2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ez év augusztus 7-én ismét kezdetét veszi az egyik legfiatalabb és legrangosabb marosvásárhelyi zenei szemle, az immár 13. alkalommal sorra kerülő Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. 


Ez év augusztus 7-én ismét kezdetét veszi az egyik legfiatalabb és legrangosabb marosvásárhelyi zenei szemle, az immár 13. alkalommal sorra kerülő Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. 
A Beke István Ferenc gitárművész által létrehozott és az általa, valamint a Harmonia Cordis Egyesület által főszervezett szemle augusztus 12-ig tart, és ez évben is számos országos, illetve nemzetközi elismertségnek örvendő előadót és formációt hoz Marosvásárhelyre. 
Közülük is kiemelkedik az országban először fellépő, Hollandiából érkező The Rosenberg Trio: a több mint huszonöt éves múltra visszatekintő és a zeneileg Django Reinhardt által megihletett formáció a világ szinte összes szegletében fellépett, olyan fesztiválokon és helyszíneken szerepelt, mint a Jazz Festival of Montreal, a North Sea Jazz, a Django Reinhardt Festival (Samois), a Jazz In Marciac, a Jazz à Vienne, a Carnegie Hallban (New York) és a The Rose Bowlban (Los Angeles). Együtt zenélt többek között Toots Thielemansszal, Jan Akkermannal, Stéphane Grappellivel, Herman van Veennel, Jaap van Zwedennel, Louis van Dijkkel, Peter Beetsszel, és olyan előadók előtt lépett fel, mint Shirley Bassey, Randy Crawford, avagy Luciano Pavarotti. Repertoárját a klasszikus, a pop, a bossa nova és a gipsy swing műfajok gazdagítják. Az együttes a hetvenes években alakult, nemzetközi elismertségre a nyolcvanas évek végén tett szert, azóta többször is körbeturnézta a földgolyót, a dzsesszműfaj krémjévé vált, Stochelo Rosenberget pedig a világ egyik legnagyobb dzsesszgitárosaként tartja számon a szakma és a közönség. A triót rajta kívül Nous’che Rosenberg ritmusgitáros és Nonnie Rosenberg nagybőgős alkotja. Koncertjükre a fesztivál nyitónapján kerül sor, mellékelten (4. old.) pedig a fellépők szakmai életrajzát közöljük. A koncertekre – a szemle hagyományai szerint – a belépés ingyenes. 
A részletes programra a későbbiekben visszatérünk.
 
A fesztivál előadói
BEKE István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert országos és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamara-hangversenyeket adott Romániában, Angliában, Chilében, Magyarországon,Németországban és az Egyesült Államokban. Beke István Ferenc a marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemzetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.
Duo Melis
A spanyol Susana PRIETO gitáros és a görög Alexis MUZURAKIS gitáros 1999-ben debütált Duo Melis néven a Volosban (Görögország) megszervezett nemzetközi gitárfesztiválon. Azóta olyan helyeken léptek fel, mint a Berlini Filharmónia, az amszterdami Concertgebouw, a moszkvai Csajkovszkij Hall , az athéni Megaron és a New York-i Merkin Concert Hall. Gyakran koncerteznek nemzetközi gitárfesztiválokon Europában és Amerikában. Számos díjat nyertek, mind egyénileg, mind duóban. 1999-ben duóként elnyerték az első helyezést a Guitar Duo nemzetközi versenyen Frechenben (Németország). A következő évben díjazottak lettek a rangos montelimari (Franciaország) és a 21. Nemzetközi Mauro Giuliani (Olaszország) gitárversenyeken. 2001-ben megnyerték a lipcsei (Németország) kamarazene-versenyt, és ugyanabban az évben megnyerték a nemzetközi gitárversenyt Párizsban (Franciaország). 2003-ban készült el az első CD-felvételük, miután megnyerték a Gaetano Zinetti nemzetközi kamarazene-verseny Citta di Verona-díját (Olaszország). A Duo Melis együttműködött a Berlini Szimfonikusokkal, a Neubrandenburger Filharmoniával, a Bayerische Filharmoniával, a Bukaresti Rádió zenekarával, a Thessaloniki nemzetközi zenekarral Leo Brouwer vezetése alatt. A duó repertoárja a barokk zenétől napjaink zenéjéig terjed: játsszák A. Piazzolla, A. Ginastera, Leo Brouwer, Castelnuovo-Tedesco és Vivaldi műveit, Rodrigo két gitárra és zenekarra írt koncertjeit, valamint Marek Pasieczny új koncertjét, melyet a Duo Melisnek dedikált. Észak-amerikai megjelenésük magába foglalja a Guitar Foundation of America éves konferenciáját, és számos koncertet tartottak Chicago, St. Louis, Austin, Scranton, College Station, Houston, Brownsville és Detroit városokban. A duó kétszer lépett fel az OMNI koncerteken San Franciscóban és a clevelandi klasszikusgitár-hétvégén. Felléptek Olaszországban, Görögországban, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Romániaban, Spanyolországban, Hollandiában, Csehországban, Ausztriában, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban. Susana és Alexis Spanyolországban és Görögországban tanultak. Tovább gyarapították tudásukat a Koninklijk Zeneakadémián Hágában (Hollandia), a Felix Mendelssohn-Bartholdy Zeneakadémián Lipcsében és a Hanns Eisler Zeneakadémián Berlinben (Németország). 2006 óta Alexis és Susana a strasbourgi Nemzetközi Zeneakadémián tanítanak, Franciaországban.
CSÁKI András Budapesten, 1981-ben született. 11 éves korában kezdett el gitározni. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol Eötvös József gitárművésztől tanult. Tanulmányait a Southern California egyetemen folytatta Scott Tennant mellett. Csáki András 1995-től napjainkig számos mesterkurzuson vett részt Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Abel Carlevaro, Costas Cotsiolis, David Russell osztályában. Számos rangos versenyen nyert díjakat, többek között az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny első díját. 2009-ben elnyerte a 42. Michele Pittaluga-gitárverseny első díját, majd 2011-ben a spanyolországi Julian Arcas-gitárversenyt. Szólókarriere mellett kamarazenével is foglalkozott, hallhatták Magyarországon és külföldön is játszani szimfonikus zenekarokkal. Tartott már mesterkurzust Kínában, Észtországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Görögországban, Indiában, Romániában, Oroszországban, USA-ban és hazájában. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora.
GLIGA Tudor és OROSZ Dávid zenei pályafutásukat a marosvásárhelyi művészeti iskolában kezdték, Ene Ovidiu és Turcu Andrei tanárok vezetésével. Mindketten számos országos és nemzetközi versenyen vettek részt. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, dr. Beke István Ferenc diákjai. A közönség hallhatta már őket a virtuóz Al Di Meola és Tommy Emmanuel koncertjeinek nyitózenekaraként. Számos verseny győztese is a duó, megnyerték az Erdélyi Nemzetközi Gitárfesztivál első helyét, ugyanakkor magukénak tudhatják a barokk stílustól a rock stílusig a szebeni klasszikusgitár-verseny első díját.
Giampaolo BANDINI – Cesare CHIACCHIARETTA Duo, egy gitár és bandoneon duó, amely 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a legnépszerűbb hangszerek segítségével ismertessék és szerettessék  meg az argentin zenét a közönséggel. A világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban léptek fel: Mexikóban, Romániában, Kínában, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Horvátországban, Oroszországban, Szlovéniában, Törökországban, Cseh Köztársaságban és Magyarországon. A duó egyik kiváltsága volt Astor Piazzolla Hommage à Liegi című darabját játszani, melyet Leo Brouwer vezényelt a pármai Auditorium Paganiniban, valamint a torinói Unione Musicalén a híres moszkvai virtuóz kamarazenekarral, melyet Pavel Berman vezényelt. 2004-ben a duó elnyerte a 15. Beniamino Joppolo Cittá di Patti-díjat. 2005-ben a duó debütált a Szentpétervári Akadémiai Filharmónia rangos nagytermében, ahol azonnal felkérést kaptak a következő két évre. Lehetősége volt együtt dolgozni olyan kiemelkedő művészekkel, mint Arnoldo Foŕ, Elio delle Storie Tese, Amanda Sandrelli és neves zenészekkel, mint Fernando Suarez Paz, Michele Pertusi, Corrado Giuffredi, Danilo Rossi, Massimo Quarta, Enrico Bronzi, Franca Masu, Maria Estela Monti, Enrico Fagone. Az első CD-jük, az Hombres de Tango több mint tízezer példányban kelt el, neves zenei kritikusok a ranglista legmagasabb fokára helyezték őket. Neves rádió- és tévécsatornák közvetítették dalaikat Olaszországban és külföldön egyaránt. Nemrég egy brüsszeli koncertjüket több mint 20 országban közvetítették. A leghíresebb akadémiákon, egyetemeken, valamint a Lucca Boccherini konzervatórium katedráján tanítanak. Számos rangos és elismert fesztiválon hallhatták őket, valamint mesterkurzusokon is tanulhattak tőlük a növendékek.
GUILLÉN Gabriel Venezuelában, Maracazban született, jelenleg az egyik legrangosabb gitártanár Ausztriában. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary Nemzetközi Gitárverseny első helyét. Ugyanekkor világhírű művészek – Abel Carlevaro, Rafael Benatar, Bartolomé Diaz és Verhagen Franka – mesterkurzusait követte. 1988-ban Walter Würdinger és Konrad Ragossnig professzor mellett bővítette tudását. Guillén koncertezett Európában, Dél-Amerikában, az USA-ban és Japánban is. Elnyerte az osztrák kormány Merit Award díját, a The Kery díjat, az Artinger díjat, az Amigo de Venezuela díjat, a Honors díjat és Caracas-Avila díjat. Tanít a kismartoni Joseph Haydn Zeneakadémián és a Richard Wagner Zeneakadémián Bécsben. Több mint 34 országban tartott mesterkurzusokat és koncerteket. Az ausztriai RUST Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. Jelenleg együttműködik a Simon Bolivar zenekarral Venezuelában, melynek Alfredo Rugeles a karmestere.
A VENTI CHIAVI Gitártriót 2014-ben alapította a Pécsi Tudományegyetem (Magyarország) három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. A trió célja a klasszikus gitáros kamarazene bővítése, illetve a kevésbé ismert gitártrió-művek felkutatása, bemutatása. Kiemelt fontosságúnak tartják a magyar klasszikus zene és a magyar népzene szélesebb körben való megismertetését. A trió eddigi versenyeredményei: 1. helyezés, 3. nemzetközi gitárverseny, Vale-Balle Live Guitar (Horvátország), 2017;1. helyezés, 17. országos gitárverseny, Szeged (Magyarország), 2016; 2. helyezés, 2. nemzetközi gitárverseny, Zágráb (Horvátország), 2016; 2. helyezés, 14. Transilvania Nemzetközi Gitárverseny, 2016; 3. helyezés, 1. nemzetközi gitárverseny, Braga (Portugália), 2017.
A trió számos sikeres koncertet adott már rangos fesztiválokon, illetve koncerttermekben: a budapesti Óbudai Társaskörben, a Nádor Teremben, a Művészetek Palotájában, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon, a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárnapokon, a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon vagy a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon.
Tudor NICULESCU-MIZIL 2010-ben végzett a Bukaresti Nemzeti Zeneakadémia klasszikus gitár szakán. Tanára Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu volt. 2010 és 2012 között a neves Carlo Marchionéval folytatta tanulmányait, akivel később a mesteri programot is egyeztették és véghez is vitték a Maastrichti Konzervatóriumban. Ezzel párhuzamosan, előadóművészként Tudor Niculescu-Mizil szervezője a Talente országos klasszikusgitár-versenynek. Doktori tanulmányait 2013-ban folytatta dr. Şerban Dimitrie Soreanu egyetemi tanár vezetésével. 2012 óta a bukaresti 5-ös számú művészeti gimnáziumban tanít.
PUSZTAI Antal 1978-ban született Győrben, első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán – mára napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta, Inge Scholl-Kremmel vezetésével. Hazájában Róth Ede, Folk Iván és Reményi Attila tanítványa volt, jelenleg Alvaro Pierri csoportjában tanul a Bécsi Zeneegyetemen. Pusztai Antal népszerű személyisége mind a dzsessz-, mind a klasszikus gitár világának, koncertezett már Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.
Mădălina Ioana PETRE a bukaresti Zeneművészeti Egyetemen végezte zenei tanulmányait. Neve a White O’Clock nevű bukaresti zenekar által vált híressé. Klasszikus gitárosként több fesztiválon is fellépett. 
ASZTALOS Zsolt 14 évesen kezdett dobolni, nagyrészt autodidakta módon tanult. Az évek folyamán számos zenekar tagja volt, sokféle zenei stílusban kipróbálta magát a folk, pop, funk, blues és dzsesszzenétől a színházi előadásokhoz írt zenén keresztül egészen a heavy és trash metalig. Pusztai Tonyval a 2000-es Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon találkozott először, azóta többször is zenéltek együtt. 
HADNAGY Attila fiatalkora óta több műfajban is kipróbálta magát, mint például a klasszikus rock, jazz, blues, klezmer, funky és klasszikus zene.
GIRÁN Péter Magyarországon született, 1994-ben. 8 éves korában kezdett gitározni, nagybátyja biztatására. 2005-ben vett részt először versenyen, alig három évvel azután, hogy elkezdett játszani a hangszeren. Első díjat nyert saját korosztályában. Azóta számos díjat tudhat magáénak hazai és nemzetközi versenyeken. Az elmúlt két évben három nemzetközi verseny első helyezettje volt. 20 évesen vált ismertté a nagyközönség előtt, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorban. Az utóbbi években, felkéréseknek eleget téve, fesztiválokon játszott Balatonfüreden, Szegeden és Marosvásárhelyen. 2012 óta Szegeden tanul, tanára Pavlovits Dávid.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató