2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az október 4-én megtartott önkéntesség témájú konferenciának a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara adott otthont. Az esemény egy nyertes felsőoktatási Erasmus+ pályázat keretében jöhetett létre, célja az önkéntesség népszerűsítése, támogatása, elismertetése és munkaerőpiaci hasznosításának szemléltetése a fiatalok körében. Olyan helyi, regionális, országos és nemzetközi szervezetek mutatták be az önkéntességre irányuló programjaikat, mint a Salvatore Egyesület (Sepsiszentgyörgy), az Outward Bound Románia, a Szent Balázs Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Az eseményen a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatói, továbbá a Sapientia egyetem közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakának hallgatói és tanáraik is részt vettek. A diákok olyan tevékenységeket gyakorolhattak, mint az elsősegélynyújtás, defibrillálás, újjáélesztés. 

A program két részre oszlott. Az első felében a köszöntéseket követte a Salvatore egyesület által nyújtott elsősegély-bemutató, amelyen a résztvevők mentőtisztektől tanulhatták meg, hogyan nyújtsanak elsősegélyt, hogyan defibrilláljanak, és mi a teendő, ha valaki fuldoklik vagy elveszíti eszméletét. Az elsősegélynyújtás célja nem elsősorban a gyógyítás, hanem a baleset vagy rosszullét következményeinek csökkentése és a további állapotromlás megakadályozása. A folytatásban a fiatalok információkat kaptak arról, hogyan lehet önkéntes munkát végezni Európában, melyek az EU által támogatott nemzetközi önkénteskedés lehetőségei. Később az Outward Bound Romania projektmenedzserével és három külföldi önkéntessel lehetett beszélgetni, ők elmondták a tapasztalataikat, és bemutattak egy weboldalt, amelynek segítségével különböző országokba lehet önkéntes munkára jelentkezni. A délelőtt utolsó előadásával a Szent Balázs Alapítvány mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. 

A program második részét a Caritas önkénteskoordinátorai nyitották meg, akik a Szent Balázs Alapítványhoz hasonlóan önkéntes lehetőségekről és szervezetük működéséről tájékoztatták a hallgatóságot. A bemutatókat követően a Marosszéki Közösségi Alapítvány projektmenedzsere megosztotta tapasztalatait arról, hogyan lett önkéntesből munkavállaló. Zárásképpen a Sapientia két hallgatója, Imets Dorottya és Székely Johanna bemutatott egy általuk végzett kutatást, melyben az önkénteskedés jellemzőit vizsgálták a középiskolások körében. Nem ez volt az első eset, hogy a Sapientia ilyen jellegű tevékenységeknek biztosított színteret. Közel egy évtizede Légy te is önkéntes! címmel toboroztak diákokat arra, hogy vegyenek részt különböző civil szervezetek önkéntesprogramjaiban. Akkor az egyetem honlapján a következők jelentek meg: 

„Karunk célja felhívni a figyelmet az önkéntesség fontosságára, erősíteni a civil elkötelezettséget, bevonni a hallgatókat, oktatókat és személyzetet a közért végzett értékes munkába. A Sapientia kezdettől fogva része volt Marosvásárhely közösségi életének. Volt és jelenlegi diákjaink közül sokan tevékenyek valamely civil szervezetben.”

Végezetül elmondható, hogy a tanárok és a diákok véleménye is egybehangzó volt abban a tekintetben, hogy a konferencia sikerrel zárult.

Ravasz Viktória