2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az eset, amiről írok, egy Vaslui megyei faluban történt, ahol még mindig a középkort idéző hiedelmek élnek. A moldvai megyékben, különösen Vasluiban, hatalmas károkat okoztak az utóbbi időben jégesővel érkező viharok. Amit, ha megelőzni nem is, de legalább mérsékelni lehetett volna a korábban a falu határába telepített jégkármérsékelő rakétákkal. Ezeket sok helyen – megyénkben is – sikerrel alkalmazzák. 

Nos, a minap a falusiak egy feltüzelt csoportja szekerekkel, gépkocsikkal vonult a rakétakilövő ponthoz, és a szakemberek tiltakozása ellenére megakadályozta a jégesőt megelőző akciót. Holott, ha ezeket a rakétákat fellövik, azok a felhőkben felrobbannak, és olyan anyagot terítenek szét, ami meggátolja a jégeső kialakulását. A bizonyára a pálinkától erős és bátor falusiak, akikről azt állítják, ritkán vannak tiszta pillanataik, azt mondták, harangszóval űzik el a vihart.

Sajnos nem így történt. Hiába húzták meg a harangot, a vihar és jégeső hatalmas károkat okozott.

Normális ésszel nehezen felfogható az eset, de ha körülnézünk az országban, már nem is csodálkozunk annyira. Elég, ha az Eurostat nemrégi felmérésére utalunk. Eszerint ugyanis Romániában van a legkevesebb diplomás a lakosság 25 és 34 év közötti korosztályában. Nyílt titok, hogy tavaly az Európai Unió 25 és 34 év közötti lakosságának 41 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel. És ebből a szempontból Románia az utolsó helyen áll a tagországok között. 

Az uniós tagállamok célul tűzték ki, hogy 2030-ra 45 százalékra növeljék a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25–34 éves uniós lakosság arányát, Romániában tavaly a 23 százalékát tette ki a lakosságnak az ilyen szintű végzettséggel rendelkezők aránya. Az uniós országoknak csaknem fele – Luxemburg, Írország, Ciprus, Litvánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Svédország, Dánia, Spanyolország, Szlovénia, Portugália és Lettország – teljesítette már a célkitűzést.

Ugyanakkor az EU-ban még mindig Romániában a legnagyobb a közúti balesetben elhunytak aránya, magyarán a közlekedésbiztonság terén utolsó az unióban, Románia lakossága az utolsó helyen áll az Európai Unióban az alapvető digitális készségek terén, nálunk a legnagyobb a korai iskolaelhagyók száma, itt van a legtöbb kiskorú leányanya.

Ez az államelnök „művelt Romániája”! A kampányprojekt, mint a politikában általában, nála is olcsó szlogennek bizonyult. Olyan „műveltek” a példában szereplők (és nem csak), mint a sötét középkorban. És ez csupán egyetlen eset volt…