2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több megyében – köztük Maros megyében – egyetlen családorvos sem látta el kézjegyével a szerződés meghosszabbítását biztosító iratot.

Ha a családorvosoknak nem sikerül egyezségre jutniuk az egészségbiztosítási pénztár vezetőivel és nem kerül sor szerződéskötésre, szerdától a betegeknek fizetniük kell a vizsgálatért – nyilatkozta a Népújságnak dr. Mihăescu Ileana, a Családorvosok Maros Megyei Egyesületének elnöke. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy a megyei pénztárnál nyomást gyakorolnának az orvosokra, a kiegészítő iratok aláírásához kötve feltételül az elszámolást biztosító havi jelentéseik elfogadását.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján nyilvánosságra hozott jegyzék (ezt mindennap frissítik) szerint tegnap délután a 11.800 családorvos közül 1129-en írták alá a keretszerződés kiegészítő iratát. Több megyében – köztük Maros megyében – egyetlen családorvos sem látta el kézjegyével a szerződés meghosszabbítását biztosító iratot. Ilyen helyzetben voltak még Fehér, Bákó, Bihar, Beszterce, Galac, Hunyad, Neamţ, Prahova, Szatmár, Szilágy és Vrancea megyék. Dr. Mihăescu Ileana szerint nagy valószínűséggel a többi megyében a családorvosok a pénztár képviselőinek nyomására írták alá a szerződést, Maros megyében azonban nem tapasztaltak ilyesmit a biztosítóház részéről. A Családorvosok Országos Szövetsége a hét végén közleményben utasította el azokat a vádakat, miszerint a szövetség képviselői a pénztáraknál tartózkodnak, „hogy megakadályozzák a családorvosokat a kiegészítő iratok aláírásában”. Kijelentették, esetleg amiatt tartózkodhatnak a pénztáraknál, hogy felügyeljenek a családorvosok havi jelentésének leadására, mivel a megyei pénztáraknál nyomást gyakorolnak az orvosokra, a kiegészítő iratok aláírásához kötve feltételül a jelentések elfogadását és közvetve a szolgáltatások kifizetését. A családorvosi szövetség törvénytelennek tartja a keretszerződés normáinak módosítását, és bírósághoz fordul – áll a hivatalos közleményben, amely szerint a családorvosok álláspontja megingathatatlan. „A számunkra legfájóbb pontok közül a Hivatalos Közlönyben megjelentetett szabályzások közül eltűnt például a 21. betegre vonatkozó korlátozás, de sok olyan előírás maradt, amivel nem érthetünk egyet. Tisztázni kell a krónikus betegek ellátására vonatkozó szabályokat, biztosítani kell a per capita és a szolgáltatások minimálértékét, negyedévenkénti időszerűsítéssel, a per capita díjat a családorvosok listáira feliratkozottakra számítsák, ne a biztosítottakra, az informatizálás pedig egy különálló szerződés tárgya legyen, alkulehetőséggel, a költségeket pedig a szaktárca és az OEP állja, ne a családorvosokon hajtsák be, az országos adatbázist javítsa ki az OEP, az alapellátásra pedig az egységes egészségbiztosítási alap legkevesebb 9%-át költsék” – sorolta a fő követeléseket dr. Mihaescu Ileana. A családorvosi szövetség a kormányfőt kérte, hogy közvetítsen a konfliktus feloldása érdekében.

Holnaptól fizetünk

Maros megyében a családorvosok ma még díjmentesen vizsgálják az akut betegeket, de ártámogatott gyógyszereket nem írnak fel, a biztosító által elszámolt küldőpapírt sem adnak, viszont a különféle igazolásokat a térítési díj ellenében kiadják és betegállományba is küldhetnek pácienseket. Ha a helyzet nem rendeződik, holnaptól egy főorvosi szakvizsgával rendelkező családorvos 35, egy szakorvosi vizsgával rendelkező családorvos 30 lejért vizsgálja a betegeket. A leginkább érintettek a krónikus betegek. Több családorvos is jelezte, hogy kénytelenek elutasítani a krónikus betegségekben szenvedőket, számukra ugyanis nem írhatják fel az orvosságot, amelynek teljes áron való kiváltása sokakra jelentős anyagi terhet ró. A betegek egy része megértő és elfogadja a helyzetet, de sokan vannak, akik felháborodásukban az orvost szidják. Ami a szakorvosokat illeti, az Országos Családorvosi Szövetség valószínűleg túlságosan hamar örült a szakorvosok abbéli döntésének, hogy ők sem írják alá a kiegészítő iratokat. Maros megyében tegnap délutánig az OEP jelentése szerint 11 szakorvos és 63 gyógyszertár kötött szerződést, laboratórium, fogászati rendelő azonban egy sem.