2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség húsvét előtt idén is nagyszabású ellenőrzésbe kezdett. 

A húsvétot megelőző bevásárlási láz közepette ajánlott fokozott figyelmet fordítani arra, hogy mit és honnan szerzünk be – kongatják a vészharangot a fogyasztóvédők, akik az ünnepet megelőző ellenőrzések során lejárt szavatosságú élelmiszerekre is bukkantak.


A Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség húsvét előtt idén is nagyszabású ellenőrzésbe kezdett, elsősorban az ünnepre jellemző élelmiszereket (bárányhús, tojás, kalács, sütemények, édességek) vizsgálták. Anica Cârstea sajtószóvivő elmondta, április elejétől 92 esetben vizsgálódtak és 6 ezer lej értékben vontak ki a forgalomból lejárt szavatosságú, illetve hiányosan felcímkézett élelmiszereket. A tapasztalt rendellenességek miatt 103 ezer lej értékben róttak ki bírságot a kereskedőkre. A szóvivő szerint főként a kisebb, vidéki boltok kerültek fel a fogyasztóvédők feketelistájára, ugyanis néhány Maros menti településen lejárt szavatosságú tojást kínáltak eladásra, ugyanakkor nagy tételben megvásárolják például a süteményeket, kekszeket, majd újracsomagolják kisebb kiszerelésben, amelyen nincsen feltüntetve, hogy meddig fogyasztható az adott élelmiszer.
Dr. Csomóss Miklós, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főfelügyelője óvatosságra inti a lakosságot a húsvéti bevásárláskor: a tojás esetében fontos, hogy legyen rápecsételve a szavatossági idő, valamint a származási hely kódja, ami biztosítéka annak, hogy engedéllyel rendelkező helyről származik. A bárányhúst is engedélyezett forgalmazótól kell beszerezni és megbizonyosodni, hogy van rajta szavatosságot jelző pecsét. Biztonságosabb a piacokról megvásárolni, ahol biztosított az állatorvosi vizsgálat. Amennyiben élő bárányt vásárol valaki, mindenképpen az engedélyezett vágópontokon vágassák le – figyelmeztetett dr. Csomóss Miklós.
A bárányhús-forgal-mazókat mától kezdik ellenőrizni a felügyelők.