2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Első házként szavazott a szenátus arról a – sürgősségi kormányrendeletet elfogadó – törvénytervezetről, amely által 700 lej értékű egyszeri támogatást kapnak azok a nyugdíjasok, akik 2000 lejt vagy annál kevesebb nyugdíjt kapnak. 

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „A pótlék része annak a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja megvédeni a munkahelyeket, illetve a rászorulókat segíteni a háború és járvány okozta válságos időszakban”.

Fejér László-Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: „A kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90%-os gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor. Ez a pótlék nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják. Ugyanakkor a júliusban kapott más nyugdíjkiegészítő juttatásokat sem számítják fel a 2000 lejes felső értékhatár kiszámolásakor.” A munkaügyi bizottság alelnöke hozzátette, hogy a jelenlegi pénztámogatást kizárólag a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg.

A kormánykoalíciót alkotó pártok áprilisban 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amelynek célja a kisjövedelműek és a vállalatok támogatása. Az intézkedések egy része május 1-től, a kisnyugdíjasoké július 1-től lép hatályba. (RMDSZ-tájékoztató)