2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közel száz családorvos és néhány patika is végez antigéngyorstesztet

Maros megyében is egyre több a koronavírussal fertőzött diák, a legutóbbi adatok szerint több mint 400 hivatalosan bejelentett eset szerepelt a megyei tanfelügyelőség nyilvántartásában. A Maros Megyei Klinikai Kórházban csütörtökön egy koronavírusos kiskorút, egy ötéves gyereket ápoltak, nem volt súlyos állapotban.


Fotó: Menyhárt Borbála Maros megyében is tombol a koronavírus-járvány ötödik hulláma, szerdán rekordszámú, hatszáz új fertőzöttet jegyeztek, és a gyerekek körében is futótűzként terjed a vírus. Illés Ildikó, Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes tegnap lapunk érdeklődésére elmondta: a legutóbbi adatok szerint megyeszerte 444 fertőzött diák és 156 pedagógus szerepelt a nyilvántartásban, és negyven osztály tért át online oktatásra, mivel hét nap leforgása alatt legalább három tanuló tesztje lett pozitív. A főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk, hogy miután a téli szünet óta hiánycikknek számítottak az iskolai nyáltesztek, ismét zajlik a diákok tesztelése, Maros megyébe eddig 302 ezer teszt érkezett, amit kedden ki is osztottak az iskoláknak. Ez az adag előreláthatólag két hétre lesz elegendő, és időközben érkeznek az újabb adagok – közölte.

Egy kiskorút ápolnak kórházban

Bár a hivatalosan bejelentett kiskorú fertőzöttek száma is közelít a félezerhez, túlnyomó többségük esetében enyhébb lefolyású a betegség, és nem szorulnak kórházi ellátásra. A Maros Megyei Klinikai Kórházban a tegnapi adatok szerint egyetlen kiskorút, egy ötéves koronavírusos gyereket ápoltak, akinek az állapota nem volt súlyos – közölte érdeklődésünkre Gáll Boglárka, a kórház sajtószóvivője. Mint mondta, a megyei klinikai kórházhoz tartozó gyerekklinikán csupán gyanús esetek számára van fenntartva néhány hely, amint egy kisgyerek esetében beigazolódik a koronavírus-fertőzés, átszállítják az 1-es számú fertőzőklinikára, a szóban forgó gyereket is ott kezelik.

A sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy a csütörtöki adatok szerint a megyei klinikai kórházban jelenleg 139 helyet tartanak fenn koronavírussal fertőzött pácienseknek. 40 volt foglalt, a tíz intenzív terápiás ágy közül 9 foglalt volt. Bár a fertőzöttek száma meredeken emelkedik, a kórházi ápolásra szorulóké nem ugrott meg robbanásszerűen, és a kórházba kerülő páciensek többségének az állapota sem annyira súlyos, mint például az előző hullámban. Ezért a kórházi helyek számát még nem kellett jelentősen megemelni, Gáll Boglárka szerint amíg nem súlyosbodik a helyzet, igyekeznek minél nagyobb mértékben ellátni a nem koronavírusos betegeket, például a fertőzőklinikákat és a tüdőklinikát még nem kellett ismét kizárólag Covid-kórházzá alakítani. Érdeklődésünkre a szóvivő elmondta, a két fertőző-, valamint a tüdőklinikán működő központokban, ahol különféle vizsgálatokat végeznek a nem súlyos állapotú fertőzötteknek, egyelőre nincsen zsúfoltság, nem ugrott meg azon páciensek száma, akik ezekhez az egységekhez fordulnak.

A legapróbb tünetnél is ajánlott a tesztelés

Mivel a gyerekek körében is rohamosan terjed a fertőzés, az egészségügyi szakemberek nem győzik hagysúlyozni, mennyire fontos, hogy az első, legapróbb tünet megjelenésekor ne küldjék közösségbe a gyereket, és végezzenek tesztet, ugyanis a tapasztalat az, hogy a gyerekeknél előfordul, hogy nem jelentkeznek felső légúti tünetek, hanem hasfájás, hányinger esetén is pozitív lesz a teszteredmény. Amennyiben pozitív lesz az otthon elvégzett teszt eredménye, vagy negatív lesz esetleg a nyálból elvégzett gyorsteszt, érdemes azt megerősíteni, erre pedig lehetőség van újabban egyes családorvosi rendelőkben vagy pedig a tesztelést végző patikákban is.

Mindkét esetben az eredmény hivatalos, a fertőzött nyilvántartásba kerül, bevezetik a Corona Formsba, és az egészségügyi szakhatóság ugyanúgy tudja azt követni, mint egy PCR-teszt eredményét. Az Egészségügyi Minisztérium ms.ro honlapján településekre lebontva elérhetők a tesztelést végző patikák, Maros megyében a jegyzék szerint tíz ilyen gyógyszertár van, Marosvásárhelyen 7, egy Marosszentgyörgyön, egy Szászrégenben és egy Dicsőszentmártonban. Ugyanakkor a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság www.aspms.ro honlapján megtalálható annak a megyében dolgozó közel száz családorvosnak a neve, címe és telefonszáma, akik a rendelőjükben antigéngyorstesztet végeznek.