2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ballagás a Bolyaiban

Jövő hét végén kezdődnek a ballagási ünnepségek. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzős osztályainak ballagására május 27-én kerül sor. A ballagás 8.30 órakor az utolsó osztályfőnöki órával kezdődik. A díszkörmenetre 9.30 órától kerül sor az iskolában és a Bolyaiak szobránál, innen a végzősök átvonulnak a Vártemplomba. Itt 10 órától kezdődik az ökumenikus istentisztelet. A ballagási ünnepség 11 órától a várudvaron lesz. 


Közeledik a határidő 

Május 25-e az egységes nyilatkozatok benyújtásának és a személyi jövedelemadó 3,5%-a civil szervezetek számára történő felajánlásának határideje – emlékezteti az adófizetőket az Adó- és Pénzügyi Hivatal. Az egységes adóbevallási nyilatkozatot azon természetes személyeknek kell kitölteniük és benyújtaniuk, akik egyénileg vagy társulási formában Romániában és/vagy külföldön jövedelmet valósítottak meg. Az adóhatóság az egységes nyilatkozat benyújtását elektronikus formában szorgalmazza, a privát virtuális tér használatával, illetve a https://www.e-guvernare.ro weboldalon, elektronikus aláírás használatával. A formanyomtatvány papíralapon is benyújtható, közvetlenül az adóhivatal iktatójában, vagy postai úton, átvételi elismervénnyel.


Általános állásbörze 

Május 20-án, pénteken délelőtt 9 órától általános állásbörzét tart a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség. Marosvásárhelyen a Művész mozi előcsarnokában, Segesváron, Marosludason, Szászrégenben és Szovátán az ügynökség munkapontján, Dicsőszentmártonban a Mihai Eminescu Művelődési Házban kerül sor az állásbörzére.


Helyi termelők vására a Superar gyermekkórussal 

Május 20-án, pénteken 8 és 19 óra között a Petry Bistro – Grill&Wine munkatársai újra megszervezik a helyi termelők havi vásárát a marosvásárhelyi Rákóczi lépcső alatti kisutcában. A házi élelmiszerek, italok, szörpök, kézműves termékek és ékszerek gazdag felhozatala mellett 17 órától zenei élmény is vár a látogatókra, a Caritas Superar gyermekkórus marosszentgyörgyi csapatának koncertjét lehet meghallgatni.


Régiség- és kézművesvásár

A marosvásárhelyi Promenada Mallban május 27–29. között délelőtt 10 órától este 10 óráig régiség- és kézművesvásárt tartanak. A kiállított tárgyak között bútort, ékszereket, festményeket, értékes régiségeket sorakoztatnak fel. 


Rákász Gergely Marosvásárhelyen és Vajdaszentiványon

Május 23-án, hétfőn 19 órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában Rákász Gergely orgonaművész koncertezik. A Lords of the organ, azaz az Orgona lordjai című műsor a hangszer legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat vonultatja fel. Az életörömöt sugárzó zenedarabok között szerepelnek Strauss és Sosztakovics keringői, Ravel Bolerója, Vivaldi Négy évszakának részletei. Jegyek a Kultúrpalota jegypénztárában kaphatók 30 lejes áron. A vajdaszentiványi eseményre május 24-én 19 órától a református templomban kerül sor. A belépés díjtalan. 


Üvegikonokat restaurálnak 

Május 23-29. között a Maros Megyei Múzeum Műtárgyvédelmi Osztálya a Néprajzi és Népművészeti Osztállyal közösen rendezi meg üvegikon-restauráló műhelyét. A marosvásárhelyi szervezők mellett az ország más múzeumaiból és intézményeiből is érkeznek szakemberek, így a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Társadalom- és Humántudományi Karának Történelmi Örökség és Protestáns Teológia Tanszéke, a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum, valamint a brăilai Panait Istrati Megyei Könyvtár képviselői is jelen lesznek. Az ART Statement Kft. és a Gyarmaty Company Kft. képviselői független restaurátorként vagy önkéntesként vesznek részt az eseményen. A műhely hét üvegikonból álló sorozat kutatását és helyreállítását tűzte ki célul, ezeket utólag kiállítják. A rendezvény megnyitójára május 23-án 13 órakor kerül sor. 


Áloméj az állatkertben 

A marosvásárhelyi állatkert fogyatékkal élő és krónikus beteg gyerekeknek és családjuknak június 10-én 18–20 óra között újra megtartja az Áloméj az állatkertben nevű rendezvényt. A különleges napot Dreamnight at Zoo néven először a rotterdami állatkert szervezte meg 1996-ban, azóta 288 állatkert csatlakozott a kezdeményezéshez a világ minden tájáról. Jelentkezni június 7-ig lehet Halmágyi Ildikónál a biroild@gmail.com e-mail-címen vagy a 0746-799-057-es telefonszámon.