2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lépések a marosvásárhelyi főtéri torony felújítása érdekében

Pál atya ferences szerzetes, akit az egykori ferences templom megmaradt tornya helyzetének tisztázásával bíztak meg, Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterrel találkozott, hogy mielőbb lehetővé tegyék a megrongálódott műemlék javítását.


  Fotó: Nagy TiborSzeptember 24-i lapszámunkban írtunk róla, hogy a torony siralmas állapotban van, mállik róla a vakolat, néhol kilátszanak a téglák, s ahelyett, hogy turistalátványosság lenne, a város főterének szégyenfoltja. Arról is beszámoltunk, nem tiszta, kinek a feladata a javítás, mint ahogy az sem, hogy jelenleg kinek a tulajdona. 

Az 1972-ben született protokoll szerint a torony és az egykori ferences templom alatti kripta karbantartása és javítása a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik, de azóta telekátírás volt. A tulajdonjog tisztázására évekkel ezelőtt elindult egy folyamat, ám félbemaradt. 

Pál atya ferences szerzetes most újrakezdi a procedúrát. Soós Zoltán polgármestertől kért kihallgatást, ahol jelen volt a hivatal földügyekkel foglalkozó képviselője is. Mindketten nagyon készségesen az ügy mellé álltak. 

– Az első lépéseket megtettük. Még mindig nem tiszta, hogy a torony kinek a tulajdona, mert a román állam tulajdonában volt, 1998-ban átkerült a ferences kolostor tulajdonába, de erről nincs végleges határozat, az irat végén nem szerepel, hogy „definitiv”. Ügyvéd segítségével azt kell kideríteni a törvényszék archívumában található dokumentumok alapján, hogy véglegesítették-e ezt a határozatot vagy sem. Ha a határozat végleges, az eljárást folytathatjuk. Másfelől a polgármesteri hivatal vállalná, hogy a tornyot felújítja, de ehhez szerződést kell kötni az Ady negyedi 2-es számú plébániával, amelyet a lebontott főtéri templom helyett építettek, tehát a ferenceseké volt. 2003-ban a Ferenc-rendet Marosvásárhelyen megszüntették. Közösen próbáljuk meg kideríteni, kinek mi a feladata. Sínen van a dolog. El kell mondanom, hogy messzemenően jóakaratú segítséget tanúsított a polgármesteri hivatal és Soós Zoltán polgármester. Most az intézmények kell kiadják a szükséges adatokat és iratokat – mondta Pál atya, akit Urbán Erik atya tartományfőnök bízott meg az ügyintézéssel.