2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Biztos kezdet egy biztosabb jövőért

Gyergyóalfalu után Marosszentgyörgyön nyitotta meg a napokban a második Biztos Kezdet Ház nappali központot a Gyulafehérvári Caritas. A Biztos kezdet egy biztos jövőért – integrált szociális ellátás kisgyermekes családok számára című, norvég alapokból finanszírozott projekt célja, hogy hat vidéki településen biztosítsák az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférést kisgyermekes, illetve babát váró családoknak. Maros megyében Marosszentgyörgyön indította útjára a Gyulafehérvári Caritas a projektet, amelynek keretében szakemberek fejlesztő tevékenységeket biztosítanak a 0–6 év közötti, hátrányos helyzetű gyerekeknek, hogy majd iskolásként ne legyenek hátrányban a kortársaikhoz képest. Ugyanakkor közösségi asszisztensek követik majd terhesség alatt a nők állapotának alakulását, és segítenek felkészülni nekik a gyermeknevelésre. A projekttel kapcsolatos részleteket kedden, a marosszentgyörgyi Iskola utcai helyszínen ismertették.

A nagyszabású szociális projektnek két összetevője van, az egyik a Biztos kezdet házak létrejötte, azaz nappali foglalkoztatóközpontok fognak működni a hat vidéki településen (Marosszentgyörgy mellett a Hargita megyei Gyergyóalfaluban, Gyergyóremetén, Zetelakán, Korondon és Oroszhegyen), ahol korcsoportonként célzott fejlesztés folyik szakemberek segítségével. Ezeket a központokat olyan eszköztárral szerelték fel, ami segíti a szakemberek munkáját, az egyensúlyozó hintáktól a bordásfalig és az összerakható, színes, játékos fejlesztő eszközökig. A másik pedig a közösségi asszisztensek jelenléte ezekben a közösségekben, akiknek nagyon fontos szerepük lesz abban, hogy már a várandós időszakban követni tudják a kismamák állapotát, orvosi vizsgálatokra irányítsák őket, amennyiben szükséges, felkészítsék a szülésre, a kisbaba érkezése után felmerülő helyzetekre.

Többek között a következő szolgáltatásokban részesülnek a családok: terhesgondozás, felkészítés a szülésre, gyermekágyas édesanyák támogatása, korai fejlesztő foglalkozás különböző korcsoportoknak, illetve egyéni fejlesztés. A pályázat elsősorban a korai nevelésről és fejlesztésről szól, a 0–6 év közötti gyerekeket célozza, szeretnének segíteni a családoknak abban, hogy a gyerekeiknek részük legyen a megfelelő fejlesztésben, hogy amikor iskolába kerülnek, ne legyenek lemaradva. 

Fotók: Nagy Tibor


Az infrastrukturális fejlesztések mellett az emberekbe is befektetnek

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere kiemelte, az infrastrukturális beruházások mellett fontos, hogy odafigyeljenek a szociális szükségletekre is, ugyanis hiába aszfaltozzák le az utcákat, vezetik be az ivóvizet, és építik ki a szennyvízhálózatot, ha az emberek szükségleteire, a szociális problémákra nem figyelnek oda. Nagyon sok település van, amely fejlődött, korszerűbbé vált, de kiürült, mert nem kezelték prioritásként a szociális szükségleteket. Hozzátette, a község 12 ezer lakosa közül mintegy kétezer a romák száma, és körülbelül ennyi azoké is, akik nehéz helyzetben élnek. Az évek során pedig egyértelművé vált, hogy a szociális segély, a tárgyi adomány hosszú távon nem nagy segítség. Olyan szolgáltatásokra, lehetőségekre van szükség, amelyek által tudásra tehetnek szert, szakmai tanfolyamon vehetnek részt, befejezhetik a tanulmányaikat, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy munkahelyet találjanak, és megélhetésre tegyenek szert. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a leendő anyáknak már várandósan szakemberi segítségben, egészségügyi ellátásban legyen részük, hogy felkészítsék őket a gyereknevelésre, illetve már az egészen kis gyerekek is olyan foglalkozásokban részesüljenek, amelyek segítenek nekik abban, hogy majd lépést tudjanak tartani a többiekkel az iskolában – hangsúlyozta Sófalvi Szabolcs, aki szerint, bár a norvég alapokból finanszírozott pályázat futamideje egy év, a lejárta után sem maradnak abba a közösséget támogató foglalkozások, az önkormányzat további 5 évig szeretné működtetni.


Sok gyerek él szegénységben

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója rámutatott, a statisztikai adatok szerint Románia lakossága csökken, ugyanakkor az ország lakosságának 23 százaléka relatív szegénységben él, a helyzet pedig ennél is rosszabb a gyerekek körében. Az adatok szerint a gyerekek több mint harminc százaléka, a három- vagy annál több gyerekes családokban nevelkedőknek a 41 százaléka nélkülöző. A projekt szükségességét az is alátámasztja, hogy 2020-ban országos viszonylatban Maros megyében volt a legmagasabb a kiskorú anyák száma – ismertette a romániai valóságot tükröző adatokat a Caritas ágazati igazgatója. A Gyulafehérvári Caritas ezen családok segítését tűzte ki célul a projekt keretében nyújtott szociális szolgáltatásokkal. Mint mondta, az a tapasztalat, hogy az óvodában, nulladik osztályban gyakran hallani, hogy a hátrányos helyzetű közösségekből származó gyerekek két-három évnyi lemaradással indulnak a társaikhoz képest. Az első hét év a gyerek életében meghatározó a későbbi boldogulására nézve, a korai fejlesztésben jártas szakemberek hangsúlyozzák, hogy ha a gyerek nem fejlődik megfelelőképpen, kimaradnak egyes fejlődési szakaszok, például egyévesen nem tanul meg kúszni, mászni, akkor később mozgáskoordinációs problémái lehetnek, illetve nehézségek adódhatnak az írással, olvasással, nem tud felzárkózni, és fennáll a veszély, hogy kimarad az iskolából.

Ludescher László megjegyezte, 12–13 éve létezik a kiváló együttműködés a szervezet és a marosszentgyörgyi önkormányzat között, és mint mondta, elismerésre méltó, hogy a községben nemcsak az infrastrukturális beruházásokra, látványos fejlesztésekre fektetnek hangsúlyt, hanem a hátrányos helyzetűek felkarolására is. – Hiába fektetünk kőbe, betonba, ha az emberekbe nem. Családközpontú megközelítés jellemzi Marosszentgyörgyöt, jelenleg is a község és a Caritas közösen a helyi szociális stratégián dolgozik, ami az elkövetkező 5–10 év fejlesztéseit alapozza majd meg – mutatott rá.Minden településen négy szakember

Márton Melánia, a projekt koordinátora szerint a cél az, hogy hat (egy Maros és öt Hargita megyei) településen biztosítsanak hozzáférést alapszolgáltatásokhoz kisgyerekes és babát váró családoknak. Gyergyóalfalu és Marosszentgyörgy után Zetelakán, Gyergyóremetén, Korondon és Oroszhegyen nyílik Biztos kezdet központ. A projekt időtartama 24 hónap, tavaly szeptemberben kezdődött el, és norvég alapokból, valamint a román állam támogatásával, illetve a Caritas saját forrásaiból valósítják meg. A projekt költségvetése több mint 3,5 millió lej, ebből mintegy 3 millió a norvég alaptól érkezik, 537 ezer lej a román állam hozzájárulása, 186 ezer lej a Caritas önrésze. A támogatás révén biztosítani tudják a központok működéséhez szükséges felszerelést, didaktikai eszközöket, fogyóanyagokat, valamint a terepmunkához szükséges járműveket. A Biztos kezdet csapata igen népes, 22 fős, minden településen négy szakember (szociális munkás, pszichológus, közösségi asszisztens és pszichopedagógus) foglalkozik a családokkal. A hat településen nyíló központokban 60 várandós nő, 120 kisgyerekes szülő és a gyerekeik, több mint 200 kiskorú részesül a szolgáltatásokból – ismertette a számadatokat a projektkoordinátor.


Az anyaméhtől az iskoláskorig

Borbély Ildikó szakmai koordinátor kiemelte, a projekt újszerűsége abban van, hogy a szociális szolgáltatások nemcsak a 0–6 év közötti gyereket nevelő családokat célozzák, hanem a várandós anyákat is, hiszen igen fontos, hogy tudatosítsák a szülőkben, az élet már az anyaméhben elkezdődik, az anya viselkedése, érzései hatással vannak a magzatra. A terhesség csupán az első lépcsőfok, azt követi a szülés, majd a szülővé válás, a csecsemőgondozás, a gyerek fejlődésének a követése, majd a szocializáció folyamata, a közösségbe kerülés, amikor a gyerek óvodába, majd iskolába kerül. – Ebben a folyamatban tudjuk támogatni a családokat. Nagyon fontos számunkra, hogy a gyerekek elérjék a veleszületett képességeik maximumát minden fejlődési területen, érzelmi, értelmi, kommunikációs, mozgási, valamint a szocializáció téren is. Fontos, hogy a családokkal foglalkozunk, azaz a központokba a gyerekek a szülőkkel együtt jönnek, hogy a szülői kompetenciákat is fejlesszük, annak érdekében, hogy a gyerek és a szülő közötti kapcsolat erősödjön – foglalta össze a tevékenységek lényegét a szakember.