2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jegyvisszaváltás

A tavaly Marosvásárhelyre, október 30-ra tervezett László Attila-koncertet, amit a Kultúrpalota nagytermében tartottak volna meg, elhalasztották idénre, viszont nem kerül sor a pótlására most ősszel. A megvásárolt jegyeket vissza lehet váltani a jegypénztárnál – értesítettek a szervezők. 


Elektronikushulladék-gyűjtés Szovátán

Elektronikushulladék-gyűjtés lesz szeptember 23-án és 24-én Szovátán. A SMURD mellett a Farkas utcában lehet leadni azokat az elektromos és elektronikus eszközöket, amelyekre már nincs szükség – tájékoztat a város önkormányzata.


Mesedélután Kibéden

A kibédi református gyülekezet október 2-án, vasárnap 16 órakor a parókián mesedélutánt szervez kicsiknek és nagyoknak. Szerte Erdélyből érkeznek mesemondók, hogy történeteikkel megörvendeztessék a hallgatóságot. A mesedélután az I. erdélyi népmesemondók találkozójának népszerűsítő eseménye a Szóperencia Egyesület és a Tekergő Meseösvény Egyesület szervezésében, számos önkéntes közreműködésével. A rendezvényen való részvétel ingyenes, támogatást elfogadnak a következő programok megszervezésére. 


Szüreti mulatság Kelementelkén 

Szeptember 24-én, szombaton szüreti mulatságot szervez a Kisküküllő Borlovagrend a kelementelki szőlőhegyen. A program 10 órakor kezdődik a csőszök és a huszárok felvonulásával, 13 órától lesz a hivatalos megnyitó, amelyet kulturális és szórakoztató műsor követ. Fellép a Corax és a Defender együttes, a Fagyöngy citerazenekar, az erdőszentgyörgyi Százfonat, a gyulakutai Szivárvány és a marosszentannai Aranykalász hagyományőrző néptáncegyüttesek. Lesz helyitermék-kiállítás és vásár, gulyásparti, must- és borkostoló, valamint kézműves-foglalkozás is. A rendezvény tűzijátékkal zárul.


Cseréld el a könyved – irodalmi turkáló Marosvásárhelyen

Az Okulusz közösségi klub könyvcsereeseményén újakra válthatók a kiolvasott vagy pluszban lévő könyvek a SaladD’Art – Kovászna sétány 1. szám – vendéglő által nyújtott kellemes környezetben. Tízévesnél régebbi, megrongált könyvet nem lehet becserélni, egy személy legfeljebb tíz könyvet vihet, s annyit is hozhat el. Az eseményre szeptember 24-én 11-14 óra között kerül sor. 


Kulturális hétvége Andássytelepen

Szeptember 24-én délután 5 órakor a református templomban hálaadó istentiszteletet tartanak a XX. Kárpát-medence gyöngye néptánctalálkozó megnyitójaként, amelyen részt vesznek a meghívott néptáncosok és zenészek, majd a helybeliek népviseleti bemutatót láthatnak a falu utcáin. Az esti táncházban az Ördögszekér muzsikál. Vasárnap 10.15 órakor az andrássytelepi Boldog Gizella-templomban tartanak hálaadó szentmisét, majd az egykori bukovinai mesemondókra emlékeznek. Ezt követően emléktáblát lepleznek le a templom homlokzatán. 12.15 órakor a kultúrotthonban a Bukovinai székelyek nyomában című kötetet dr. Veress György Imola mutatja be. A kötet társszerzője a helyi gyökerekkel rendelkező Tóth Mária Orsolya, aki a 120 évvel ezelőtt Andrássy- és Eczkentelepre költözött családok világát ábrázolja. 13 órától kezdődik a nyolcadik bukovinai székely találkozó – tájékoztatott Tóth Sándor, a Hajdina Kulturális Egyesület elnöke. 


Marosjárai szilvafőző fesztivál 

A hét végén, szeptember 24–25-én tizedik alkalommal tartják meg Marosjárában a szilvafőző fesztivált. Szombaton jó hangulatot teremt a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék, fellép továbbá a Maros Művészegyüttes, Blaga Cristina, valamint a Magyarországról érkező Demecser város fúvószenekara, a Citrombanda. Vasárnap Ábrám Tibor és zenekara, a Dream Flow, valamint a Titán együttes szórakoztatja egyebek mellett a résztvevőket. A rendezvény tűzijátékkal zárul. A kétnapos fesztiválon lehet majd szilvaízet vásárolni, és a környékről származó kézművesek is bemutatják kínálatukat. A fesztiválon állandó fotó- és festménykiállítás is nyílik Albert Olga és Vajda György alkotásaiból.


Régiség- és kézművesvásár 

A marosvásárhelyi Promenada Mallban a hét végén – szeptember 23–25. között – régiség- és kézművesvásárt tartanak. A vásár délelőtt 10 órakor nyit és este 10 óráig tart nyitva. 


Szent Gellért-búcsú Csejden

Szeptember 25-én, vasárnap déli 12 órakor Szent Gellért-búcsút tartanak a csejdi katolikus templomban.


Idősek világnapja Balavásáron

A Balavásárért Egyesület október 2-án, jövő vasárnap 16 órától a Romantik vendéglőben szervezi meg az idősek világnapját, ez alkalommal a település tisztes kort megért lakóit köszöntik. A szervezők ünnepi műsorral is kedveskednek, Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművésznők Életfáim című előadásával. Az ünnepség szeretetvendégséggel és az ajándékok átadásával zárul.