2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országunkban egy ideje már be van tiltva a kerti hulladék égetése. Ezeknek az elszállítása időponthoz kötött, általában csupán évi két alkalommal történik meg. Már annak is nagy problémát okoz a fűnyesedék folyamatos termelődése és ennek tárolása az elszállítás időpontjáig, akinek egypár négyzetméteres udvara van. 


Fotó: Szigeti BotondAz udvaron és kertben keletkezett nagy mennyiségű ágmaradvány és zöldhulladék mellett, akár még egy egyszemélyes háztartásban keletkezett konyhai hulladék is nagy mennyiségű lehet. Ezeknek a hulladékoknak az újrahasznosítására a komposztálás folyamata ad lehetőséget. Fontos azonban tudni azt is, hogy a helyes komposztálás elvégzéséhez néhány szabályt be kell tartani. Sokan azt mondják, hogy ők nem foglalkoznak ilyesmivel, mivel kellemetlen szagot áraszt, és a kis udvaron nem akarnak helyet foglalni ilyesmivel, inkább elszállíttatják a zöldhulladékot.

Itt az első tévhit, mivel egy jól megépített komposzthalom környezetében nem lehet a kellemetlen szagokat érezni, még az érési folyamat alatt sem. A komposzt megérése után pedig ez kellemes avarszagot áraszt.

A másik tévhit az, hogy nagyon nagy helyet foglal, és esztétikailag is kifogásolható. Ez az állítás sem állja meg a helyét, mivel a hulladék mennyisége alapján egy akár fél négyzetméteres hely is elegendő, de az általánosan optimális méret az 1-1,2 m2. 

Miből készülhet egy komposztáló?

Lehet vásárolni is különböző barkácsboltokban komposztálóedényeket, de mi is könnyedén összeállíthatunk egyet, összesen négy darab raklapra van szükségünk. Ezeket négyzet alakban összeillesztjük, ezt lehet akár egyszerű drótozással is, hogy a komposzt megérte után könnyebben hozzáférjünk.

Hogyan készítsem a komposztot?

A komposztálásért különböző mikroorganizmusok felelnek, ezért az ő igényeik kielégítése a legfőbb feladatunk a komposztáló összeállításakor. Ha nem megfelelő körülmények alakulnak ki számukra, akkor az anaerob baktériumok fognak elszaporodni, és ezek bomlasztásának hatására jön létre a kellemetlen szag. Az aerob lebontó baktériumoknak oxigénre van szükségük, ezért a komposztáló alsó részébe helyezzünk gallyakat és ágakat, ezáltal alulról és felülről is el lesz látva friss oxigénnel. 

Mit tehetek a komposztálóba?

Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mit milyen arányban adagolunk, és mikor. A tavaszi metszés során keletkezett ágmaradványokat érdemes felaprítani, és a nyár során keletkező fűnyesedékkel keverni. Konyhai hulladékból érdemes a citrusféléket kiválasztani, mivel a nagy mennyiségű vegyszer hatásásra nehezebben bomlanak le. A diófa levele is problémás kérdés. Hogy tehetjük-e a komposztba vagy sem, a mennyiségtől függ. Kis adagokban fel lehet használni ebből is, de ha egy kis komposztálót diólevéllel töltünk meg, nem fog lebomlani megfelelőképpen, és a keletkezett komposztban nagy mennyiségű juglon lesz. A másik nagy dilemma a falevelek és a szőlő levelének vagy akár a kiskertből származó növényi hulladékoknak a használata, ha ezeken betegség jele vagy gombás tünetek látszanak. Ezek felhasználása nem javasolt csak nagy mennyiség esetén, amikor a komposzt belseje fel tud melegedni 60-70 Celsius-fokra. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a gombák szaporító képletei áttelelnek, és jövőre befertőződik a kiskertünk. Ha ezeket a növényi maradványokat is mindenképp komposztálni szeretnénk, fontos figyelni a komposzt belsejében található hőmérsékletet. Amikor 60-65 fokon van a belső hő, javasolt megforgatni a halmot, így van esély arra, hogy a gombák nagy része elhaljon. Ezzel szemben az egészséges lombot bátran beletehetjük. 

Ha ezt a folyamatot elvégezzük, nemcsak a kerti hulladéktól szabadulunk meg, hanem értékes szerves anyagra is szert tehetünk, amit nem csupán a kertben használhatunk fel, hanem a cserepes növényeink talaját is gazdagíthatjuk vele.

Mit tehetek, ha tömbházban lakom, de szeretnék komposztálni?

Ha egy adott lakóparkban több személynek van ilyen igénye, akkor könnyedén megvalósítható a tömbházak körül is. Külföldön egy jól bevált módszer, hogy a termelő, akitől vásárolnak, heti egyszer elviszi a konyhai hulladékot. Idővel talán itt is fog működni akár ez a hasznosítási mód is.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban is egyaránt öröm!

Szigeti Botond