2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óriási ezeknek a kórus- és hangszeres sorozathangversenyeknek a jelentősége, különösen, ha olyan nemes kulturális intencióval születnek, mint a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének olyan művészi produkciókkal történő szolgálata, melyek tisztaságához kétség nem férhet. A filharmónia lehetőségei is kiteljesednek az együttműködők lelkes tenni akarásában.

Az együttesek, kórusok vezetői – György Levente, Albert Zsuzsa, Nicolae Moldovan, Strausz Imre István, Remus Grama, Sikó Szidónia és Marton Szabolcs – példaértékű munkája a siker zálogaként szolgál mindannyiunknak, talán csak a Svájcból érkezett karmester-orgonista egója volt sokkal nagyobb a tudásánál.

A műsorok igényességéhez kétség nem fért. Az Eufónia karvezetője, Strausz Imre István igazi meglepetéssel is szolgált. Karl Jenkins Songs of Sanctuary című, 10 részből álló szerzeményét mutatta be kórusával, néhány hangszeressel és fantasztikus hittel. A szerző saját témájáról ezt mondja: „A fő ötlet egy modern dal (Adiemus) létrehozása volt olyan klasszikus formák felhasználásával, mint a rondó és a ternary. Magának a dalszövegnek semmi értelme. Az éneket egyszerűen csak egy másik hangszerként használják zenélésre, nem pedig üzenet közvetítésére. A d-mollban írt dal afrikai törzsi és kelta stílusú dallamok keveréke.” Ezt én is elmondhattam volna.

A kórusok általában a klasszikus karácsonyi műveket énekelték egyszerű vagy nehezebb feldolgozásokban, egyedül a zenetanárképző egyetemi kórus vállalkozott Marton Szabolcs vezetésével Csiky Boldizsár-, Szabó Csaba-, Bárdos Lajos-, Demény Dezső-, Petres Csaba-, Gerzsenyi Sándor-művekre. Ők a rendezvényen kívül léptek fel a Szent Antal jezsuita lelkészségi templomban.

A református Vártemplomban a Musica Humana női kamarakórus új karnagya, Sikó Szidónia vezetésével Karai József feldolgozásait énekelte hittel, áhítattal. A filharmónia vegyes kara György Levente és Albert Zsuzsa keze alatt a Keresztelő Szent János-templomban aratott nagy sikert karácsonyi műsorával.

Kérdésem lenne. Vannak-e még Vásárhelyen gyermekkórusok? Ifjúsági kórusok? Mikor és hol hallottuk a Művészeti Líceum kórusát utoljára? Debrecenben hallottam a vásárhelyi Ref. Kollégium kórusát énekelni a reformátusok találkozóján. Nagy sikere volt. Azóta?

 Az egyik szemem sír.