2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az idei hűvös időszakban újra divatba jött a VÁSÁRLÓTÁSKÁRA, illetve a papírból készült vásárlószatyorra emlékeztető formájú, közepes vagy nagy méretű táska, mely szögletes, hosszában fordított téglalap alakú, és kézben illik hordani. 

A pliszírozott MINI ISKOLÁSSZOKNYÁK láttán jön, hogy visszatérjünk az iskola padjaiba. Ezeket a rakott szoknyákat főként túlméretezett ingekkel és bomberdzsekikkel viselik. 

A ’40-es évek végére visszarepítő, klasszikus szabású, ÁLLATMINTÁS ruhák és kabátok is ismét divatosak idén. Aki ilyent visel, meglepően elegánsnak fog hatni. 

Az őszi-téli szezonban divatos a BŐRKABÁT, ha bélelt és klasszikus a szabása. Bármilyen viselethez megfelelő, amíg be nem köszönt a tél.

Egy másik divatújdonság a térd fölé erő, ezüstös vagy aranyos hatású, METALLIZÁLT csizma, mely elegánsan kivillan a középhosszú (midi) ruhák alól is. 

A SELYEMBŐL és a selyemhatású anyagokból (például szatén) készült ruhadarabok idén is divatosak lesznek, ha a megdrágult gáz miatt lesznek olyan meleg helyiségek, ahol viselhetjük. 

Ha fényes és matt anyagokból készült ruhadarabokat társítunk, még divatosabbak leszünk. Például szoknya és blúz esetén egy sötét színű, matt hatású blúzt egy fényesebb szoknyával. Ha az anyaga nagy mintás, még érdekesebb lesz a hatás. 

Idén nemcsak a kigépelt paplanhatású anyag kúszott ruháinkra, hanem a klasszikus kockás flaneltakaró is. Nem csupán ingek és kötényruhák, hanem ruhák és nadrágok is készülhetnek ezekből a többszínű NAGY KOCKÁS anyagokból. 

Az eredetileg munkaruhának szánt SALOPÉTA is jellegét veszti idén, és szabása folytán sportos mivoltából elegáns divatdarabbá lép élő, irodai viseletnek is megfelelő lesz.

A férfias stílusú, kockás kosztümöt az Egyesült Királyság volt miniszterelnöknője a hatalom ikonikus szimbólumává emelte. Így ezt ma már THATCHER-KOSZTÜMKÉNT emlegetik. 

A vastag, kockás szövetből készült kosztüm után kontrasztként említsük meg a hosszú, fekete, csipkéből készült ÁTTETSZŐ RUHÁT, mely elég sokat enged láttatni, és inkább egy nyáréji lenge hálóingre hasonlít. Kérdés, hogy hol lehet majd felvenni?

A LIGHT GRUNGE nem más, mint a ’90-es évek csillogó rockdivatja, egy-egy csipke harisnyanadrággal, tüllszoknyával vagy trapéznadrággal megszelídítve… 

A MAGAS VÁLLAK is ismét divatosak idén, főleg a felsőruházat esetében, mint a dzsekik, kabátok. 

Az örök divat FEHÉR ING továbbra is elegáns viselet, és ezúttal leginkább a fekete öltözék szigorúságának megbontásában van szerepe.

Divatújdonság az IRIZÁLÓ, azaz fényvisszaverő anyagokból készült ruházat. Ezek az anyagok több különböző színben verik vissza a fényt, egy kristályprizmához hasonlóan. 

Egy másik érdekesség a virág- vagy egyéb mintás HARISNYANADRÁG, melyet azonos mintájú cipővel, kesztyűvel, illetve sállal illik viselni.