2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hatékonyabb közigazgatást eredményez az a jogszabály, amelynek elfogadásáról az RMDSZ javaslatára döntött mai ülésén a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.

A jogszabály a közigazgatási törvénykönyvet módosítja, és arról rendelkezik, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátása végett együttműködhetnek más önkormányzatokkal, úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre. 

Az intézkedés, mutatott rá a közigazgatási miniszter, azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy például finanszírozást pályázzanak különböző beruházásokra. Országszerte több mint 1.500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2.000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok. Ezért van szükség arra a jogalapra, amely megengedi, hogy egy közalkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse – hangsúlyozta Cseke Attila.

„A települések fejlődését segítjük ezzel az intézkedéssel, és az önkormányzatok számára teremtettük meg a jogi keretet ahhoz, hogy jobb közszolgáltatásokat nyújtsanak” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es miniszter.

A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyekkel más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási gondot. 

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok lebonyolítása, illetve a helyi adók és illetékek kezelése. 

Az intézkedés fejlettebb településekhez, a vidék felzárkóztatásához és a fejlettségi szintkülönbségek csökkentéséhez vezet – zárta nyilatkozatát Cseke Attila. (RMDSZ-tájékoztató)

Cseke Attila fejlesztési miniszter

Forrás RMDSZ
Kapcsolódó cikkek:

Vadátjárók az autópálya fölött

2022-10-21 12:16:37 // Vajda György

Elkészült a civil szervezetek javaslata