2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Módosult a fotovoltaikus zöldház program

Mint ismeretes, a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium hatáskörébe tartozó Környezetvédelmi Alap igazgatósága (AFM) december 22-én meghirdette a fotovoltaikus zöldház programot, amelynek alapján támogatják a napelemek energiaforrásként való felszerelését épületekre. Az elektronikus úton megpályázható, illetve feltöltendő program az elavult számítógépes rendszer és program miatt leblokkolt, így új módszert kellett kidolgozni. December 28-án a Környezetvédelmi Alap nyilvánosságra hozta a módosított útmutatót, amely szerint megkönnyítették az eljárást. 

A program pályázati útmutatóját december 24-én a környezetvédelmi minisztérium 2385-ös határozatával fogadták el, és a 28-án kibocsátott – a Környezetvédelmi Alap elnöke által aláírt – rendelkezéssel módosították. Eszerint az engedélyezett szerelők által összeállított haszonélvezők jegyzékét 2021. december 29-e és 2022. január 4-e között lehet feltölteni a rendszerbe, a Környezetvédelmi Alap által közzétett napirend szerint, szerre, hogy a túlzsúfolt használat miatt ne blokkolódjon le a rendszer. Ugyanakkor a pályázati útmutató 22. cikkelye 8. alpontjában a magánszemélyek által feltöltött dokumentumok elbírálási kritériumaként benyújtási határidőnek a listák feltöltésének időpontját jelölik meg. Figyelembe veszik a pandémia megelőzésére és megfékezésére vonatkozó 55/2020-as törvény 4. cikkelyét, miszerint a dokumentumok határideje nem évül el a járványhelyzet alatt, az ezt követő 90 napon belül is érvényesek maradnak, ami ez esetben azt jelenti, hogy a december 22-én érvényes irat nem évül el a járvány idején, így a listák továbbítását követően nem kell meghosszabbítani a határidőt. 

Fontos korrekciója a pályázati szabályzatnak, hogy a telekkönyvkivonatok érvényességét 30-ról 60 napra módosították. Akkor tekintik elfogadottnak a pályázatot, miután feltöltötték a szerelők a listát, és minden érintett magánszemély dokumentációja eljutott online formában a Környezetvédelmi Alaphoz. 

A programba való feliratkozásra és az összegek lekötésére vonatkozó pályázati szabályzat 18. cikkelye 3. alpontja alapján az engedélyezett szerelőcégek kötelessége azonosítani az érdekelt magánszemélyeket, a szabályzat 21. cikkelye szerint ellenőrzik a szükséges dokumentumokat is. Csak azokat a személyeket vehetik fel a listára, akik a pályázati szabályzatnak megfelelő dokumentációt állítottak össze. 

A listán szerepelnie kell a magánszemély nevének, személyi számának, a megye vagy régió megnevezésének, ahol felszerelik a fotovoltaikus rendszert. A dokumentumok érvényességét fel kell tüntetni az adatok továbbításakor. A szabályzat 22. cikkelye 2. alpontja szerint a listákat e-mailben kizárólag Excel formátumban 2021. december 29-e és 2022 január 4-e között a listefotovoltaice@afm.ro e-mail-címre kell eljuttatni. Amennyiben a Környezetvédelmi Alap szakértői hiányosságot tapasztalnak, közlik az engedélyezett szerelővel, akinek egyszer áll jogában feltölteni a hiányzó dokumentumot az AFM által levélben közölt határidőn belül. Azok a magánszemélyek, akik nem szerepelnek a listákon, nem tölthetik fel a rendszerbe a finanszírozási dokumentációjukat, így elesnek a támogatástól. 

Az új módszerről az engedélyezett szerelők többet tudhatnak meg a Környezetvédelmi Alap szakértőjétől a 0725-225-539-es telefonszámon – áll a hivatal közleményében.