2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megvásárolandó villanyautó árának legtöbb 20 százalékát kapják meg, de nem több, mint 3.700 eurót.

A kormány jóváhagyta a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium környezetbarát autókat támogató sürgősségi rendeletét – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter április 20-án, a kormányülést követően.

A sürgősségi rendelet értelmében a Környezetvédelmi Minisztérium roncsautóprogramjában részt vevő polgárok és közintézmények négy értékjegyig terjedő támogatásban fognak részesülni, annak függvényében, hogy mennyire környezetbarát autót vásárolnak. Azok, akik villanyautó vásárlása mellett döntenek, egy leadott környezetszennyező autóért négy értékjegyet fognak kapni, azok, akik hibridautót vásárolnak, két értékjegy támogatásban fognak részesülnek – mondta Borbély László.

Azok a közintézmények, illetve fizikai személyek, amelyek szeretnének környezetbarát autót vásárolni, de nincs a roncsautó-programban leadandó gépkocsijuk, a megvásárolandó villanyautó árának legtöbb 20 százalékát kapják meg, de nem több, mint 3.700 eurót. Hibridautó vásárlásakor a kormány 10 százalékos támogatást ad, a támogatás értéke nem haladhatja meg az 1.800 eurót – hangsúlyozta a miniszter.

A környezetbarát autók vásárlását szorgalmazó támogatásokat a kormány a környezetvédelmi alapból fizeti – emelte ki Borbély.