2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A következő három évben a kormány ismét leépítésekkel, prémiumok levágásával csökkenti a költségvetési hiányt.

 

A következő három évben a kormány ismét leépítésekkel, a tizenharmadik fizetés megvonásával, a vakációs prémiumok levágásával csökkenti a költségvetési hiányt, jövőre is befagyasztják a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényben szereplő szorzókat.

Az újabb megszorító intézkedések a Mediafax által megszerzett, 2012–2014 közötti pénzügyi-költségvetési stratégiában szerepelnek. A tervek szerint 2012-ben 3 százalékra csökkenne az államháztartási hiány, 2013-ban 2,4%-ra, 2014-ben 1,9%-ra. A dokumentum szerint az említett időszak kiadás-politikája továbbra is szigorú lesz, a deficit csökkentését leépítésekkel, a tizenharmadik fizetés, az ételjegyek, a vakációs prémiumok megvonásával érik el, és utalnak a „nyugdíjpont befagyasztására” jövő évre.

Jövő évben is kizárólag szabadnapokkal jutalmazzák a túlórát.

A személyzetcsökkentés révén jövőre 1,24 millióra csökken a közalkalmazottak száma. Tavaly decemberben Emil Boc kormányfő közölte, hogy az állami alkalmazottak száma 1,27 millióra csökkent.

„2012-ben a bérkeret 42,5 milliárd lej, azaz a nemzeti össztermék 7,1%-a. A bérkeret oly módon nem haladja meg a GDP 7,1%-át, hogy megvonjuk a tizenharmadik fizetést, a vakációs prémiumot, csökkentjük az állami alkalmazottak számát, folytatódik az a gyakorlat, hogy minden hét eltávozott alkalmazott után egy újat lehet felvenni, befagyasztjuk a nyugdíjpont értékét, alkalmazzuk a bérezésre vonatkozó jogszabályokat”, áll a dokumentumban.

A bérezésekkel járó kiadásokat 2013-ban és 2014-ben is korlátozzák a nemzeti össztermék 6,7%-ára, illetve 6,4%-ára.

Ugyanakkor folytatják a közszférában a bérezési kerettörvény „fokozatos bevezetését”, jövőtől az alapérték továbbra is 600 lej lesz, és a bérezési kategóriáknak megfelelő szorzókat továbbra sem alkalmazzák, akárcsak idén történt.

Jövőre a költségvetés személyzeti kiadásait úgy határozták meg, hogy számításba vették „a két részletben bevezetendő béremelést”. Ennek megfelelően 2012-ben a fizetések értékét teljes mértékben visszaállítják a 2010-es bércsökkentés előtti szintre.