2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottóra emlékeztek a mértékadó keddi osztrák lapok.


A hétfőn elhunyt Habsburg Ottóra emlékeztek a mértékadó keddi osztrák lapok.

Az utolsó Habsburg címmel közölt vezércikket a konzervatív Die Presse a főszerkesztő, Michael Fleischhacker tollából. „Habsburg Ottó halálával az »uralkodóház« megszűnik az osztrák politikai valóság része lenni” – írta. Habsburg Ottó „még megértette és megélte”, mit kell érteni „Kákánia” (az Osztrák-Magyar Monarchia) európai előjel alatti demokratikus átalakulásán. Őutána már senki sem képes erre, ő volt az utolsó Habsburg – állt a cikkben.

Életrajza Ausztria történelme – fogalmazott a szerző, felidézve az egyes állomásokat a monarchia széthullásától Ausztria európai uniós csatlakozásáig. „A legméltóbb módja a Habsburg Ottóra való emlékezésnek Európa újraegyesítését célul kitűző életművének republikánus folytatása volna. Számára a vasfüggöny leomlása volt a legfontosabb pillanat. Mintegy huszonöt évvel ezelőtt az osztrák politikai elit számára is így volt ez, felismerték a lehetőséget, hogy Ausztria ismét Európa politikai középpontjába kerülhet. Ma azonban politikailag „az osztrák túlóra-szabályokat be nem tartó cseh szerelőtől való félelem” az uralkodó, a politikusok már nem gondolkoznak történelmi távlatokban.

„Az utolsó osztrák császár fia legtöbb politikai ambíciójával kudarcot vallott, az Európa egyesülését szolgáló tettekkel azonban kései érdemeket szerzett magának” – írta a liberális Der Standard. Ottó utolsóként hordozta a Habsburg-ház történelmi auráját, csaknem száz évvel a monarchia felbomlása után is – fogalmazott a cikkíró.

Habsburg Ottó, akit édesanyja, Zita a monarchia felbomlása utáni emigrációban is a császári szerepre felkészítve nevelt, hosszú időn át próbált (eredménytelenül) aktív politikai szerepet vállalni – írta visszatekintésében Hans Rauscher. Politikai hatást először az 1950-es években ért el, a létrejövőben lévő európai egyesülést támogatva. „(…) kisugárzása, szerénysége és lenyűgöző udvariassága hatására sokan átsiklottak afelett, hogy társadalompolitikai nézetei az ókonzervatívtól a reakciósig terjedtek” – tette hozzá a szerző.

Európára mindig egységes egészként gondolt, és vehemensen fellépett a kelet-közép-európai országok uniós csatlakozásáért. 1989-ben kapcsolatait felhasználta annak érdekében, hogy létrejöjjön az NDK-s állampolgárok első tömeges menekülése az osztrák-magyar határon keresztül, ami közvetve hozzájárult az NDK összeomlásához. Habár más Habsburgok is politikailag aktívak, egyikük jelentősége sem mérhető az övéhez – írta a Der Standard.