2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 17-e a hipertónia (magas vérnyomás) elleni küzdelem világnapja.


Május 17-e a hipertónia (magas vérnyomás) elleni küzdelem világnapja. Az idei világnap témája az öngondoskodás, az otthoni vérnyomásmérés fontosságának tudatosítása volt. A világnap célja a közvélemény tájékoztatása a magas vérnyomás következményeiként jelentkező agyvérzés, szív- és vesebetegség megelőzésének lehetőségeiről, a betegség kórismézéséről, kezeléséről. A Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (MKEI) színes, tartalmas szórólapokat biztosított román és magyar nyelven, amelyekből bárki vehetett, aki a városban kijelölt két szűrőpontnál megfordult. Bár a főtéri virágóránál hirdették meg az egyiket, mivel kedden esőre állt az idő, a polgármesteri hivatal épületében működő pont mellett a December 1. úti járóbeteg-rendelőben mérték meg a vérnyomását annak, aki kérte.

Amint Creifelean Laura pszichológus, az MKEI munkatársa elmondta, déli 12 óráig ötven személynek ellenőrizték a vérnyomását Ramona Stretével, a Vöröskereszt munkatársával a polgármesteri hivatalban (képünkön). Három 60 év feletti személynél találtak magasabb értékeket, de mindhárman tudták, hogy magas a vérnyomásuk.

A leggyakoribb népbetegség világszinten hétmillió embert érint. Mivel nem jár látványos tünetekkel, éveken át rejtve maradhat, hol-ott egy egyszerű vérnyomásmérés felkelthetné a gyanút. Ennek ellenére jobbára a szövődmények kialakulását követően ismerik fel a betegséget.

Ezért fontos időnként megmérni vagy megméretni a vérnyomást. Az alábbiakban a szórólapok tartalmából, illetve a közegészségügyi igazgatóság dr. Csiki Zsuzsánna aligazgató által szignált közleményéből idézünk.

A vérnyomás fontos szerepet játszik a szervezet oxigén- és alapanyag-ellátásában. Ahhoz, hogy a vér eljusson a teljes szervezetbe, nyomás alatt kell legyen. A vérnyomás a testbe pumpált vér érfalakra gyakorolt ereje. Az első szám a szívösszehúzódás során kifejtett maximális nyomást jelzi. Felnőtteknél a 90-140 közötti érték minősül normálisnak.

A kisebb szám a szívelernyedés nyomását fejezi ki a szívverések között, amikor a szív nyugalmi állapotba kerül. Felnőtteknél a 60-90 közötti érték minősül normálisnak.

Az optimális vérnyomásszint (higanymilliméterben) 120 és 80 alatt van. Normálisnak tekinthető a 120 és 80-89 közötti érték. A magas vérnyomás 1-es stádiumáról beszélünk, ha az értékek 145-159 és 90-99 között vannak, 2-es stádiumról, ha 160 és 100 vagy magasabb értékeket mérünk.

A vérnyomást rendszeresen, jó mérővel, nyugodt állapotban, helyes testtartással, a talpat a padlón tartva, a felső végtagot a szív magasságában kemény felületre helyezve kell mérni. A mérést többször meg kell ismételni, lehetőleg azonos napszakban reggel, ébredés után illetve este.

Az egészséges vérnyomás megőrzésében fontos szerepe van az elhízás elkerülésének, a dohányzásról való lemondásnak, az egészséges élelmiszerek fogyasztásának, a sófogyasztás csökkentésének és az aktív életnek. Ez utóbbi a hét öt napján napi 30 percnyi mérsékelt mozgásgyakorlatot jelent – válogattunk a világnapra készült szórólapok tartalmából.