2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tehetséggondozás legfontosabb formája

A díjátadó ünnepséggel, majd az Imperial Inn Hotelben tartott gálaesttel ért véget az orvos- és gyógyszerészhallgatók 29. Tudományos Diákköri Konferenciája, a TDK, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a diákok anyanyelvükön mutassák be tudományos munkáikat, és mérhessék össze kutatásaik eredményét az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szakterületen. Főszervezője, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség ezúttal is jól vizsgázott.

Az idei TDK-n 19 szekcióban 215 dolgozatot mutattak be, 57-et az anyaországi hallgatók.13 külföldi és egy hazai felkért előadó osztotta meg tudományos munkásságának, gyógyítási módszereinek eredményét. 37 munkaműhelyben zajlott tanulságos tevékenység, és népes közönséget vonzott a három sikeres panelbeszélgetés a kábítószer-használatról, a rezidens életútról és a fogászati magánpraxis alapjairól. 

A záró számvetésben a Tudományos Diákköri Tanács elnöke, prof. dr. Szilágyi Tibor egyetemi tanár értékelte a 29. TDK-n lezajlott munkát, a diákkonferenciák jelentőségét, valamint a 141 szervező egyetemi hallgató (ebből öt főszervező), a 78 elbíráló bizottsági tag és a felkészítő tanárok munkáját. Köszönetét fejezte ki a meghívott előadóknak, akik vállalták az utazás fáradalmait, hogy tudásukat önzetlenül megosszák az erdélyi hallgatókkal. 

A felsőoktatásban a tehetséggondozás legfontosabb formája a tudományos diákköri tevékenység, ami hozzájárul a kitartó munka iránti belső igény, az érvelési képesség kialakulásához, a másik fél szakmai tevékenységének a megismeréséhez, elfogadásához. Az oktatóknak pedig lehetővé teszi a diákok szakmai jártasságának a megismerését, a szakmai utánpótlást, a PhD-képzésre jelentkezők érdemi kiválasztását – hangzott el beszédében.

Értékelte az új pontozási rendszert, reményét fejezte ki, hogy az előadásokon részt vevő szakembereknek járó kreditpontok hozzájárulnak a továbbképzéshez. Elhangzott, hogy az összefoglalók az egyetlen erdélyi anyanyelvi szakfolyóiratban, az Orvostudományi Értesítőben jelennek meg. 

Szilágyi professzor kiemelte annak fontosságát, hogy a konferencia magyar nyelven zajlik, de a verseny manapság globális. Ezért kell elmenni külföldre tapasztalatot szerezni, és vissza kell térni – hangsúlyozta. Végül sikeres szereplést kívánt az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára jelölt hallgatóknak, akik jövőben a budapesti Semmelweis Egyetemen mutathatják be dolgozataikat. 

Beszéde után adták át a legjobb dolgozatot bemutató diákoknak járó díjakat, majd a díjazási ünnepséget az egyetem néptánccsoportjának fellépése és mulatság zárta.