2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sokba kerülhet a külföldi mobiltelefon-használat

Az Európai Unióban mostanra már majdnem ugyanúgy telefonálhatunk vagy internetezhetünk az okostelefonunkon, mintha itthon lennénk. Azonban, ha nem uniós országban vagyunk,  csak akkor használjuk a telefonunkat, amikor valóban kell, mert óriási többletköltségekre kell számítani. 

Ha a telefonáláshoz feltöltőkártyát, vagyis prepayt használunk, nem kell tartanunk a többletköltségtől. Amennyiben viszont bérletesek vagyunk, és a telefonunk térképszolgáltatását akarjuk használni, inkább előre töltsük le a térképet, mert másképp a nyaralás értékét még egyszer kifizetjük a szolgáltatónak.

 Így járt Molnár Tibor Zsolt is, aki 900 eurós többletköltséggel tért haza, pedig nem is használta sokat a telefont. Szerbián akart keresztüljönni, és bekapcsolta a GPS-t. Az ország feléig sem jutott el, amikor elérte ezt az óriási összeget. Megkértük, hogy ossza meg tapasztalatait.

– Hogyan jött össze ez az óriási többletköltség?

– Elmentünk kirándulni, és Szerbiában bekapcsoltam az internetet, mert azelőtt elfelejtettünk offline – internet nélkül működő – térképet letölteni. Ahogy átléptük a határt, meg is kaptuk az első sms-t, hogy 50 euró a többletköltség. Az sms-ben megkérdezték, hogy igényeljük-e továbbra is, ha pedig igen, akkor küldjünk egy sms-t a „Da” szóval, és akkor megy tovább az internet. Kénytelenek voltunk elküldeni, mert térképünk nem volt. Folyamatosan kaptuk az értesítéseket, hogy még 50 euró, még 50 euró és így tovább. Amikor elértük a 300 eurót, felhívtuk az ügyfélszolgálatot, hogy állítsa le az internet-hozzáférést. Bár mi kikapcsoltuk a telefonon a mobilinternetet, azután jöttek az sms-ek, hogy újabb 50 euró többletköltségünk van. Mire nagy nehezen felvették a telefont az ügyfélszolgálatnál, és azonosítottuk magunkat, már 800 euró volt a többletköltség. Mire hazaértünk, 900 euró fölé emelkedett.

– Ezt egyszerre kellett kifizetni?

– Szerencsére nem. Mikor hazajöttünk, az volt az első dolgunk, hogy felhívtuk őket, hogy hogyan lehetne az összeget felosztani. A szerződés cégre szólt, ennyi pénzt nem tudtam volna kivenni. Akkor azt az ajánlatot kaptuk, hogy négy részletben fizessük ki.

– Ha jól értettem, itt még nincs vége a történetnek…

– Az első részletet kifizettük, és amikor érkezett a másodikra a számla, valami késedelem volt, viszont akkor mindenféle felszólítás nélkül levágták a szolgáltatást. Így már nem volt megoldás, hogy kifizetjük a második részletet, kénytelenek voltunk az adósságot mind megadni. Ha ez nem lett volna elég, ráadásul még meg is büntettek körülbelül 600 lejjel, mert késtünk. Miután mindent kifizettünk, visszakapcsolták a szolgáltatást.

– Ezután következett, hogy ott akarták hagyni a szolgáltatót, de ez sem ment zökkenőmentesen…

– Volt két szám, amelyet még októberben le tudtunk volna mondani. Bementünk a szolgáltatóhoz, elmondtuk a kérésünket, erre közölték, hogy valaki fel fog hívni. Ez meg is történt, de az illető személy nem tudta elintézni a kérésünket. Azt mondta, hogy az ügyet át kell adja az egyik kollégájának, aki napokon belül fog telefonálni. Ez nem történt meg, ezért visszatértünk az első ügyintézőhöz. November 9-én felhívott az az illető, aki a cégekkel foglalkozik, és akinél lehetőség nyílt arra, hogy lemondjuk a két számot. Ő azt mondta, ezt meg lehet tenni, de írásban kérvényt kell benyújtani. Meglepett, hogy még most is kötelező az írott dokumentum. De eleget tettünk a kérésnek, november 10-én elküldtük a kérést lepecsételve e-mailben. December 13-án, vagyis több mint egy hónappal később még mindig nem történt semmi. Ekkor bementem az egyik üzletükbe, és azt mondtam, addig nem vagyok hajlandó elmenni, ameddig nem orvosolják a problémámat. Az ügyfélszolgálatnál levő személy nagyon készséges volt, rögtön utána is nézett az ügynek, elmondása szerint november 10-én regisztrálták a kérést, mégsem jött semmi válasz. Bár az illető a fizikai személyekkel foglalkozik, megpróbált segíteni, online kapcsolatba lépett az egyik kollégájával, és ezt követően megszólalt a telefonom. Aki felhívott, azt állította, hogy nem kapta meg az e-mailt, amit a kollégája nem támasztott alá, mivel nála úgy jelent meg, hogy az a kéréssel megérkezett. Akkor megkértem őket, hogy azonnal zárják le a bérleteket. Már a jogi lépéseket tervezgettem. Miután letettük a telefont, szinte azonnal érkeztek az üzenetek, hogy a bérletek le vannak mondva, elfogadták a kérést. De csak december 13-tól, tehát nem november 10-től, amikor a kérvényt benyújtottuk. Végül majdnem fél évvel az első probléma után sikerült teljesen lezárni az ügyet. Azonban még karácsony előtt is felhívott az a személy, akivel először beszéltem, mert fogalma sem volt, hogy lezárult az ügy. Mondtam neki, hogy az a személy, aki az ügyemmel foglalkozott, valamilyen büntetést érdemelne. Akkor és ott megfogadtam, hogy ezentúl mindenkit megpróbálok lebeszélni arról, hogy az adott szolgáltatóval kössön szerződést. 

Molnár Tibor Zsolt

Fotó: Nagy Tibor