2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Szociáldemokrata Párt elnökének bejelentésére feltétlenül figyelni kell. A pártvezér szerint jövőben át kell gondolni az adózási rendszert, és a 2005-ben bevezetett egykulcsos adó helyett visszatérni a progresszív adózáshoz. A PSD-elnök ugyan ezt az intézkedést szépen becsomagolja az elkövetkező kormány (amelyben a szocdemek is részt vesznek) abbéli szándékába, hogy a nagy vagyonokat megadóztassák. Populista szöveg, kétségtelenül. A nagy vagyonokra kivetendő adóhoz nem kell rendszert változtatni, csak az illetékes hatóságoknak tenni a dolgukat. Először is „felfedezni” a nagy vagyonokat, ingatlanokban vagy külföldi bankszámlákon/adóparadicsomokban, majd utánanézni, hogy miből származnak ezek a vagyonok. És végül megadózni, elkobozni stb., helyzettől függően. Ez viszont bonyodalmakkal jár, és a gazdasági érdekcsoportokat igencsak zavarná. 

A Călin Popescu Tăriceanu egykori kormányfő idején az egykulcsos – 16 százalékos – adó bevezetésének egyik legfőbb indoka az volt, hogy ki kell fehéríteni a feketegazdaságot, és ide kell vonzani a külföldi nagybefektetőket. A 2005 előtti progresszív adózás a bruttó hazai termék 2,6 százalékát adta, az egykulcsos adó bevezetését követően, 2005–2017 között 3,6-3,8 százalékos bevételt eredményezett. Ezt követően, 2018-tól a 10 százalékra levitt adókulcs és a különféle adókedvezmények (elsősorban az építőiparban) visszavetették az adóbevételeket a bruttó hazai termék megközelítőleg 2,1 százalékára. 

Egy megfelelően „belőtt” egységes adókulcs mellett ugyanis nem éri meg a sikkasztással járó kockázatokat vállalni, a viszonylag alacsony adó pedig ösztönző hatású mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak. Fontos szempont, hogy a progresszív adózásról az egykulcsosra való áttérés 2005-ben jelentősen csökkentette a bürokráciát, a visszatérés most a különféle jövedelmek szerinti adókategóriákhoz ismét elbonyolítaná a dolgokat. Bár a világ 2005 óta sokat fejlődött, Románia digitalizációs szintje messze áll attól, hogy egy gombnyomásra minden pénzügyi adat követhető legyen…

Ha mégis erőltetni fogják a progresszív adózást, nem mindegy, hogy milyen jövedelemintervallumok szerinti adókulcsot állapítanak meg, beleértve az osztalékokat stb., elkerülendő, hogy a progresszív adózást nagyrészt csak az alkalmazottak fizessék meg. Ha marad az egységes adó, maximum annak mértékén lehetne vitatkozni, összefüggésben a társadalombiztosítási, egészségügyi járulékokkal. Ma egy alkalmazott ugyanis bérének mintegy 40 százalékát fizeti be az államkasszába. Ami pimaszul sok.