2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt

Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt október 25-étől, hétfőtől nemcsak az óvodások és az elemisták, hanem minden évfolyam számára vakációt rendeltek el a hatóságok, a kényszerszünet két hétig tart. Az ország többi részéhez hasonlóan az utóbbi időben Maros megyében is egyre nőtt a koronavírusos esetek száma a diákok és pedagógusok körében, október elejétől mostanáig szinte megkétszereződött, az október 20-i adatok szerint 344 diáknak volt pozitív a tesztje.

A járvány gyors terjedése miatt újabb szigorításokat vezetnek be a napokban a hatóságok – jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán, miután a szigorító intézkedésekről tárgyalt a koronavírus-járvány kezelésében illetékes kormányzati tisztségviselőkkel. A tanácskozás utáni sajtónyilatkozatában az államfő kifejtette, az oktatási intézményeket erőteljesen érinti a járvány, egyre több a fertőzött diák és tanügyi dolgozó. Emiatt úgy döntöttek, hogy az október 25-én kezdődő vakációt – amely eredetileg csak az óvodásoknak és kisiskolásoknak szólna – kiterjesztik a közoktatás minden szintjére, és nem egy, hanem két hétig maradnak otthon a diákok.

Fotó: Nagy Tibor Október eleje óta megkétszereződött a fertőzött iskolások száma

Az utóbbi hetekben Maros megyében is sokat romlott a járványhelyzet az iskolákban, egyre több osztály kényszerült online tanrendre. A megyei tanfelügyelőség honlapján naponta közzétett jegyzék alapján október 20-án megyeszerte 91 tanintézet volt érintett, vannak iskolák, ahol egyszerre nyolc-tíz osztály kényszerült digitális oktatásra.

Október elejéhez viszonyítva szinte megkétszereződött a koronavírusos diákok száma, míg október elsején 139 osztály és mintegy 3200 diák vett részt online oktatásban a megyében, addig október 20-án, szerdán 327 osztály, több mint hétezer diák tanult így.

Október elsején megyeszerte 143 tanulónak volt pozitív a koronavírustesztje, e héten, szerdán már 344 fertőzöttről tudtak a hatóságok. A fertőzött iskolai személyzet – a pedagógusok és a kisegítő személyzet – száma is nőtt, október elsején 92-nek, e hét közepén pedig 123 pedagógusnak és a kisegítő személyzet közül 28-nak volt pozitív a koronavírustesztje – közölte lapunkkal Irimie-Matei Camelia, a tanfelügyelőség sajtószóvivője.


A pedagógusok alig több mint fele van beoltva

A Maros megyei tanfelügyelőség honlapján elérhető, október közepén frissített jegyzék szerint a megyében a pedagógusok több mint 56 százaléka van beoltva, a 6915-ből 3924-en mindkét dózissal vagy pedig az egyadagos vakcinával. A kisegítő személyzet körében ez az arány kisebb, a 2399 dolgozóból 1136-an éltek a védőoltás lehetőségével.


A megye 63 települése vörös besorolású

A megyében általában romlik a járványhelyzet, miközben az elmúlt héten 320–370 között volt a fertőzöttek száma, e hét szerdán 451-re, csütörtökön 459-re ugrott a napi esetszám. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság október 21-i, csütörtöki adatai szerint a megyében az utóbbi 14 napon 3426 személy esetében igazolódott be a fertőzés. Csütörtökön a megye 63 települése volt vörös besorolású, azaz a koronavírusos esetek száma meghaladta a háromezrelékes fertőzöttségi határértéket. Megyei viszonylatban a lista élén Mezőmadaras van, ahol csütörtökön 15,6 ezrelékes volt a fertőzöttségi arány, a községben az utóbbi 14 napon 25 esetet jegyeztek. Ezt követi Mezőkirályfalva, Jedd, Marosszentkirály és Mezőgerebenes, ahol meghaladja a tízet az ezer lakosra jutó fertőzések száma. Marosvásárhelyen csütörtökön 9,28 volt a fertőzöttségi arány, a megyeközpontban az utóbbi 14 napon 1369 személyről igazolódott be, hogy koronavírusosak.