2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tanulás a jövő kulcsa

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja pályaorientációs nyílt napokkal várta az érdeklődőket január 21–22-én a kolozsvári MCC központban.

Zsiga Karola, az erdélyi Középiskolás Program koordinátora szerint a nyílt nappal a cél az volt, hogy azok a diákok is részesülhessenek az „MCC-s életérzésben”, akik még nem ismerik az egyesület tevékenységét. Továbbá elmondta, hogy a járványügyi korlátozások miatt a kolozsvári pályaorientációs nyílt napon ugyan csak 80 diákot tudtak fogadni, de január 27-e és 28-a között szinte mindegyik MCC oktatási központban tartanak nyílt tevékenységet, ahová várják az érdeklődőket. 

Péntek délután KáPénteket tartottak, mely program alapvetően a kapcsolatépítést helyezte előtérbe, itt a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni egymást, illetve az MCC erdélyi csapatát is.

A szombati, egész napot felölelő rendezvény a pályaorientációra, a továbbtanulás elősegítésére épült. A programot dr. Batiz Enikő, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Karának oktatója nyitotta meg, Karriertervezés és a jövő szakmái címmel tartott érdekfeszítő előadást, ezt párhuzamos workshopok és interaktív előadások, beszélgetések követtek a nap folyamán. 

Továbbá bemutatkozott az MCC erdélyi Középiskolás Programja (e-KP), Kolozsvári Egyetemi Programja (KEP), illetve Problema Solvenda România (PSR) című, középiskolásoknak szóló kétnyelvű problémamegoldó versenye is. A workshopokat Csepei Helga és Fugel Edina vezette, míg az interaktív, kötetlen beszélgetésekre sikeres kolozsvári egyetemistákkal került sor. A rendezvény során Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója kifejtette, hogy „az MCC Középiskolás Programja iránytű szeretne lenni a továbbtanuláshoz. Az ingyenesen biztosított színvonalas előadásokra, e-learning kurzusokra és nyelvórákra olyan motivált erdélyi középiskolásokat várunk, akik meg szeretnék érteni a XX. és XXI. század legfontosabb társadalmi, gazdasági és politikai eseményeit”. A kétnapos programra Erdély minden szegletéből érkeztek résztvevők.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdetett a hasznos tananyagok, társadalomtudományok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. A tehetséggondozó intézmény iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira január 30-ig várják a középiskolások jelentkezését. 

Ősszel összesen 724-en kezdték meg tanulmányaikat az MCC erdélyi Középiskolás Programjában, amely hét erdélyi városban (Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsi- szentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen) kínál ingyenes képzést a fiataloknak.