2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkészítették a július közepén rajtoló 1. ligás labdarúgó-bajnokság menetrendjét. Pontosabban a Szuperligáét, hiszen ettől az idénytől kezdve nevet vált a román pontvadászat. No nem azért, mert a színvonal indkolná a pompázatosabb elnevezést, hanem mert egy olyan fogadóiroda lett a bajnokság fő támogatója, amelynek a nevében szintén benne van a szuper jelző.

A Szuperliga 2022–2023-as idénye ugyanolyan rendszerben zajlik, mint az előző, a szervező profi liga immunis maradt minden bírálatra, amivel a rendszert illették. Sokan kifogásolták (már évek óta), hogy az alapszakasz után megfelezik a pontokat, úgymond elveszik a csapatoktól, amiért megdolgoztak. De hát éppen ez a rájátszással rendezett bajnokságok logikája, a két lépcső. Az első részben a „továbbjutás” a tét, a másodikban (a rájátszásban) vannak a komolyabb meccsek, más sportágakban például egyáltalán nem számítanak az alapszakasz eredményei, csak kisebb előnyt jelentenek. Az viszont valóban kifogásolható, hogy az alsóház győztese a 3. helyezettel mérkőzik az európai kupaszereplés jogáért, hiszen akkor a 4-6. helyen zárók miért küzdöttek azért, hogy a elcsípjék a felsőházat?

Marad azonban ez az előírás, mint ahogy a kiesést eldöntő módszer is: a 15-16. helyezettek búcsúznak, a 13-14. helyen végzők pedig osztályozót játszanak a 2. liga 3-4. helyezettjeivel. (Ahol szintén marad az eredetileg járvány alatti szükségbajnokságként bevezetett egyetlen körből álló alapszakasz, hatcsapatos felsőház, két csoportos alsóház; meglehetősen igazságtalan rendszer, de hát ez a sportági szövetséget nem érdekli.)

A Sepsi OSK a program szerint mintegy „keretbe foglalja” a legerősebb ellenfeleit. Alaposan belekezd egy craiovai kiszállással, míg az utolsó két fordulóban a bajnok Kolozsvári CFR 1907 és az FCSB az ellenfél.

Az idén egyébként az odavágók mellett hat fordulót játszanak le, míg szokatlanul sok, kilenc forduló marad 2023-ra, ennek azonban az a magyarázata, hogy novemberben a katari vb miatt három hétig szünetel a bajnokság. (Érdekes, hogy decemberben viszont három fordulót vettek tervbe, akkor, amikor Katarban az elődöntőket és a döntőt játsszák.) Mellékelve a Sepsi OSK programja látható a bajnokság alapszakaszának első felében, azzal a megjegyzéssel, hogy a megadott időpontok csak tájákoztató jellegűek, az adott forduló szombati vagy szerdai napjára vonatkoznak, hiszen idén is három-négy napon át, péntektől hétfőig, illetve hétközi forduló esetén keddtől csütörtökig szórják szét a meccseket a közvetítő televízió igényeinek megfelelően. 


Fotó: a Superbet közösségi oldala
A Sepsi OSK programja

1. forduló (július 16.): CSU Craiova – Sepsi OSK

2. forduló (július 23.): Sepsi OSK – CFC Argeş 

3. forduló (július 30.): Petrolul – Sepsi OSK

4. forduló (augusztus 6.): Sepsi OSK – Aradi UTA

5. forduló (augusztus 13.): FC Voluntari – Sepsi OSK

6. forduló (augusztus 20.): Kolozsvári FCU – Sepsi OSK

7. forduló (augusztus 27.): Sepsi OSK – Rapid 1923

8. forduló (augusztus 31.): FCU Craiova 1948 – Sepsi OSK

9. forduló (szeptember 3.): Sepsi OSK – CS Mioveni

10. forduló (szeptember 10.): Chindia – Sepsi OSK

11. forduló (szeptember 17.): Sepsi OSK – Botosáni FC

12. forduló (október 1.): FC Hermannstadt – Sepsi OSK

13. forduló (október 8.): Sepsi OSK – Konstancai Farul

14. forduló (október 15.): Kolozsvári CFR – Sepsi OSK

15. forduló (október 22.): Sepsi OSK – FCSB