2024. september 27., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt heti Techuniverzumban beszámoltunk arról, hogy milyen újdonságokat (nem) hoztak az új iPhone-ok, viszont nem a telefonok voltak az egyetlenek, amiket bemutatott az Apple a szeptember 9-i (romániai idő szerint 10-i) eseményén. Beszélni kell még a fülhallgatókról és az Apple Watchokról is.

Tizedik generációs Apple Watch és fekete Ultra

Bár az Apple szeptemberi eseményén általában az iPhone-ok kapják a legnagyobb rivaldafényt és a legnagyobb irántuk az érdeklődés, ez idén nem biztos, hogy így volt. És nem arra kell gondolni, hogy az 

iPhone-ok korántsem hoztak fajsúlyos változást, hanem arra, hogy az Apple Watch elérkezett a tizedik generációjához. Ha visszatekintünk 2017-be, az Apple akkor mutatta be az iPhone X-et, ami akkoriban egy hatalmas innováció volt. Sokan számítottak arra, hogy lesz valami hasonló nagy bumm az Apple Watch esetében is, továbbá ebben azért is lehetett reménykedni, mert lezárult egy hároméves ciklus, az első-második-harmadik, a negyedik-ötödik-hatodik és a hetedik-nyolcadik-kilencedik generációs okosóra ugyanúgy nézett ki, minden hároméves ciklus után jött valamilyen újítás. Nos tény, hogy ez megtörtént némiképpen a tizedik generáció esetében is, de az a bizonyos nagy bumm elmaradt.

Míg az Apple Watch kilencedik generációja 41, illetve 45 mm-es kijelzővel volt kapható, addig a tizedik generáció ehhez képest megnőtt egy kicsit, immáron 42 és 46 mm-ről beszélhetünk. Az alapszériát tekintve ez az eddigi legnagyobb Apple Watch, és meg kell jegyezni azt is, hogy egy óra esetében ténylegesen észrevehető még az az 1 milliméter is. Azonban, akinek tényleg a méret a lényeg, az még mindig jobban jár az Ultrával, hiszen az 49 milliméteres.

Kialakítását tekintve a tizedik generációs Apple Watch vékonyabb lett az elődöknél, ebből pedig akár arra is lehet következtetni, hogy kényelmesebb lesz a viselése, bár az szubjektív, hogy kinek mi a kényelmes. Az viszont tény, hogy 9,7 milliméteres vastagságával a tizedik Apple Watch a legvékonyabb az eddigiek közül. A kényelmet pedig azt is hivatott segíteni, hogy az óra számlapjául szolgáló Ion-X kijelző széleit tovább görbítették. Vagyis az egykoron teljesen négyzet alakú óra egyre inkább kezd kör alakúvá válni, természetesen attól, hogy teljesen kerek legyen, még nagyon távol áll, de mi tagadás: gömbölyödik. A kialakítás terén még meg kell jegyezni azt is, hogy az alumíniumházon túl titánkerettel is forgalmazni fogják az órát, viszont értelemszerűen utóbbiért több pénzt fognak elkérni. Az új óra arany-, világosszürke és sötétszürke színekben kapható.

Nézzük meg az akkumulátort, hiszen ez egy kényes kérdés az Apple Watch történetében. Míg más gyártók okosórái napokat, sőt nem egy esetben heteket bírnak egyetlen feltöltéssel, addig az Apple Watch jó esetben két napot. A gyártó pedig inkább megkerüli a problémát, mintsem hogy megoldaná azt. A tizedik generáció esetében sem növelték számottevően az akkumulátor kapacitását, helyette inkább gyorsították a töltést. Ennek köszönhetően immáron 30 perc alatt 80%-ra tölthető az óra. Tehát lényegében egy zuhanyzási idő alatt annyi áramot lehet tölteni az órába, ami egész napra elég, így fölösleges a nagyobb akkumulátor. Lássuk be, lehet, hogy ez olcsó magyarázkodás az Apple részéről, de azért van benne valamennyi ráció is.

Viszont az Apple Watch esetében a legérdekesebb rész mindig a funkciókra vonatkozik, és nincs ez másként idén sem. Az almás vállalat okosórái kapcsán tisztában kell lenni azzal, hogy a központi fókuszban az egészség és a sportok vannak. De még mielőtt az ez irányú újításokra rátérünk, érdemes beszámolni arról is, hogy az új kijelző always-on módban nem percenként, hanem másodpercenkét fog frissíteni, tehát a felhasználók azonnal fogják látni a friss információkat. És ha már a kijelzésről van szó, természetesen lesznek újabb számlapok is.

De az igazi érdekesség az, hogy végre megjött az Apple Watch sorozat egyik legjobban várt funkciója, az alvási apnoe felismerése. A gyártó elmondása szerint az alvási rendellenességben szenvedők 80%-a nem diagnosztizált, így pedig nem is tud lépéseket tenni annak érdekében, hogy javuljon az alvásminősége. A felismerésben és a gyógyulás útjára való lépésben kíván segítséget nyújtani az Apple Watch. Emellett az új generáció beépített mélységmérővel és vízhőmérővel is rendelkezni fog, előbbi már az Ultra első generációjában is benne volt. Az újdonságok sorában meg kell említeni azt is, hogy az Apple kiad egy úgynevezett tides alkalmazást is, ami az apályok és dagályok állapotáról nyújt majd információt, ez minden bizonnyal a vízi sportok szerelmesei számára lesz hasznos. Ahogy szintén jó hír lehet számukra az is, hogy a gyártó a kajakosok és kenusok számára bevezeti a Workouts funkciót. De az sem elhanyagolható, hogy az új Apple Watchba egy gyorsabb processzor került, aminek köszönhetően az óra gyorsabban tud segítséget hívni abban az esetben, hogyha például a tulajdonosa elesett, és nem reagál a jelzésekre.

Ezzel pedig a felsorolás végére is értünk. Tagadhatatlan, hogy a tizedik generációs Apple Watch számos újdonságot hozott, de a nagy bumm elmaradt. Kérdés, hogy a mostani fejlesztések elégségesek lesznek-e arra, hogy az Apple tudjon növekedni az okosórák piacán, ahol az utóbbi időben visszaszorult a harmadik helyre, a Huawei és a Xiaomi mögé.

És ahogy Steve Jobs mondta egykoron a bemutatókon, „one more thing”, vagyis még egy dolog. Bár az Apple-alapító ilyenkor mutatta be az igazi nagy dobást, mi most csak egy kvázi jelentéktelen aprósággal tudunk szolgálni. Ugyan nem érkezett harmadik generációs Ultra, de felfrissítették a második generációt egy új színnel, így most már fekete kiadásban is megvásárolható. Az AirPods Max 2 esetéből tanulva az sem lett volna meglepő, hogyha harmadik generációsnak nevezik el a fekete Ultrát, de ebben a tekintetben becsületesebb volt a gyártó. Noha azt meg kell jegyezni, hogy az első és második generációs Ultra között lényegében semmi különbség nincs, ez pedig az eladásokban is meglátszik, a felhasználók nem érdeklődtek a második generáció iránt, és elég kevés annak az esélye, hogy mindössze egy szín miatt váltani fognak.

Árak

Az Apple Watch kisebb változatának (42 mm) indulóára Romániában 2200 lej, a 46 mm-es változat alapkiadásáért 2600 lejt kell fizetni, az „új” fekete Ultráért pedig 4400 lejt. Az AirPods negyedik generációjának zajszűrés nélküli változata 750, míg a zajszűrős 1000 lejbe kerül, az AirPods Max 2-ért pedig 3000 lejt kell kifizetni. 

AirPods 4 és AirPods Max 2

A fülhallgatók újításai kapcsán sem lehet hátast dobni, viszont tagadhatatlan, hogy ebben szegmensben legalább tényleg történt valamilyen változtatás. Az AirPods 4 megkapta a H2-es chipet, ami eddig csak az AirPods Pro 2 kiváltsága volt, amellett javult a hangminőség, valamint az üzemidő, tokkal együtt, 30 órára emelkedett. De ez még mindig nem minden, ugyanis a legjobb újdonság, hogy a sima AirPods is megkapta a Pro modellek kiváltságát, azaz az aktív zajszűrést. Ezzel kapcsolatban viszont van egy rossz hírünk is.

Az Apple-re jellemző, hogy nem ad semmit ingyen. Így van ez most is, ugyanis az AirPods 4 alapváltozata az Egyesült Államokban 129 dollár, de ebben nincs benne az imént említett aktív zajszűrés, ez csak a drágább változathoz jár, ami már 179 dollárba kerül. Még így is az AirPods Pro ára alatt van a készülék, arra odafigyelt a gyártó, hogy ne állítson házon belül konkurenciát magának, valamint kicsit erősítette a Pro szoftveres részét is. De még így is furcsa, hogy elkészül egy fülhallgató, aminek van egy okosabb és egy butább változata. Feltételezhető, hogy amúgy az olcsóbban is benne van az aktív zajszűrés, mivel nem éri meg legyártani két különböző terméket, mert az nagymértékben növeli az előállítási költségeket, csak nemes egyszerűséggel a 129 dolláros változatban szoftveresen le van tiltva a funkció. Ezzel akarja az Apple elérni azt, hogy az emberek inkább a drágább változatot vásárolják meg.

Továbbá az AirPods negyedik generációjának mindkét változata esetében meg kell jegyezni azt is, hogy képesek a vezeték nélküli töltésre, sőt támogatják az Apple Watch töltőjét is, ha pedig valaki vezetékesen, kábellel szeretné tölteni, akkor a fülhallgató tokja alján egy USB-C csatlakozót fog találni. A hasznos újítások sorába tartozik, hogy fejmozdulatokkal parancsot adhatunk a fülhallgatónak, ha előre-hátra döntjük a fejünket, miközben szól a telefonunk, és az AirPods bemondja a hívó nevét, akkor felveszi a telefont, ha pedig jobbra-balra forgatjuk a fejünket, akkor elutasítja a hívást. Tény, hogy ez egy hasznos funkció, de azért furcsa lesz látni, ahogy az emberek séta közben fülhallgatóval a fülükben elkezdenek bólogatni, mint a kínai műanyag kutyák az autók műszerfalán.

Áttérve az AirPods Próra, bár sokan várták, nem jelent meg a típus harmadik generációja, viszont a jelenlegi, második generációt felruházták új funkciókkal, amelyek közül a legérdekesebb a hallásvédelem. Ez a funkció a processzor segítségével korlátozza a fülünket elérő hangmennyiséget úgy, hogy megtart egy bizonyos dinamikatartományt. Szintén újdonság, hogy hallásteszt is érkezik a fülhallgatóra, ami egy alkalmazáson keresztül méri majd le a felhasználók hallását. Ez pont úgy fog működni, mint egy audiogram: amikor hall a felhasználó egy hangot, akkor megérinti a telefonja képernyőjét, a teszt alapján születik egy eredmény, ami titkosítva tárolódni fog az iPhone Egészség alkalmazásában. Az Apple nem mellesleg a hordható eszközeivel mindig is törekedni próbált az egészségmegőrzésre, -védelemre. Úgy fest, hogy most tényleg tett nagyobb lépéseket ez irányba, ami mindenképpen dicséretes.

Továbbra is a hangtechnikai eszközökénél maradva: megjelent az AirPods Max második generációja, legalábbis az Apple így kommunikálta. Azonban a gyakorlatban arról van szó, hogy a fejhallgató kapott néhány új színt, illetve lecserélték a Lightning csatlakozót egy USB-C-re. Ennyi! Vagyis lényegében átfestették, és újabbra cserélték a töltőnyílást, és ismét kiadták a fejhallgató első generációját, amit úgy próbálnak beállítani, mintha valami teljesen új dolog lenne.




Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató