megpezsdült az élet a hét végén a Mezőség kapujában levő településen, hisz több mint 400 fiatal gyűlt össze a Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) XV. színjátszó találkozójára. Szombaton délután nem is lehetett helyet találni a helyi művelődési házban, ahol a legkisebbek a földről tapsolták végig a helybeli fiatalok fellépését, s alig csökkent az érdeklődés, amikor a vendégcsapatok szerepeltek. A termet a korábbi találkozók plakátjai díszítették, amelyek során az unitárius fiatalok 14 helyszínen szórakoztatták a kisebb vagy nagyobb unitárius települések közönségét és egymást.

Mivel nem követhettünk valamennyi előadást, a szombaton látottak alapján elmondhatjuk, hogy a fiatalok otthonosan mozogtak a színpadon, felszabadultan játsztak és szépen, érthetően beszéltek, jókedvűek voltak, amit sikerül átadni a közönségnek is. A játék mellett meghívott előadókat is megtekinthettek az érdeklődők, s a csapatszellem erősítésére, az adottságok fejlesztésére irányuló műhelymunkák szintén hasznosak voltak, ahogy a zsűri alapos kiértékelői is – mondta el érdeklődésünkre a szervezők nevében Tőkés Lehel, az ODFIE társelnöke. Fülöp Júliával együtt beszámolt az ünnepi megnyitóról, a csapatok zászlós felvonulásáról, s arról, hogy vasárnap istentiszteleten, az eredményhirdető gálaműsoron majd este bálon és könnyűzene-koncerten vettek részt az Erdély minden sarkából összesereglett unitárius fiatalok. A színjátszó találkozó meghívottja Mihály Alpár Szilárd és Pál Hunor, valamint a csíkzsögödi Három néptáncegyüttes.

A seregszemlén Kolozsvár, Mészkő, Homoródszentpál, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Kobátfalva, Homoródújfalu, Szentábrahám, Magyarsáros, Nagyajta, Vargyas, valamint a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium színjátszó csoportja és a Betfalvi Ifjúsági Szervezet csapata mérte össze erejét, s díjazták a legjobb előadásokat és a legjobb játékot is.

– Nagyon szeretek részt venni a színjátszó találkozókon. Egyrészt eljöhetek Erdélybe, másrészt kiváló a szervezés és a hangulat, s jó látni, hogy ilyen lelkes fiatalok vannak, akik a nyári szünetet is feláldozzák a színjátszásért. A zsűri munkája nem könnyű, mert különböző műfajokat, színpadi gyakorlatokat, különböző korosztályú résztvevők teljesítményét kell értékelnie, de ezen belül az a nagyszerű, hogy egységgé tudunk kovácsolódni – válaszolta érdeklődésünkre Joó Adrián filozófus, aki Debrecenből érkezett a verseny zsűrijébe.

Jenei Sándor helybeli unitárius lelkész nem kis büszkeséggel mondta, hogy a Fürge Lábak Egyesület révén, amelyben a tánccsoport mellett a színjátszó kör működik, fel tudták vállalni a hagyományőrzést és egy országos találkozó megszervezését is. A szülőkkel tartott első megbeszélésen kiderült, mondják el a szervezésben főszerepet vállaló Csécs Sándorral, hogy szükség esetén a szabédiak össze tudnak fogni. Nyolc család példáját követve vállalták a több mint 400 fiatal elszállásolását, illetve a sátorozáshoz való körülmények megteremtését, s annyi élelmiszert adtak össze, hogy a hús kivételével nem kellett pótolni a főzéshez szükséges nyersanyagot. Jelentős támogatást nyújtott a polgármesteri hivatal, személyesen Szabó József Levente polgármester és sorolhatnánk a támogatókat. A szervezés sok aprómunkát jelentett, de mindenki lelkesedéssel tette a dolgát, az asszonyok felváltva főztek a konyhán, a férfiak éjjel-nappal folyamatos őrséget vállaltak, hogy a táborozók nyugalmát ne zavarja meg semmi.

A fiatalok pedig láthatóan jól szórakoztak, ugyanakkor tanultak egymástól és a zsűri értékeléséből. A találkozó a munka mellett alkalmat nyújtott az ismerkedésre, hosszú beszélgetésekre s a „szabédidő” kellemes eltöltésére. A vendéglátó falu pedig minden szempontból kitűnőre vizsgázott, s ha a sok ígéret után az út is elkészül, vendéglátója lehet sok más rendezvénynek is.