2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ-nek a kormányból való kizárását követelte az AUR

Az RMDSZ-nek a kormányból való kizárását követelték kedden a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói Marcel Ciolacu képviselőházi elnök parlamenti irodája előtt.

Az alakulat politikusai piros, sárga és zöld színű szalagokkal zárták el Ciolacu irodájának a bejáratait, és egy „UDMR, afară!”, azaz „Kifelé, RMDSZ!” feliratú molinót is kifeszítettek. 

„Az RMDSZ-nek a kormányból való kizárását követeljük! Ki tartja az RMDSZ-t kormányon? A liberálisoktól úgy tudjuk, nem ők álltak elő az RMDSZ-nek a koalícióba való bevonására vonatkozó javaslattal. Ciolacu úr az RMDSZ szolgája” – fogalmazott George Simion. Az AUR elnöke szerint a PSD és a PNL „két hete tétlenül tűri az RMDSZ provokációit”, bár már nincs szükségük a szövetségre a kormányban, hiszen a két nagy pártnak kényelmes többsége van. „Itt megvárjuk Ciolacu urat, lássuk, bejön-e ma, bár tudomásunk szerint nem nagyon jár be dolgozni” – tette hozzá.

Hétfőn az AUR elnöke azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnöknek be kell számolnia a parlament előtt a Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása kiváltotta „incidens” nyomán hozott intézkedésekről. Mint mondta, a képviselőház és a szenátus házbizottságában is kezdeményezték a kormányfő meghívását a parlamentbe, eredetileg azért, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedésekről számoljon be. „Most azonban egy újabb incidens, a magyar sovén oldal újabb provokációja után elvárjuk, hogy a miniszterelnök álljon a parlament és a közvélemény elé, és közölje, hogy milyen intézkedéseket hoztak” – fogalmazott. Hozzátette, alakulata arra is kíváncsi, hogy ki látta el az elmúlt napokban romániai magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar köztársasági elnök védelmét, illetve hogy érkezett-e erre vonatkozó igénylés az elnöki hivatal részéről.

Novák Katalin Kalotaszegen

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala