2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szabadtéri oktatási tevékenységekre

Az Európai Befektetések és Pályázatok Minisztériuma nevelésre és képességfejlesztésre írt ki pályázatot, melyre október 27-étől, szerdától lehet pályázni szabadtéri nem formális oktatási tevékenységekre.

Az „Educaţie nonformală în sistem outdoor” címmel meghirdetett pályázat céljai között szerepel a korai iskolaelhagyás jelenségének csökkentése a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok körében, valamint a vidéki iskolai közösségekben. Ugyanakkor a közoktatásban részt vevő pedagógusok továbbképzése is annak érdekében, hogy a diákok szükségleteire összpontosító oktatási módszereket sajátítsanak el és alkalmazzanak, megfelelően befogadó iskolai légkört szolgáltatva a diákok számára.

A célcsoport: a közoktatásban részt vevő 0–X. osztályosok, a hangsúlyt a roma közösséghez tartozó, valamint vidéki, esetleg fogyatékkal élő, illetve szociálisan hátrányos közösségekhez tartozó diákokra helyezve. Ugyancsak célcsoportként pályázhatnak a pedagógusok és az iskolai kisegítő személyzet. „A tanulás lehet szórakoztató, lehet mozgalmas, kreatív, ezzel a programmal mi pont ezt támogatjuk: olyan tanórákat, amelyeket a szabadban tartanak és amelyekhez különböző alternatív módszereket használnak a tanárok: a sportot, a művészetet, a zenét, bármit, ami érdekessé teszi a tanulást, ami megakadályozza az iskolaelhagyást! A projekt összértéke 15 millió euró, erre megyei tanfelügyelőségek, iskolák, az oktatási minisztérium alá tartozó ügynökségek, iskolai tanácsadó szolgáltatók, vallási intézmények vagy egyesületek, a társadalmi befogadásért felelős kormányzati intézmények, civil szervezetek pályázhatnak” – tájékoztatott Csép Éva Andrea parlamenti képviselő. 

A pályázatokat a MySMIS 2014 informatikai rendszeren október 27-én 16 órától fogadják, a beküldési határidő: december 27-én 16 óra. 

A pályázattal kapcsolatos részletek és formanyomtatványok a https://mfe.gov.ro/pocu-lanseaza-apelul-competitiv.../ honlapon találhatók.

Fotó: Nagy Tibor