2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Az évszakváltás nemcsak az emberre, hanem az állatokra is képes negatívan hatni, főleg az idősebb, beteg, érzékeny egyedekre. Ezért az ősz beköszöntével fontos felkészíteni a házi kedvenceket, hogy az immunrendszerük a tél beállta előtt megerősödjön, a betegségekkel szemben ellenállóbbakká váljanak. 

– Melyek a gondoskodó gazda legfontosabb teendői ilyenkor, késő ősszel? – kérdeztük a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét, dr. Pálosi Csabát.

– Ősszel mindenekelőtt hasznos lehet egy jó vitaminkúra, megfelelő ásványi anyagokkal kiegészítve, természetesen figyelembe véve az állat életkorát. Fontos, hogy az állatok legyenek beoltva és féregtelenítve. A globális felmelegedés egyik következménye a több parazita, ezek az enyhébb időben tovább élnek és aktívabbak, a bolhák úgyszintén. Ezt elsősorban az enyhébb ősz és tél okozza, de az átlaghőmérséklet megemelkedése is. A kullancsok által okozott, kutyákra veszélyes betegség a babéziózis, ami végzetes kimenetelű lehet, ezért fontos a külső élősködők elleni védekezés is. Külön meg kell említeni a nálunk is most már egyre gyakrabban előforduló szívférgesség megelőzésének a fontosságát. 

– Meg lehet előzni az állatok légzőszervi megbetegedéseit?

– Az évszakváltás idején előfordulhat olyan ragályos vírusos fertőzés is a kutyáknál, mely az emberek között terjedő influenzára hasonlít, ez a kennelköhögés. Macskáknál a macskanátha okozhat bosszúságokat, a kijáró macskák kétharmada fertőzött ezzel a vírussal. A kinti hőmérsékleti ingadozások miatt előtérbe kerülnek a légzőszervi megbetegedések, amelyek szezonálisak, akárcsak az embernél. Ezért fontos, hogy kennelköhögés ellen is legyen beoltva a kutyánk, a kijáró cicákat pedig egy évben egyszer érdemes beoltani a macskanátha elleni védőoltással.

Az idült ízületi problémákkal küszködő idős állatok számára a porcpótló készítmények és lazacolaj hosszú távú használata javallott, ugyanúgy a gerincproblémákban szenvedő idős (és nem csak) állatok esetében is. Fontos a meleg kuckó előkészítése télire (ha lehetséges, előszobás kutyaház, esetleg valamilyen fűtés az idős állat esetén).

– Időnként megugrik az elcsatangolt állatok száma. Ez is évszakhoz köthető, vagy csak véletlenszerű jelenség?

– Sokunk számára ismerős, hogy tavasszal meg ősszel csúcsosodik a párzási időszak, ezért mind a kutyák, mind a macskák, amennyiben nem ivartalanították őket, elszöknek, és a lakhelyüktől távolra csatangolhatnak. Ebben az időszakban gyakoribbak a hormonok által feltüzelt konfliktusok és az autós balesetek is, az orvosi rendelőkben megugrik a traumatológiai esetek száma.

– A szabadban tartott állatok milyen további veszélyeknek vannak kitéve?

– A kijáró állatokra veszélyt jelentenek a kihelyezett rágcsálóirtók, amelyek 2-3 nap után vérzékenységet okoznak. Ha a gazdi azt tapasztalja, hogy a háziállata mérget fogyasztott, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis időben hánytatással meg lehet oldani a problémát. Ugyancsak ebben az időszakban előkerülnek a fagyálló folyadékok, ezért vigyázni kell, nehogy beleigyanak a házi kedvencek. Az etilénglikol mérgezés főleg a kíváncsi macskákra jellemző. 

A szabadban tartott állatokra az őszi időszakban fokozottan érdemes odafigyelni, ugyanis az energiaigényük kétszeresére nő, ezért több élelmiszert kell adni nekik. Fontos, hogy mindig legyen víz előttük, figyelni kell arra, hogy az ne fagyjon meg, ugyanakkor szénhidrátban gazdag élelmet kapjanak, a fekhelyüket pedig téliesíteni kell. 

Fotó: Tamás Csaba